Žárlivost na maminku

5476
17.1.12 21:55

Žárlivost na maminku

Ahoj holky :kytka:
prosím o radu. Mám bezmála 14měsíční holčičku a chtěla bych brzo druhé, snad se zadaří. Jenže poslední dobou sleduju, že když obejmu manžela nebo vezmu do náruče jiné dítě, tak je řev a probojovává se ke mě. Podle mě žárlí. Sama je na cizí lidi zvyklá, nemá problém být beze mě, ale problém je,když já jsem s někým. Vím, že i dvouleté děti dokážou příchod sourozence prožívat celkem negativně. Co dělat po porodu asi tuším, ale chtěla bych ji „trénovat“ dopředu, jenže nevím jak a jestli to má vůbec smysl :nevim: Nechci ji trápit tím, že si ji nebudu všímat, nerada bych ji zavdala pocit, že ji nemám ráda. Jenže jak ji „vysvětlit“, že mám ráda i jiné?
Děkuju všem za rady :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
26574
17.1.12 22:05

Myslím, že to smysl nemá. Jen ji měj dál ráda a ona má tebe a netrap se dopředu tím, co bude. Žij dneškem :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
81481
17.1.12 22:06

myslím, že to nemá smysl. Ono se to hodně vyvine samo. Tím, jak budeš těhotná, nepoužitelná, tak se zapojí více tatínek a dítě se tak nějak postupně přestane tolik fiovat na tebe. Je to dané i věkem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
133
17.1.12 22:12

Mě to brzy čeká, v dubnu čekám své druhé dítě a dcera také měla a ještě někdy má takové mamánkovské období a občas žárlí, když za něco pochválím dítě kamarádky. Přitom ví, že ji miluju moc. Asi to chce to dítě zapojit do péče o sourozence, dát mu pocit důležitosti, že ta pomoc je pro maminku moc důležitá, a také jí třeba když bude nejhůř říct její " výhody " tím, že je starší… např. že si třeba může dát někdy nějakou laskominu a to miminko ještě nemůže a tak podobně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
920
17.1.12 22:16

Pravda je, že některé děti jsou na maminky fixované ještě ve 3 letech. Kája to měla něco podobného (tak mezi rokem a dvěma), nesměla jsem si pochovat cizí miminko. Teď jí jsou 3 a je v pohodě. kdy to přesně přešlo nevím. Jak přijme sourozence je fakt hodně individuální záležitost, holky jsou v tom prý obecně lepší. Ideální řešení neexistuje (co se týče věkového odstupu), takže to teď fakt neřeš. Ono to omezení přijde už s těhotenstvím a pak začneš vysvětlovat a připravovat na sourozence.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
colafit
17.1.12 22:26

Mám 3letou dceru a půlročního kluka. Dcerka žárlila/žárlí tak nějak normálně v okamžiku, kdy se cítí být ohrožena. Mě z toho vyplývá, že ji musíš naopak ujišťovat, že ji miluješ. Když si bude jistá bude v pohodě. U nás to aspoň tak funguje.

• Citovat
  • Upravit
Caty
17.1.12 22:41

Ahojky, když se nám narodil prcek, dcerce byl rok a půl. Taky jsem se bála, jak t bude.No prvních pár dní peklo, žárlila děsně, ale pak brášku přijala a dnes chodí okolo pokoje a dělá, pšššššššššš báška spinká, nebo pomáhá s přebalováním, chce, nenutím jí. Sice je nemotorná, ale snažím se být trpělivá a neodstrkovat jí, strašně jí u toho chválim a je spokojená. A předem jsem jí netrénovala. Naopak, věnovala jsem se jí co nejvíc, aby si mě ještě užila samotnou. Ona byla z brášky nadšená, nosí mu dudlíky i krade teda :mrgreen: někdy mu krade hračky, to se jí snažím usměrňovat, aby věděla, že zase nesmí vše, třeba když si s ní malý zrovna jakože hraje, ale jindy řeknu Barunko, poproš brášku a on hračku pučí, tak udělá posim posim a je to, hračku si vezme.Chce ho chovat, tak v sedě chová. když brečí oba, většinou uklidním nejdřív dcerku, protože je to rychlejší a pak malého. Přestěhovala se teda k nám do postele, zřejmě, že tam vidí malého, tak spí u nás no. Nevadí mi to. Naopak, ráno se přitulí a vleze kě mně pod peřinu :hug: Myslím, že kdyby byla starší ponese to hůř. Jako jo žárlí, ale s měrou a opravdu se snažím být k dětem spravedlivá už ted, neupřednostnovat malého, protože je malý.

• Citovat
  • Upravit
17180
17.1.12 22:42

naše malá to dělá taky a to už je starší, s věkem je to lepší. nám se osvědčilo když mě manžel třeba objeme tak jí pak vzít mezi sebe a objímáme se všichni tři. A pak taky hrajeme hru, že se o tatínka pereme - já říkám můj tatínek a ona můj a skáčem mu po krku. Takhle ví že není jen její (to samé maminka). Je to nenásilné ale myslím že jí to pomáhá si uvědomovat danou situaci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14721
17.1.12 22:49

Mám sice jedináčka, ale myslím si toto:
Zatím se tím netrap, 14m a 2 roky jsou OBROVSKÝ rozdíl :nevim:
Dcerku připravuj, až ti poroste bříško - vykládej o miminku, může bříško hladit, vykládej, jak ti bude pomáhat apod.
Trénovat ji jen tak a dlouho dopředu význam nemá, akorát ji (a sebe) budeš trápit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin