Hlídání starším sourozencem

3
22.1.12 22:51

Hlídání starším sourozencem

Hezký večer všem, chci se zeptat hypoteticky: jak staré miminko byste svěřili na hlídání jak starému sourozenci?
Když mi bylo sedm let (už před skoro 30 roky), bydleli jsme na sídlišti, v panelákově s prolézačkami mezi jednotlivými domy a hřištěm a lesíkem za koncem ulice. Děti „s klíčem na krku“, mého věku, ale i mladší (pokud rodiče věděli, že jde s nějakými staršími kamarády) si chodily hrát ven samy, bez rodičů, příp. s pravidelnými hlášeními se doma, že žijeme.
Běžně se stávalo, že mi máti s sebou dala i kočárek s bráchou, kterému nebyl ani rok, aby se vyspal na vzduchu, když se vzbudil, přivezla jsem ho domů na kojení.
V dnešní době si neumím představit ani jedno, ani druhé. Zatím mám jen rok a půl staré dítě, takže to nijak nehoří, ale zrovna jsem se dostala do takové debaty a neumím k tomu zaujmout postoj, nemám aktuální zkušenost.
Prosím tedy panelákové maminky o předání těch jejich zkušeností: a) od jakého věku pouštíte své starší děti ven samotné a za jakých podmínek, pravidel, omezení?
b) Svěřili byste vůbec, a pokud ano, tak jak starému sourozenci, kočárek s mladším sourozencem na procházku?
Díky moc za Váš čas a předání zkušeností!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2872
22.1.12 23:04

Ahoj Tak já holky pouštim ven od lonska to bylo starší 8 a mladší 6 ale teda s tim že jenom před barák kde je mám pořád pod dohledema chodí se mi hlásit když jdou třeba za roh kam nevidim je tu dětí okolo hodně a hrajou si všecky dohromady.Moje starší je hodně zodpovědná tak se nějak nebojim s ní pustit tu mladší mín zodpovědnou,no a co se týče nejmaldšího tak to si netroufnu asi ještě dlouho jednak je mu tet 7 měsíců a max jsem ho s nima nechala dole u vchodu když jsem potřebovala jenom pro něco doběhnout a nechat jim ho v kočáru to by mně asi ani nenapdalo :think: a v létě už zas bude cupitavej tak to už nehrozí ani omylem i kdybi spal tak sice starší už bude 10 ale zabere se do hry nebo se na chvíli zapomene a kdesi cosi. Chodí tu s nimi v létě i dvojčata kterým bylo letos pět ale zas je fakt že to tu neni uplně jako sídliště ale ty naše tři domy maji okolo takovej jakoby plot a vědi že za něj se nesmí a jsou v pízemí byty co maji místo balkonu terasu ale vlastně předzahráku s východem rovnou ven takže je to asi taky o něčem jinym když tak pořád nějakej dospělák otravnej nakukuje :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4328
22.1.12 23:13

Ahoj tak mému synovy je 7,5 roku a ven chodí sám už delší dobu.U nás to začalo,tak na přelomu 5-6let.Bydleli jsme v bytě,ale před domem jsme měli oplocené soukromé hřiště a mohl jenom tam…vyděla jsem ho z teras.Později už když začal chodiut do školy…začal hodit na veliké hříště o pár domů dál s mobilem.Teď bydlíme v RD,ale zahradu využívá minimálně jelikož chodí jezdit na kole po naší ulici a ulici níže kde je i velký hřiště zas s mobile :-) Před pár měs. jsem ho porvé pustila s mladším bráchou 3ročky na procházku,na hřiště a zpět. Není tady naštěstí velikej provoz jinak bych je společně nepustila,ale taky mám ty kluky strašně hodný a malej staršího v těhle situacích poslouchá naslovo.Večer když mladší spí starší hlídá a je na tel. jezdíme nakupovat kousek od domu.Kočárek bych nesvěřila a samotné dva někde na sídlišti nepustila.Jinak syn mi jezdí sám do školy i ze školy. :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20518
22.1.12 23:19

Bylo mi těch cca 8 let, bydleli jsem v paneláku a měla jsem na starosti mladší bráchy, abych je odvedla do školky a do školy a tak dále.

Za tu, která měla ty tyhle povinnosti - zařekla jsem se tehdy, že děti mít nebudu! No, nestalo se - naštětí. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3
22.1.12 23:21

Díky za rychlé reakce :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4328
22.1.12 23:26
:-) Já mám o 8let starší sestru a ta mě vodila do školky atd.Prej jsem jí kousala,štípala a každý ráno si lehla do prostřed cesty,že nikam nejdu :oops: A ona taky se zařekla,že nikdy nebude mít děti no a teď už má čtyři a pořád nemá dost :-)
Emilie píše:
Bylo mi těch cca 8 let, bydleli jsem v paneláku a měla jsem na starosti mladší bráchy, abych je odvedla do školky a do školy a tak dále.Za tu, která měla ty tyhle povinnosti - zařekla jsem se tehdy, že děti mít nebudu! No, nestalo se - naštětí. :nevim:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20518
22.1.12 23:30
marguaret píše: :-) Já mám o 8let starší sestru a ta mě vodila do školky atd.Prej jsem jí kousala,štípala a každý ráno si lehla do prostřed cesty,že nikam nejdu :oops: A ona taky se zařekla,že nikdy nebude mít děti no a teď už má čtyři a pořád nemá dost :-)
Emilie píše:
Bylo mi těch cca 8 let, bydleli jsem v paneláku a měla jsem na starosti mladší bráchy, abych je odvedla do školky a do školy a tak dále.Za tu, která měla ty tyhle povinnosti - zařekla jsem se tehdy, že děti mít nebudu! No, nestalo se - naštětí. :nevim:

JJ, cesty páně jsou nevyzpytatelné (a to nejsem věřící) …

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13141
22.1.12 23:34

Jsem o 5 let starší než sestra a vzpomínám si, že jsem ji měla na hrbu furt :-P. Hrávali jsme si ještě s kamarádkou a jejím bráchou mezi našima barákama, byl tam kousek trávy.
Jinak mám zkušenost teď takovouhle. Dávala jsem malého malé ségře v jejich 10letech na vození v kočárku. Nesměla ho vytáhnout a přejíždět s ním hlavní cestu. Teď má malý rok a ona 11let a normálně si ho bere - dá mu najíst, přebalí ho. Nemám s tím problém. Ale v těch 7 neví no :nevim: . Spíš by mi to nedovolil manžel jí ho dát :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13943
23.1.12 08:29

Já chodila sama ven cca od 5ti nebo 6ti let. O prázdninách mi bylo 6 a v září jsem šla do školy, tam jsem snad od druhého dne chodila sama a i ven jsem mohla sama, tak předpokládám, že o moc dřív mě samotnou ven nepustili. Ale je pravda, že jsme bydleli na takovém tom sídlišti, kde se všichni znali a bylo tam mrtě dětí. Takže maminky seděly na schodech před barákem a my pobíhali všude možně. A to snad už tak od 3 let.
Jak jsem začala chodit do školy, tak už si pamatuju i bráchu, že jsem ho s sebou musela tahat, a tomu byly 4.
Když mi bylo 7, narodilo se sousedce mimino, a to jsem mohla vozit a vozila jsem ji často. Jenom po sídlišti sice, ale nevzpomínám si, že by mi ji někdy nedala. Pak v 15 už jsem vozila sestřence, vykračovala jsem si za tím kočárem vcelku pyšně :lol:
Až se mi narodí mimino, dceři budou 4. Myslím, že jsem schopná nechat ji pohlídat kočár před barákem, ne ale před obchodem. Samotnou ji ven pustím třeba když jsme na chatě, ale tady ve městě bych ji nepustila. A nepustím ještě minimálně do první třídy, a i tak až si budu jistá, že je schopná chovat se zodpovědně. Ona je hodně chytrá a učenlivá, ale taky do všeho moc hrrr, jedná impulsivně. A tady je spousta silnic a konec města, les..ráj pro úchyláky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13943
23.1.12 08:36

Joo a teď jsem si vzpomněla, že jsem malou dala na vození holčině z rodiny. Malé bylo pár měsíců a holce bylo asi těch 8 nebo 9. Měla zakázáno vytahovat ji z kočárku, jen jí mohla podat dudlík a chodila po vesnici, za půl hodiny se měla hlásit. Všechno dodržela, jen mě nasrala jedna tetka z vesnice. Jéééé, čí to máš miminko, ale ono ti pláče, ukaž já ti ho otočím :cert: :cert: :cert: :cert: :cert: :cert: :cert: Jana přišla s kočárem, holku otočenou, řekla co bylo a já vyběhla za babkou rudá vzteky, že si ji na místě podám, ale už jsem ji nestihla. Měla štěstí, protože bych jí v tu chvíli byla schopná ublížit :pocitac: Od té doby Jana věděla, že nesmí nechat na malou hrábnout nikoho, jinak budu nepříčetná a malou už jí nepůjčím. Půjčila jsem i později a dneska už bych ji s ní pustila i na procházku pěšky, nebo na hřiště. Ale jenom na té vesnici, kde Jana zná všechno a každého.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17630
23.1.12 08:50

naše malá má starší sestru, které bude letos jedenáct. Už jsem se přemohla a nechala je spolu doma když jsem potřebovala na poštu. Ale ven? Nikdy! :mrgreen: Toho se bojím šíleně. Tady je sice normální, že děti 5, 6 let chodí z bandou ven, ale já si to představit nedokážu. No v tom věku možná s tou ségrou, ale ta už bude mít jiný starosti :nevim: Teď bych ji s ní ven nepustila ani ke kontíku, ranila by mě mrtvice. Holka se zapovídá a malá někam zdrhne a co pak. Ty děti nejsou vycvičený jako my maminy, že i když kecáme, máme oči všude. A i tak se občas stane že dítě během okamžiku někam zmizne

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
549
23.1.12 10:00

Moja starsia chodila von sama od cca 4-5rokov, ale len pred barak na ihrisko, fakt je ze tam vzdy boli ine susedky s detmi, cesta koncila pri nasom panelaku, takze ziadna hlavna cesta v dosahu, vlastne sme mali pred barakom taky vlastny dvor.
Mladsieho syna bola doma schopna postrazit od cca 9 rokov, kocikovat nechodila, to sme nejak nestihali, ale chodi s nim von pred barak od jeho cca 1,5-2rokov a ona mala cca 10 rokov. Ona je ako jeho druha mama takze obavy nemam a su vzdy len pred barakom :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3
23.1.12 10:12

Ještě jednou díky všem za postřehy. A přeji krásný den!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4817
23.1.12 10:20

Moje dcera začala chodit sama ven kolem 6 let, ale měla dovoleno, kam smí, abych na ni víceměně viděla z okna, nebo když zavolám, aby mě slyšela. A nepřecházela žádnou silnici. Je celkem rozumná, žádný plašan. Malého bych jí i svěřila, že by ho třeba vozila před domem v kočárku, ale nechce, tak ji nenutím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32
24.1.12 21:36

moje starší dcera klárka má 13 a když jdu třeba do obchodu tak jí klidně dám nastarost i Martina 10, ale i Alenku 1rok. a v pohodě to zvládá :potlesk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin