Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojda maminky, chápu, že každý věkový rozdíl má své pro a proti, ale mě zajímá ten rozdíl 2,5 roku. Mám roční holčičku a mám RD na dva roky, takže bych chtěla otěhotnět než bude mít dva roky a než se mimi narodí bude mít 2,5 roku. Velké plus by bylo, že v září by mohla do školky. Ale i tak vůbec si to nedovedu představit… ![]()
Jaké byly začátky? na co se eventuelně připravit?
Ahoj, já druhé čekám každým dnem, mám doma 3 letého klučinu a musím říct že jsem ráda. Sám se nabaští, sám se oblíkne, je pravda že záleží na tom jak si svoji malou naučíš být brzo samostatnou. Náš malej chodil do školky na 5 dní v měsíci už od 2 let, proto jsme ho k samostatnosti vedli. Ale 2,5 let rozdíl neni hrozný, malá už bude pomáhat s miminkem.
Mám rozdíl přesně dva roky a je to super
Teď jsou hodně dobrými parťáky a řádí jak divoši
)
Syn to ve dvou letech bral strašně pěkně, nepamatuju si žádný velký projev žárlivosti ![]()
ahoj,já mám kluky od sebe 2 a 7měsíců a naprosto v pohodě,starší je moc šikovný a samostatný a rád kolem brášky lítá,nosí mu hračky,dělá na něho blbinky,ať se směje a on mu to oplácí,prostě zlatíčka
moje.každý to má ale jinak,my to máme takto a super
Já mám rozdíl 26m, podle mě hodně záleží na prvním dítěti, co už zvládne, v tomhle věku některé děti už mluví, jsou bez plen, sami jedí, sami se oblíknou, jiné nezvládají to či ono… Syn byl téměř bez plín, když se druhý narodil, sám doteď sní maximálně jogurt či pokrájený chleba, jinak teplé jídlo ještě krmím, neoblíkne se ani náhodou, mluví až posledních několik měsíců a to ještě tak, že mu skoro není rozumnět.
Začátky celkem šli, malej hodně spal, spíš je to náročnější, když už druhorozený moc nespí, tak se věnovat oběma, aby malej neječel a starší neměl pocit, že furt jen dělám opičky na malýho.
(mmch v průběhu psaní jsem musela dvakrát vyběhnout schody do ložnice, starší chtěl napít, mladší vrátit dudlíka
)
Asi trochu blbý je, že mimino přijde zhruba v období vzdoru, takže se mi třeba stalo, že jdeme s mladším v šátku, staršího za ruku, začal řvát mladší v šátku, že měl hlad, starší chytil amok a válel se po zemi, to jsou takové náročnější situace
Ale pak je hezké když starší mladšímu podává hračky, dělá mu „malá“, večer na schodech šeptá, aby nevzbudil „Mamošká“ (jeho verze Fanouška ).
Pro mě je tenhle rozdíl ideální, když vidím, jak mladší na bráchovi visí očima, že si spolu brzo trochu vyhrají.
ahoj holky, no já pevně doufám, že to zvládnu, idkyž vím, že mi nic jiného nezbyde
U nás řád a režim od mala. Malá má zatím rok, ale i tak jsem ji od malinka naučila sama usínat, pravidelně spí po obědě a chtěla bych tak pokračovat ve všem dalším dál. V létě chci zkusit zrušit přes den plíny atd. Jinak Sofinka je relativně dost hodná, jako také má své dny, ale podle ostatích dětí, klidná, hraje si sama, žádné chování tak jsem zvědavá ![]()
Je to zvláštní sotva jsem porodila a už mám být zase těhotná
![]()
holky a jak jste třeba řešili spaní? Máte na každé dítě svůj pokoj a pak společný?
Kacenka1987 píše:
holky a jak jste třeba řešili spaní? Máte na každé dítě svůj pokoj a pak společný?
Starší spí sám od 9m, mladší spal od narození se mnou v posteli, nejdřív z té postele prchnul muž, před časem jsem já prchla za mužem a mimino momentálně trůní samo v manželské posteli
Budem to muset prohodit, mladší půjde do postýlky a my zase do ložnice ![]()
Až bude mladšímu přes rok, tak uvidíme, zda půjde je na spaní sestěhovat
Tak až se malá narodí tak malmu bude přesně 2,5 roku .Myslim že to bude v pohodě. Doufám
pandora píše:
Tak až se malá narodí tak malmu bude přesně 2,5 roku .Myslim že to bude v pohodě. Doufám
Jůů .-) držím palce ![]()
Gladys píše:Kacenka1987 píše:Starší spí sám od 9m, mladší spal od narození se mnou v posteli, nejdřív z té postele prchnul muž, před časem jsem já prchla za mužem a mimino momentálně trůní samo v manželské posteli
holky a jak jste třeba řešili spaní? Máte na každé dítě svůj pokoj a pak společný?Budem to muset prohodit, mladší půjde do postýlky a my zase do ložnice
Až bude mladšímu přes rok, tak uvidíme, zda půjde je na spaní sestěhovat
Já mám právě také Sofinku od 9ti měsíců ve svém pokojíčku, takže by relativně mladší bylo s náma a pak bychom je dali asi společně, jen teda my se budem muset zmáčknout v pidi pokojíčku 2,2×2,5 m (tam je nyní malá) s postelí a dětem necháme současnou ložnici no ![]()
Mám rozdíl dva a čtvrt roku. A fakt záleží na prvním dítěti. Lukáš byl zrovna na vrcholu období vzdoru, nejednou mě odstrkoval od kočárku a dělal scény, že kočár s malou necháme za dveřmi, že domů půjdeme bez ní
Ale to trvalo tak měsíc a půl. Teď (malé bude 5 měsíců) jí dává pusinky, hladí ji, pomáhá koupat, dává dudlík…prostě super.
Syn není moc samoobslužný, po narození dcerky se asi na měsíc vrátil k plínkám, sám se nesvlékne ani neoblékne (jeho specialita je chtít čůrat ve chvíli, kdy řvoucímu hladovému dítěti narvu prso do pusy a musím ho zase vyndat
)
Ale jinak jsem fakt šťastná, že jsou takhle blízko-daleko. Nemusela jsem kupovat sourozenecký kočárek, stačil skate ke stávajícím a není mezi nimi zas moc velký rozdíl, takže doufám, že si spolu vyhrají.
Jsou tedy dny, kdy mi tady kňourají oba a to je trochu na mašli, ale pak jsou dny, kdy si hraju se synem na zemi, malou vedle nás na dece, ona pase koníky a tlemí se tomu, jak my si hrajeme. To je k nezaplacení. O to druhé dítě se člověk už nemusí tolik starat, jako o první. Zabaví se i pozorováním staršího
![]()
My jsme spali všichni v ložnici do dceřina roku … pak šli společně do svého pokojíku.
Za sebe musím říct, že se mi hodně vyplatilo synovi „NIC“ nebrat jako staršímu … přechod do velké postele min. 3měsíce před porodem, aby starší nemělo pocit, že se vzdává své postýlky kvůli miminu
odpleňovat jsme začali až v létě (on o to stejně moc nestál předtím … no kluk), měli jsme tandemový kočár, spali všichni spolu … prostě se nic nezměnilo a to mu myslím hodně pomohlo vyrovnat se se situací, kdy už není jediné dítě v rodině
![]()
Jo a spíme všichni v jedné místnosti. Přes mé veliké obavy, jak se budeme navzájem budit, se nic takového nekoná. Táta se budí pro staršího (já se naučila ho v noci ignorovat, takže v pohodě zaspím i to, že s ním jde tatínek na záchod) a malá v noci taky nikoho krom mě nebudí ![]()
my spíme všichni do kupy v jednom pokoji a jsem na nervy,jak je malý hodný,tak v noci si to vynahrazuje.budí mi staršího,sice ne vždy,ale budí,no a když náááhodou malý spí ráno dýl,tak jak na potvoru,starší vstává dřív a i když šeptá,malého mi budí.jojo,to je pitomý 2+kk ![]()
Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.