Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zrovna řeším stejný problém. Chtěla bych druhé dítě, ale jenom kvůli tomu aby syn nebyl jedináček. Já jsem byla jedináček a myslím, že je lepší být v týmu. Rodičovskou mám do dvou let syna a chtěla bych to stihnout než zkončí. Pokud bychom to nestihli tak pošupajdím do práce a prcek bude jedináček, protože už mi je třicet a další dítě by vyšlo zhruba na 35 let.
Položím jeden dotaz pokud zakladatelka dovolí - Myslíte, že je špatný důvod pořídit si druhé dítě, kvůli tomu prvnímu a ne kvůli tomu, že bych po něm toužila?
Ahoj adelko, hezka diskuse
ctes mi myslenky vid
taky z toho mam strach, filipek byl prvni 3 mesice uplakane nespave miminko, pak uz nastesti usmavavej andilek az na to spani, protoze jsem kojila se v noci budil. ja jen doufam, ze druhe mimco nebude takovy uplakanek
taky jsem si tedka zvykla spat az do pul devate. mam z toho obavy, snazime malinko odsouvam, tak snad v dubnu se zacneme snazit a snad to vyjde ![]()
hefilka: kazde ma ruzne duvody, ja na jednu stranu mimco strasne chci na druhou stranu se bojim jak zvladnu tehu porod a tak. kdybych mohla tak jeste chvili pockam ,ale mam taky 2letou materskou.
hefilka píše:
Zrovna řeším stejný problém. Chtěla bych druhé dítě, ale jenom kvůli tomu aby syn nebyl jedináček. Já jsem byla jedináček a myslím, že je lepší být v týmu. Rodičovskou mám do dvou let syna a chtěla bych to stihnout než zkončí. Pokud bychom to nestihli tak pošupajdím do práce a prcek bude jedináček, protože už mi je třicet a další dítě by vyšlo zhruba na 35 let.
Položím jeden dotaz pokud zakladatelka dovolí - Myslíte, že je špatný důvod pořídit si druhé dítě, kvůli tomu prvnímu a ne kvůli tomu, že bych po něm toužila?
Já to taky tak měla. Nebyl to jediný důvod, ale hlavní. Čisto pro mě, pro vyřádění mých mateřských pudů by mi jedno stačilo. Druhé bylo bylo pro bráchu do party. Ale musím říct, že se dvěmi mi to baví víc.
zakladatelko, přeji až vysadíš prášky ať jsi brzo těhulky, nechci strašit,ale my bohužel jsme neměli to štěstím,vysadila jsem prášky když malé bylo 19 měsíců tedy od 20 měsíců jejího věku se stále snažíme ,ale zatím bez výsledně, je to už 6 let
doufám, že to nebude tvůj případ a budeš mít více štěstí.
ahojte, hezká diskuze. naši klucijsou od sebe skoro přesně o 3 roky, což už je super
ten první byl andílek, nevěděli jsme ani kolikrát, že ho máme doma, napil se, hned usnul, věčně vysmátý pohodář…
ten druhý byl ďáblík prvních asi 6 týdnů, věčně uplakaný, u prsa, na rukách, v posteli se mnou, jinak usínal v noci i dvě hodiny. ted už je to pohoda a je to hlavně o tom, jak si to člověk zorganizuje. my navíc máme barák na patra, tzn., že když koupu malého, tak můj chlap je dole s velkým, apod. uspávání a ukládání probíhá taky většinou na etapy.na zač.jsme prostě každý čapli jednoho a už to jelo a bylo to kolikrát opravdu náročné. ted je malý taky už v pohodě a vysmátý. je to lepší a doporučuju nečekat a neotálet moc dlouho, pak už se vám do toho nebude chtít… a co se týká jejich spaní, nejsou vůbec sehraní, jeden usne, druhý se budí… klasika… ![]()
Nám se narodí druhý klučík v květnu, děti budou od sebe 2 roky a 1-2 měsíce. Chtěla jsem aby byli brzy po sobě (ale tak aby to zas nezruinovalo matku
), aby si mohli spolu hrát a tak, no. První byl přiměřeně hodný, trošku uprděný a děsný žrout. Nějak to zvládneme i s tím druhým. Moc se na druhého prďolku těším.
![]()
ahoj holky, tak my plánujeme děti od sebe o 2 roky…malé je teď 13 měsíců a kousek, tak jsme si řekli, že to v květnu zkusíme…vzhledem k tomu, že malá se povedla na poprvé, tak dřív nechci…bojím se, aby mezi nimi byly vůbec ty 2 roky
no a největší strach mám z toho těhotenství…no snad to zvládnu…malá je totiž docela ďáblík ![]()
kokomo… tak to přeju aby to napoprvé vyšlo
většinou když s tím počítáš tak se to nepodaří
![]()
petula87 píše:
kokomo… tak to přeju aby to napoprvé vyšlo![]()
většinou když s tím počítáš tak se to nepodaří
![]()
Magdi,tak to je mi moc líto,že to takhle dlouho nejde… ![]()
první se nám povedla po svou měsících,takže jsem si tu myšlenku,že by u druhého mohl být třeba problém,nepřipustila…ani to nechci mojmout jako vyložené snažení…máme času dost,spíš tomu necháme volný průběh a budeme šťastní,když k nám miminko přijde,až bude vhodný čas…
s tím dvouletým rodičákem je to v tomhle naprd,že to trošku člověka časově omezuje,pokud chce navázat s druhým miminkem…
když zase trávíme čas s naší neteří,které je tedˇtři a půl,je to moc hezké,jak si spolu vyhrají a co z neteře občas vypadne za hlášky..
Steli nehlaj si s tou knížkou-ta stála či stofky ![]()
adél to je boží co? ![]()
Lucinka taky dneska říká Tomínovi - podívej koblihu kvůli tobě mám dítě a drří panenku v ruce ![]()
Já mám holky od sebe o 26 měsíců a je to super, neměnila bych. Jako je to náročné, ale čekala jsem to horší. ![]()
Měla jsem teda štěstí, že mladší byla jako mimino docela hodná, takže jsem ji nemusela nějak zvlášť nosit. Náročnější to bylo, co začla malá lézt, protože už jsem musela dávat pozor, co je kde položené. Teď mají 3 a 1/4 a skoro 14 měsíců a začínají si spolu hrát, i když dost často se jen přetahují o hračky. Ale myslím, že časem se to zlepší. ![]()
Pro nás byl hlavní motivací pro malý věkový rozdíl fakt, že časem budou děti přibližně na stejné úrovni, budou mít podobné zájmy, budeme moct jezdit všude spolu, aniž bysme se museli ohlížet na mimino. ![]()
Teď čekáme třetí dítko, rozdíl by měl být 20 měsíců od mladší dcery a necelé 4 roky od starší, tak jsem zvědavá, jestli jsem si nenaložila velké sousto. ![]()
adeeelia píše:
Magdi,tak to je mi moc líto,že to takhle dlouho nejde…![]()
první se nám povedla po svou měsících,takže jsem si tu myšlenku,že by u druhého mohl být třeba problém,nepřipustila…ani to nechci mojmout jako vyložené snažení…máme času dost,spíš tomu necháme volný průběh a budeme šťastní,když k nám miminko přijde,až bude vhodný čas…
s tím dvouletým rodičákem je to v tomhle naprd,že to trošku člověka časově omezuje,pokud chce navázat s druhým miminkem…
když zase trávíme čas s naší neteří,které je tedˇtři a půl,je to moc hezké,jak si spolu vyhrají a co z neteře občas vypadne za hlášky..Steli nehlaj si s tou knížkou-ta stála či stofky
podle nového si můžeš určit kolik a na jak dlouho chceš. myslím každé tři měsíce se to dá měnit. Právě jsem měnila ze tří let na dva, protože jsem si netroufala kdysi dát rovnou dvouletou - jak říkáš aby mě to nelimitovalo. No a teď na mě stát trošku ušetří protože ten balíček 220 tis. ani celý nevyužiju
Peti, to je super hláška
![]()
Máme věkový rozdíl rovné 2 roky, u nás neproběhlo žádné žárlení, protože si starší nepamatovala období,kdy byla sama, což u většího věkového rozdílu být může.
Občas si říkám,že jsme mohli rok počkat,ale když slyším z okolí, že ty děti žárlí na miminko a dělají naschvály, jsem ráda,že to tak máme.
Bít se, rvát o hračky, a upoutávat pozornost na sebe budou při každém věkovém rozdílu.
Bohužel znám i takové případy, kdy chtěla maminka jít na chvíli do práce, než bude mít druhé a pak zjistila,že to druhé vlastně už nechce, se starším nejsou už žádné starosti, zvykla si na peníze, volný čas..... ![]()
Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.