Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojky chci se zeptat hlavně maminek skorodvojčat. Za měsíc se mi má narodit druhý chlapeček prvnímu nebudou ještě ani dva roky a je to dost poděs
Lítá po domě kde se dá všecko musí rozkrámovat a hlavně je nejradši pokud jsem pořád s ním. Není mi celkem jasné jak budu zvládat kojit to druhé a přitom se věnovat tomu staršímu.
Pokud si dobře pamatuju když byl náš chlapeček mimi tak mi na prsu někdy visel i dvě hoďky v kuse což si teď dost nedovedu představit
jak jste to řešily vy? Díky moc
Tak nějak se to vyřešilo samo.
Na kojení jsem se vždycky zavřela do pokoje, kde se mohl volně pohybovat a moc toho nezničil a nemohl zdrhat na schody. Měl tam hračky, nějak se zabavil, nebo jsem mu i při kojení četla, anebo si s ním povídala. Spíš jsem měla strach, jestli nebude žárlit a chctít kojit taky, ale byl už půl roku odstavený, nijak se nedožadoval.
Nemá cenu se strachovat dopředu, to určitě dáte ![]()
Na našeho se dneska pi kojení převrátil přebalovací pult
Takže doporučuju dítě pro nic neposílat ![]()
Pokud je moc divoký, možná bych zvážila ohrádku, ale spíš bych se snažila zabezpečit byt tak,aby byl batoletivzodrný
To vychytáte.
Franta vyřešil délku kojení sám, velmi brzy pil snad jen 5min
Přitom normálně přibíral, asi měl v puse při sání nějaký turbo, že si vycucnul to samé, co jiné děti za 20min. Celkově ho prso moc nebralo, zpočátku u něj ani neusínal.
Ale jakmile začal víc koukat kolem, tak jsem chodila kojit do postele, aby furt nezíral, co dělá brácha, staršímu jsem pustila pohádku nebo nandala jídlo, případně mohl být s námi v posteli pod podmínkou, že bude ležet.
Dokonce venku, když jsem potřebovala nakojit, tak si se mnou v klidu sednul na lavičku a kojila jsem s ním vedle sebe, aby někam nevlítnul a v pohodě ![]()
Nějak to dáte, nic jiného ti nezbyde. Ale hodinové kojení už to nebude
Zezačátku jsem měla tendenci kojit vleže, ale to prostě nešlo. Starší vždycky přišel a skákal po nás, takže to jsem hodně rychle odbourala. Když kojím, tak jde ke mě a taky se na nás snaží skákat nebo malýho „hladí“ a „pusinkuje“, což je kolikrát dost nebezpečný. Nejlepší je, když začnu kojit a malý začne hlásit, že chce na nočník nebo něco podobného… ![]()
Klídek jako s jedním to rozhodně není, ale vy se nějak zaběhnete, neměj strach ![]()
Ahoj, kamarádka kojila za chůze, ale to je trochu extrém… Jinak se s tím zbytečně nestresuj, určitě to zvládneš. Bude dobré, když ti někdo aspoň sem tam pomůže. A co malý? Snažila jsi se mu vysvětlit, že bude mít sourozence?
Sestra nechává současně cucat i staršího
Původně to neměla v plánu, odstavila ho několik měsíců předem, ale nějak to vyplynulo ze situace. Nakonec jí to docela vyhovuje, aspoň jí mezitím nedělá z baráku kůlničku na dříví.
Neřeš to předem. Já to dělala a naprosto zbytečně. Dcera pila od porodnice 5 min. Starší si ani nestihnul všimnout, co se děje. Pokud bylo potřeba zvládla jsem při kojení druhou rukou staršího svléc, posadit na nočník, utřít zadek a nasměrovat na stupínek u umyvadla. Problém nastal až okolo 4. měsíce, kdy se mladší nenapije, protože pořád čučí po starším. 3× sosne a za půl hodiny má hlad znovu. Tak kojím hlavně ráno, o polením spánku staršího a večer, když přijde tatíne. Občas pustím staršímu DVD a zmizim do ložnice.
Vymýšlela jsem blbosti, abych se při kojení mohla věnovat i staršímu.
Např. malého jsem kojila a starší mi při tom „viklal“ šlapkama, jako že jede v autě a má řadicí páku a ruční brzdu. Nebo jsem povídala při kojení staršímu pohádku. Jednoho jsem kojila a druhého při tom krmila lžicí z talířku, … Už si moc nepamatuji, jak jsem to všechno dělala, v paměti mám jen katastrofální nedostatek spánku.
Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.