Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Mandle jsou uvnitř v krku! Tam nic nenahmatáte. To co máte pod čelístí jsou mízní uzliny, mohou být (zvláště při zánětu) zmnožené.
Právě mandle při pohmatu cítím a tu kuličku nemám pod čelistí, ale pod tou mandlí spíše vepředu směrem doprostřed.
Ještě bych dodala - vlmi často na jedné straně reagují mízní uzliny na problém se zuby - kolikrát první bolí uzliny a až za dva dny s rozbolí zub - nemáte na odpovídající straně třeba probléms osmičkou nebo jiným zubem? To bývá velmi často ![]()
To fakt není mandle, ale mízní uzlina
Lidi si ty názvy pletou, to, co lze nahmatat jsou pravdu mízní uzliny. Může jich tam být klidně víc.
Vidíte, tak to je po mě novina a až doteď jsem si myslela, že to co cítím zvětšené na obou stranách krku třeba při angíně jsou mandle
Tu bulku mám spíš jakoby na ohryzku. Našla jsem, že jsou i nějaké uzly na štítné žláze…
Může být, ony ty uzlinky jsou volně pohyblivé v podkoží a reagují zvětšením opravdu rychle, pokud je zvětšení jen jednostranné a dokonce to bylo spojené s bolestivostí, tak budou jen tzv. reaktivní. ![]()
Ahoj maminky. Včera odpoledne mě jakoby začalo bolet v krku, ale jen na jedné straně a trvalo to jenom chvíli. Dneska jsem si na stejné straně pod levou mandlí nahmatala bulku velikosti hrášku, v krku už mě nebolí. Může být v tom místě uzlina? Začínám plašit, předem děkuji za odpovědi.