Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj, najde se někdo, kdo poradí. Přišel mi papír z gyn., že mám buněčné změny na čípku a že se mám objednat v září na kontrolu stěru. Zatím tedy nepanikařím. Vím že než jsem šla k dr., tak jsem na čípku něco měla, ale po vyšetření je to OK. Má otázka ale je jestli to vadí v otěhotnění? Tzn. jestli to nějak brání početí, nebo jestli by nebyl to nebyl problém kdybych otěhotněla. Tenhle měsíc už se snažíme o dítě a doktorce jsem to ještě nestačila říct, tak mám teď obavy, aby něco nebylo špatně.
Pod pojmem „buněčné změny“ se může skrývat sto a jedna věc a nemyslím si, že by na základě pár vět někdo posvětil nebo zakázal otěhotnění. Pokud jsi zodpovědná, zajdeš si k lékařce a probereš to sní.
Nejspíš nebrání a problém to být nemusí, ale pokud už se nezadařilo bylo by lepší počkat až to vyřešíte, už jen to jestli je co k řešení… jo a ke gyndře bych se objednala dřív než v září aspoň na konzultaci…
Děkuji za reakce, k doktorce zavolám nebo půjdu hned v pondělí a zeptám se, co a jak to je jasné.. jen mám obavy, protože si myslím, že se mimčo podařilo a teď tohle…takže asi tak, nervy pracujou a já se potřebovala nějak uklidnit.
Doktorce zavolej a zeptej se. Já jsem taky byla objednaná na kontrolu po půl roce, mezitím jsem otěhotněla, těhotenství bez problémů a po porodu se zatím na čípku nic neobjevilo ![]()
@Etcetera78 : Děkuji, tak se mi aspoň trochu ulevilo. Můžu se zeptat, jestli jsi se v té době s doktorem radila ohledně těhotenství?
@Jaaaa neradila. Mně to vyšlo akorát, že datum kontroly čípku vycházelo nějak do 8.tt, takže jsem datum ponechala, jen důvod návštěvy byl jiný
Nečekala jsem, že se zadaří tak rychle… A pan doktor pravil, že čípek teď řešit nebudeme a uvidí se po porodu
@Etcetera78: děkuji, tak jsem klidnější
, říkám si, že kdyby to na cytologii vyhodnotily že je to špatné, tak by mě pozvala dřív jak za půl roku. No doufám jen, že mi neřekne, že teď nemám otěhotnět, to by mě asi kleplo..
Děkuji ti za odpovědi a přeju ať už je vše Ok. ![]()
Může to něco znamenat a taky nemusí. Jen si tě za půl roku objednají na kontrolní stěr a uvidí se. Známá takhle šla na tři kontrolní stěry vždy po půl roce a na dalším už měla zase čípek bez nálezu
. Odkládat kvůli tomu těhotenství je zbytečné.
@Jaaaa píše:
@Etcetera78: děkuji, tak jsem klidnější, říkám si, že kdyby to na cytologii vyhodnotily že je to špatné, tak by mě pozvala dřív jak za půl roku. No doufám jen, že mi neřekne, že teď nemám otěhotnět, to by mě asi kleplo..
Děkuji ti za odpovědi a přeju ať už je vše Ok.
To ale neni pravda, ze by te pozvali driv jak za pul roku. Ja tim ted prochazim, mam prednadorovy zmeny na cipku a cytologie vysla spatna jednou, nasadili mi lecbu (vaginalni cipky atd) a pozvali me na kontrolni stery cca za pul roku. To vysla cytologie spatna znovu a tak me poslali na specializovane pracoviste. Tam jsem se mela objednat cca za 3 mesice. Ne driv. A je to prave kvuli tomu cipku. Maji mezi tim nejake rozestupy, nevim proc, ale sestra mi to nejak vysvetlovala, ze to tak proste musi byt. Za 10 dni me ceka konizace. Strasit te samozrejme nechci, ale i kdybys mela take prednadorove zmeny na cipku, tak by to rozhodne nebylo tak akutni jak si myslis, protoze ty zmeny se vyvijeji strasne dlouho.
doktorka me prave uklidnovala, ze se nemuze nic stat ani kdyz odlozime operaci treba jeste o 4 mesice. A ze by se z toho stala rakovina az po x letech. Takze asi tak. Byt tebou, poradim se poradne s doktorkou. Radsi
Protoze kdybys mela take tyto zmeny, nebo i cokoliv jineho, tak by asi nebylo ted nejlepsi otehotnet, ale mela bys to dat první do poradku a vylecit se. Takze rozhodne si o tom promluv s doktorkou, at ti vse vysvetli a rekne co a jak.
preju hodne stesti ![]()
@Niki.M píše:
Může to něco znamenat a taky nemusí. Jen si tě za půl roku objednají na kontrolní stěr a uvidí se. Známá takhle šla na tři kontrolní stěry vždy po půl roce a na dalším už měla zase čípek bez nálezu. Odkládat kvůli tomu těhotenství je zbytečné.
Je fakt, ze se stim telo muze vyporadat samo a opravdu muze nalez zmizet. Ale to vse by ti mela rict doktorka, jak je to vazne a zda ma cenu cekat, jestli to zmizi nebo me. Ja prave taky puvodne chtela jeste pockat, ale me rovnou doktorka po vysetreni rekla, ze to vypada tak, ze tam uz nalez zustane. Takze jsem na tu konizaci rovnou kyvla. Ale prave proto musis mluvit s tou doktorkou, aby ti rekla co a jak.
popripadne te poslala nekam na specializovany pracoviste, aby se na cipek koukli a sami rekli, zda staci sledovat, zda je možnost ze to samo vymizi nebo ne.
Poradila bych se s doktorem ohledně otěhotnění. Švagrovou dokonce hnali na biopsii v těhotenství a byly to nervy.