Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Dobrý den, už asi 4 měsíce mám problém se srdcem. Stále pociťuji přeskakování (extrasystoly), někdy i celý den. Většinou jde o nějaký záchvat ( často po jídle, při fyzické námaze) ale objevují se i ojediněle ( při zvedání něčeho těžkého, nebo při vstání z postele). 2× se mi stalo, že jsem se v noci probudila a měla jsem hrozně rychlý tep a i když jsem se snažila být v klidu a pomalu dýchat, tak se mi ho podařilo zpomalit až za půl hodiny, ale ani po hodině nebyl normální. Byla jsem několikrát na ekg, na odběrech krve, měla jsem i jednodenní ekg holter, ze kterého mi zjistili jen malý počet extrasystol (asi 4%). Byl mi předepsán bisoprolol 1/2 2,5mg. Ten užívám už asi 3 měsíce, ale moc velké změny nepozoruji. Navýšit dávku moc nemohu, kvůli nízkému tlaku. Teď čekám na další vyšetření a to jsou další odběry a Ekg záznamník. Jsem dost mladá, hubená, mam práci ve které se nezastavím a také mam problem s hrudní a krční páteří. Taky se dost stresuji a to hlavně když přijde záchvat extrasystol. Chci se zeptat jestli se vám nestalo něco podobného a čím by to mohlo být? Vím že velkou roli může hrat psychika, ale stále mam strach že mi opravdu může něco být. Ale jsem nekuřák ani nepiju, jím poměrně zdravě a dostatečně, a hlavně jsem mladá, v rodině žádné problémy se srdcem, pouze vysoký krevní tlak. Jak jsem už psala hlavně se objevují jako nějaký záchvat a to klidně i 30× po sobě ( příklad: 5 tepu, extrasystola, 1tep, extrasystola, 6 tepu, esxtrasystola). Už jsem zoufalá a nevím co dělat, prosím o radu ![]()
Zkus přidat mangnésium. Předpokládám, že echo máš v normě. Takže ty extrasystoly nejsou závažné. Čím víc se na ně budeš soustředit, tím víc je budeš cítit. Nějaké extrasystoly má každý.
Ještě chci dodat, že v den holteru jsem extrasystoly moc nepociťovala.
@Lucka1111 píše:
Zkus přidat mangnésium. Předpokládám, že echo máš v normě. Takže ty extrasystoly nejsou závažné. Čím víc se na ně budeš soustředit, tím víc je budeš cítit. Nějaké extrasystoly má každý.
Magnosolv užívám už delší dobu a skoro každý den piju magnesku, ze začátku to pomáhalo, teď už ne. Na echo jsem nebyla. Doktorka si o mě mysli že jsem magor a já sama ji musím poprosit aby mě někam poslala. Je fakt že i když se na to snažím nemyslet, někde v podvědomí to stále je. Děkuji za reakci ![]()
@Anonym505 píše:
Ještě chci dodat, že v den holteru jsem extrasystoly moc nepociťovala.
A nepřipadá ti to zvláštní? Že máš stále problémy a jen ten jediný den, kdy by se mohla objevit příčina, ti skoro nic není? Píšeš, že tě přepadne stres, když se to objeví, ale není ta souvislost spíš opačná? Měla by ses začít léčit, dokud máš ještě trochu náhled a umíš si připustit, že s tvou psychikou nemusí být všechno v pořádku. Jinak máš našlápnuto na další místní „Heduš“.
@Michelle_M píše:
A nepřipadá ti to zvláštní? Že máš stále problémy a jen ten jediný den, kdy by se mohla objevit příčina, ti skoro nic není? Píšeš, že tě přepadne stres, když se to objeví, ale není ta souvislost spíš opačná? Měla by ses začít léčit, dokud máš ještě trochu náhled a umíš si připustit, že s tvou psychikou nemusí být všechno v pořádku. Jinak máš našlápnuto na další místní „Heduš“.
Nenapsala jsem nic o tom že pouze v den holteru jsem je moc nepociťovala. Takových dnů je více
Někdy je mám více někdy méňe. S psychikou dělám co můžu. ![]()
Extrasystoly má spousta lidí, včetně mě. Vyšetřená jste, nebezpečné evidentně nejsou, tak to vezměte jako fakt a přestaňte je řešit.
@Anonym505 ahoj tazatele. Vidím, že příspěvek už je starší. Zajímalo by mě, jak se tvá situace změnila, zlepšila… Já si před měsícem volala sanitku, protože v úplně klidovém stavu večer před spaním jsem měla tep 130. Asi po půl hodině se mi snížil na 107 a to jsem usnula, za dvě hodiny jsem probudila a srdce mi bilo jak splašené, tak jsem se změnila na tlakoměru a měla jsem 136, přestože jinak jsem byla v klidu, dýchal pomalu. Když se nechtěl snížit, volala jsem 155 a odvezli mě na pozorování do nemocnice. Tam jsem měla holter, kter, ale nic neprokázal. Nicméně jsem jen ležela. Takže příští týden jdu znovu a budu ho mít za běžného režimu. Mě srdce nepřeskakuje, ale hrozně mi tluče v hlavě. Beru měsíc Betaloc zok 25mg a co se toho tluceni týká, tak zlepšení nevidím. Hlavně ráno po probuzení, nebo někdy i uprostřed noci. Přes den to asi v hluku miň vnímám. Ale řekla bych že tep mám díky tomu betalocu klidnější. Nicméně teď se mi dvakrát zase stalo, že z ničeho nic jsem se vzbudila uprostřed noci a zase mi to hodně tlouklo a přesně jak píšeš, zlepšení asi po půl hodině, návrat k normálu asi za dvě hodiny. To přece není normální ne? A právě co když zrovna jak budu mít toho holtera, tak zrovna se mi to nestane a oni tam nic neuvidí? Jsem zvědavá no. Mě se to bušení v hlavě stávalo už asi před půl rokem sem tam, to jsem vůbec neřešila, ale pak se to stávalo víc a častěji. Při sebemenší fyzické zátěži. Nebo když jsem třeba z něčeho znervoznela, tak jakoby mi vyletěl tlak srdce začalo tlouct. Budu ráda, když se ozveš. Děkuji