Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zdravim, prosím o radu. Mám 7 měsíční holčičku a už je to s ní v noci neúnosné. Budí se i 7× za noc a uspí ji buď kojeni, ale to si tak jenom cucne a otočí se a spí, anebo ji dam flašku s vodou, to taky chvíli pije a usne. Ale je schopna za tu noc takhle vypít celou flašku. Takovou žízeň ale určitě nemá, přes den taky pije dost. Byl u ní problém s usínáním, neuměla sama usnout, myslela jsem si, že to buzení je kvůli tomu, že pak sama neumí usnout, ale to už jsme ji naučili - usíná sama v postýlce s usinackem bez problémů i přes den. Ale to taky není žádná sláva s tím spaním, většinou si dá půlhodinku a stačí, výjimečně hodinu nebo hodinu a půl, spí jednou dopo a jednou až dvakrát odpo. Papá dobře, už dávno prikrmujem, k obědu sní 200g masozeleniny, večer kaši a ještě má dopo svačinku ovoce nebo jogurt, plus kojeni 4× za den. Zuby nemá ještě žádný, ani nerostou. No a teď babo rad…
Myslim, ze zuby rostou. Treba to bude jeste trvat, nez vykouknou, ale to nocni buzeni tomu napovida.
Po večerní kaši bývá žízeň, hlavně je na noc těžká a může ji bolet bříško.
@Lucynka_v
Kéž by to tím bylo, říkala jsem si to už od toho 5.mesice, když se jí začalo to spaní zhoršovat, ale furt kde nic tu nic ![]()
Když je jo dobrej den, tak se v noci vzbudí jenom 2×, ale většinou je to 4 a vícekrát a mně uz docela dochází energie, protože se s ní nedá dospat ani přes den, to tak akorát usnu a malá se vzbudí a je to ještě horší ![]()
Taky bych řekla že rostou zuby. nám je taky 7 m a máme 8 zoubu ted nám rostou špičáky a malej se v noci neustále probouzí a kojením se uklidní. Chci na to vyzkoušet Viburcol čípky. Jsou to homeopatika.
@Balatonek
Kaši dávám. v 18h, tu pak ještě zapije vodou tak 100ml a ve 20h kojení, myslíš že i tak by měla žízeň?
Ona je teda děsná vochlasta, za den vypije 2 flašky vody, pliny má věčně úplně plný
Spíš si myslím, že se tím uklidňuje a má to místo dudlika. Ještě než jsem začala dávat kaši, tak se budila v noci taky pořád, tak to jsem ji ještě pokaždé kojila, protože už moc nepribirala. No a po kaši zlepšení s buzenim nebylo žádné samozřejmě
Možná zkusim dávat kaši k obědu a večeři masozeleninu, ale moc si od toho neslibuju ![]()
Ahoj..dcerka nám takto spala až do 1,5roku..vstávala po 1-1,5h. nepomohlo naprosto nic a zuby to nebylo..ty vylezli, ani jsme o tom neměli tušení..zkoušeli jsme jiné mlíko, byla na um, zkoušeli jsme kaše, krupičku a nic nezabíralo..celou noc nám spí až nyní od 2,5let.. měla jsem pocit, že usnu při chůzi..jsem s ní přes týden sama, nebyl nikdo kdo by si ji vzal aspoň na hodinku ven..tak vím jak vám je když se šlověk nevyspí, ale opravdu to chce vytrvat
Bohuzel, za nas to same, muselo to prejit, bylo to proste takove obdobi
Teoreticky zuby by to byt taky mohly, ale dle meho by to melo byt tak na mesic, jestli to bude trvat dyl, zuby to nebudou.. Je to hruza, nezbyva nez vydrzet.., bude se to jiste brzy zlepsovat ![]()
@dickys píše:
@timoti
Tohle jsem. presne nechtěla slyšet![]()
Tak neco, co chtete slyset: da se na to zvyknout. U druheho ditete mi to ani nevadi, nezabyvam se tim a chodim spat v 10, abych se stihla do rana vyspat.
@dickys teoreticky ne, ale radši bych to otočila a dala kaši klidně k obědu a vecer třeba nějakou hustou polívku.
Jinak přeji pevné nervy. Starší dcera se do dvou let budila, co dvě hodiny a mladší syn, spal ze začátku nádherně, úžasné jsem si odpočinula a poslední mesic, se budí klidně po půl hodině, mazec. Už aby jim bylo aspoň 18 ![]()
Ahoj, mé prvorozené dceři je 6,5 měsíce. Když jsme se vrátili z porodnice, tak spala nejlíp a časem se to začalo zhoršovat. Nejdříve se budila každé 3-4 hodiny, ale pak se začali intervaly dost zkracovat i na hodinové. Je kojená, ale dávám na noc i umělé mléko. Je schopná se i po něm probudit za 2 hodiny. S příkrmy začínáme, moc je nechce. Jsou asi matky, které to dávají. Mezi ně bohužel nepatřím. Jsem často psychicky i fyzicky na dně. Mám problémy v noci usnout, i když jsem už k smrti unavená. Přes den není šance si jít lehnout. Připadám si, že jako matka selhávám. Na druhou stranu si říkám, že jsem taky jen člověk a půl roku se nevyspat (a to už jsem měla problémy se spaním v 8. a 9. měsíci těhu) je pro normálního člověk prostě zápřah. Mateřství bych si opravdu užívala, kdybych se vyspala. Už taky nevím co dál. Pořád čekám, že období častého buzení bude za námi a už mi to čekání přijde nekonečné. Akorát mě to neustále utvrzuje v tom, že bych druhé dítě nezvládla (kdyby bylo stejné jako první a ještě bych se musela starat o to starší). Jaké jste měli pocity vy, maminky, kterým dětičky nespali nebo se často budili?
Měla jsem takováhle dvojčata, kolem toho půl roku to bylo peklo. Pak už jsem jen spala nahoře bez a střídala strany, kde se zrovna někdo kojil
Dneska už se tomu směju, ale taky jsem měla pocit, že jsem na pokraji sil. Postupně se to lepšilo, ve 14m se děti odstavily a ve 2 letech jsme měli první noc, kdy oba spali celou noc komplet bez probuzení
takže vydrž..bede líp ![]()