Bydleni mého syna

5
15.7.24 20:06

Bydleni mého syna

Dobrý večer mám zletileho syna který má trvalý pobyt u mě. Já se odstehovala le svému přítelovi a syn se přestehoval i s pritelkyni misto mě. Mohu po něm žádat něco vice za podnajem nebo mu to mam nechat zalohy atd… jak to bylo když jsrm to platila já Děkuji

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
152
15.7.24 20:28

Nepíšeš kdo je vlastníkem bytu, takže předpokládám, že ty. Samozřejmě můžeš po něm chtít zaplatit nájem + energie. Ale taky nemusíš. To záleží, jaké máte vztahy a jak se dohodnete. Trvalé bydliště nic neznamená. Pokud pracuje a má tedy stálé příjmy, tak nemáš vyživovací povinnost a nemáš tedy ani povinnost mu zajišťovat bydlení. Něco jiného by bylo, pokud by byl student a bez příjmu. Přičemž ale musí poctivě studovat, nikoli jen být věčným studentem a jen se zapisovat na různé školy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
15.7.24 20:38

Nemůžeš po něm žádat nájem, protože on má právo byt užívat ze zákona. Náklady ma bydlení samozřejmě ano, ale čistě nájem jen s jeho souhlasem.

• Citovat
  • Upravit
152
15.7.24 20:47

@Janli A jaký zákon mu dává právo byt užívat? Pokud jde o zletilého, který má stálé příjmy, tak majitelka nemá žádnou povinnost ho v bytě nechávat bydlet. A to, že tam má hlášené trvalé bydliště, na tom nic nemění. Podle tvojí logiky by nebylo možné tzv. vyhodit děti z domu, dokud by si nepřehlásili trvalé bydliště někam jinam.
Je dokonce možné vyhodit i nezletilé dítě: https://www.bezplatnapravniporadna.cz/…macnost.html
natož zletilého, který si pravděpodobně již vydělává a má dostatečné příjmy, aby si zajistil bydlení sám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5
15.7.24 20:47

Děkuji ano jsem vlastníkem máme spolu báječný vztah, jen že nabízel jeszli nechci nějak finančně přilepšit. Kdyz tam není sám ale s přítelkyní. samozřejmě pracuje má se dobře a mohu říci že je velice zodpovědný. DĚKUJI :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
152
15.7.24 20:49
@Tara193 píše: Více

Tak to rád čtu. To je od něj moc hezké, že se sám takto nabídl. 👍 Předpokládal jsem opak, tedy že je tam nějaký spor. Tímto je asi problém vyřešen :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2223
15.7.24 20:52

Není na škodu „nájem“ brát a dávat to bokem. Kdyby se přítel nějak nepovedl…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
15.7.24 20:55
@Aleš4561 píše: Více

Ty si to ovšem špatně interpretuješ. To, co jsi sem vložila, je irelevantní.

• Citovat
  • Upravit
5
15.7.24 21:00
@Aleš4561 píše: Více

To není povinnost.Jen nabídka pro meho syna jestli chce. Pořad lepší mit v bytě vlastní dítě který si toho váží a nemít obavy dnešní době si tam dát cizí osobu. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10859
15.7.24 21:05
@Janli píše: Více

Vzdyt i najemnik muze mit v byte trvale bydliste a plati najem. Proc by nemohl syn?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15180
15.7.24 22:07
@Tara193 píše: Více

Mě nenapadlo po svém dítěti chtit peníze.. Dcera bydlí v mem bytě, časem mám v plánu ji ho darovat, ale zatím je muj a platí tam jen skutečně náklady, nic navíc pro mě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Janli
15.7.24 22:12
@Tarena píše: Více

Ale vždyť syn klidně může, pokud s tím bude souhlasit, ale nemusí.

• Citovat
  • Upravit
10859
15.7.24 22:16
@Janli píše: Více

Vsak zakladatelka se pta na nazor, jak to udelat.
Ty jsi psala, ze ze zakona nesmi. Vzdyt to taky muze zakladatelka pronajmout nekomu cizimu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
438
15.7.24 23:15

Pokud tedy tam je s přítelkyní, tak bych si řekla o energie a třeba nějakou symbolickou částku navíc.
Aspoň se oba naučí třeba i s hospodařením domácnosti. Budou mít společnou povinnost. A uvidí, zda jim to bude fungovat a budou si to umět rozdělit.
Můj otec mě nechal bydlet s přítelem ve svém bytě, chtěl peníze za energie a za každého 1000,– Kč. Což nic pro nás nebylo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný