Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Dobrý večer mám zletileho syna který má trvalý pobyt u mě. Já se odstehovala le svému přítelovi a syn se přestehoval i s pritelkyni misto mě. Mohu po něm žádat něco vice za podnajem nebo mu to mam nechat zalohy atd… jak to bylo když jsrm to platila já Děkuji
Nepíšeš kdo je vlastníkem bytu, takže předpokládám, že ty. Samozřejmě můžeš po něm chtít zaplatit nájem + energie. Ale taky nemusíš. To záleží, jaké máte vztahy a jak se dohodnete. Trvalé bydliště nic neznamená. Pokud pracuje a má tedy stálé příjmy, tak nemáš vyživovací povinnost a nemáš tedy ani povinnost mu zajišťovat bydlení. Něco jiného by bylo, pokud by byl student a bez příjmu. Přičemž ale musí poctivě studovat, nikoli jen být věčným studentem a jen se zapisovat na různé školy.
Nemůžeš po něm žádat nájem, protože on má právo byt užívat ze zákona. Náklady ma bydlení samozřejmě ano, ale čistě nájem jen s jeho souhlasem.
@Janli A jaký zákon mu dává právo byt užívat? Pokud jde o zletilého, který má stálé příjmy, tak majitelka nemá žádnou povinnost ho v bytě nechávat bydlet. A to, že tam má hlášené trvalé bydliště, na tom nic nemění. Podle tvojí logiky by nebylo možné tzv. vyhodit děti z domu, dokud by si nepřehlásili trvalé bydliště někam jinam.
Je dokonce možné vyhodit i nezletilé dítě: https://www.bezplatnapravniporadna.cz/…macnost.html
natož zletilého, který si pravděpodobně již vydělává a má dostatečné příjmy, aby si zajistil bydlení sám.
Děkuji ano jsem vlastníkem máme spolu báječný vztah, jen že nabízel jeszli nechci nějak finančně přilepšit. Kdyz tam není sám ale s přítelkyní. samozřejmě pracuje má se dobře a mohu říci že je velice zodpovědný. DĚKUJI ![]()
@Tara193 píše: Více
Tak to rád čtu. To je od něj moc hezké, že se sám takto nabídl. 👍 Předpokládal jsem opak, tedy že je tam nějaký spor. Tímto je asi problém vyřešen ![]()
Není na škodu „nájem“ brát a dávat to bokem. Kdyby se přítel nějak nepovedl…
@Aleš4561 píše: Více
Ty si to ovšem špatně interpretuješ. To, co jsi sem vložila, je irelevantní.
@Aleš4561 píše: Více
To není povinnost.Jen nabídka pro meho syna jestli chce. Pořad lepší mit v bytě vlastní dítě který si toho váží a nemít obavy dnešní době si tam dát cizí osobu. ![]()
@Janli píše: Více
Vzdyt i najemnik muze mit v byte trvale bydliste a plati najem. Proc by nemohl syn?
@Tara193 píše: Více
Mě nenapadlo po svém dítěti chtit peníze.. Dcera bydlí v mem bytě, časem mám v plánu ji ho darovat, ale zatím je muj a platí tam jen skutečně náklady, nic navíc pro mě.
@Tarena píše: Více
Ale vždyť syn klidně může, pokud s tím bude souhlasit, ale nemusí.
@Janli píše: Více
Vsak zakladatelka se pta na nazor, jak to udelat.
Ty jsi psala, ze ze zakona nesmi. Vzdyt to taky muze zakladatelka pronajmout nekomu cizimu.
Pokud tedy tam je s přítelkyní, tak bych si řekla o energie a třeba nějakou symbolickou částku navíc.
Aspoň se oba naučí třeba i s hospodařením domácnosti. Budou mít společnou povinnost. A uvidí, zda jim to bude fungovat a budou si to umět rozdělit.
Můj otec mě nechal bydlet s přítelem ve svém bytě, chtěl peníze za energie a za každého 1000,– Kč. Což nic pro nás nebylo.