Bydlení - opustit nebo jít do podnájmu?

34
28.2.24 12:55

Bydlení - opustit nebo jít do podnajmu?

Zdravím, budu se snažit být stručný, neumim se v teto sitiaci rozhodnout. Bydlíme v domě s otcem, dvěma bratry a pritelkyni. Dům je psaný na mě a dva bratry, takže na třetiny. Já se starším bratrem máme pokoje v horním patře. Původně jsem myslel, že bysme si udělali zbytek patra. Ale. Otec chce udělat (částečně už dela) pokoj nejmladšímu bráchovi, navíc si domluvil zedniky na koupelnu a záchod ještě před zimou a já se to dozvěděl asi jako poslední. Nyní je hotová koupelna a záchod a zůstala otázka kdo to zaplatí. Dům je na třetiny a táta chce, aby se to rozložilo mezi nás 3 bratry. (Berou sirotčí duchod). Já už ale pracuji a po tom, co jsem se dozvěděl že bysme nahoře byli všichni, tak o tom dost přemýšlím. Došlo mi, že tam asi nebudu chtít být napořád. Ale děsí mě ceny nájmu. Navíc by se nahoře musela dodělat aspoň ještě kuchyň, další výdaje. Je to velká část výdajů najednou, ale s placením nájmu bych také moc nenašetřil např. Na hypotéku. Tato situace nám stěžuje i vztah s pritelkyni, který taky není zrovna růžový, chyby tam byly už předtím, o to těžší je se rozhodnout. Byl jste někdo taky v takové situaci v mladém věku? (Je mi 24).Díky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
53190
28.2.24 13:10

Především si jasně promluvte s tatínkem. Barák je váš (synů) a i když on tam má nejspíš věcné břemeno, nemůže si plánovat rekonstrukce a objednávat dělníky a pak očekávat, že to zaplatíte vy. Když si usmyslí, že chce bazén, tak mu to taky zaplatíte? :nevim:
Nicméně, osobně bych se domluvila i s bratry (kolik jim je?), jak si to do budoucna představují. Pokud už pracují, můžeš se odstěhovat a domluvte se na vyplacení a převedení tvé třetiny na ně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3533
28.2.24 13:23

Odstěhuj se, toto nikdy nebude dělat dobrotu. Proč Vám to neklape s přítelkyní může být také díky tomu, že jste na baráku. Šla bych pryč i kdyby jen do garsonky. Žádná normální ženská se za tebou nenastěhuje do domu, kde bydlí další 3 chlapi a nemáte žádné soukromí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21311
28.2.24 13:28

Barák na třetiny je stejne do budoucna akorát problém. Vůbec bych do toho neinvestovala a odstěhovala se.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34
28.2.24 13:41

@unuděná ano věcné břemeno. Ale dolní patro chce mít nejspíš pro sebe. Nicméně nejmladsimu je 10, staršímu 18. Řekl bych, že jsem docela spořivý nebo se aspoň snažím, ale v tyhle situaci jsem opravdu bezradny. Nejde jen o peníze, ale za to co bych do toho domu dal bych měl zaplacený nájem na rok. Ale zase to nebude moje a další rok už bych už dokázal víc šetřit v domě. Nečekal bych že s tím budou takové problémy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
28.2.24 13:42
@Morokok píše:
@unuděná ano věcné břemeno. Ale dolní patro chce mít nejspíš pro sebe. Nicméně nejmladsimu je 10, staršímu 18. Řekl bych, že jsem docela spořivý nebo se aspoň snažím, ale v tyhle situaci jsem opravdu bezradny. Nejde jen o peníze, ale za to co bych do toho domu dal bych měl zaplacený nájem na rok. Ale zase to nebude moje a další rok už bych už dokázal víc šetřit v domě. Nečekal bych že s tím budou takové problémy.

To se dost divím, že otec barák na vás přepsal, když se ještě stará o nezletilé dítě! 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34
28.2.24 13:47

@Lucie008 asi to má vliv, ale hlavní problém je jinde, ztratil jsem v ní důvěru kvůli pár věcem, což stěžuje se s ní někam stěhovat. Je možné, když na to zaplacení nepristoupím, že mi budou moci sebrat část podílu z té 1/3 v jejich prospěch?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76450
28.2.24 13:49
@unuděná píše:
To se dost divím, že otec barák na vás přepsal, když se ještě stará o nezletilé dítě! 8o

asi barák nebyl otcův, ale matčin, která zemřela,
a nebyli ani manželé, jinak by přece musel dědit i otec

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
711
28.2.24 13:49

@unuděná možná byl dům matky a s otcem nebyli svoji-pak by to odpovídalo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76450
28.2.24 13:50
@Morokok píše:
@Lucie008 asi to má vliv, ale hlavní problém je jinde, ztratil jsem v ní důvěru kvůli pár věcem, což stěžuje se s ní někam stěhovat. Je možné, když na to zaplacení nepristoupím, že mi budou moci sebrat část podílu z té 1/3 v jejich prospěch?

kdo jako by ti měl brát část podílu z té 1/? :zed: :zed: :zed:
vidím, že vůbec ničemu nerozumíš, asi se zajdi poradit s nějakým právníkem,
váš otec neměl žádné právo dělat v domě, který mu nepatří, nějaké stavební úpravy,

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
28.2.24 13:51

@stinga @kateka.1 Jo, to dává smysl. Ale nějak nechápu, jak si může vymyslet rekonstrukci, objednat dělníky atd. a očekávat, že to zaplatí synové, z nichž pracuje zřejmě jen jeden :nevim:
Zakladateli, ne, nemůžeš přijít o svůj podíl jen proto, že odmítneš zaplatit něco, co si vymyslel táta.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34
28.2.24 13:53

@unuděná rodiče byli svoji. Barák nevím jestli měli napůl, ale táta ho nechal přepsat na nás po smrti mamky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76450
28.2.24 13:56
@Morokok píše:
@unuděná rodiče byli svoji. Barák nevím jestli měli napůl, ale táta ho nechal přepsat na nás po smrti mamky.

no tak to je od něho divné gesto a nesmyslné, přepíše barák na syny, z nichž jeden je docela malé dítě a pak vymýšlí a realizuje rekonstrukce v domě, který není jeho - on přece vůbec nemá PRÁVO provádět nějaké rekonstrukce toho domu, vy tři byste mu to museli povolit, a už vůbec nemá právo chtít za nechtěnou rekonstrukci peníze od tebe

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34

Je to blbý říct že mu nepatří, protože na něm udělal hromadu věcí už od mládí. Tu rekonstrukci nahore ale hrozně uspěchal aniž by to s nama nějak vážně probíral.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3533

Otci bych navrhla ať tě z tvé 1/3 vyplatí. Částku použij jako základ na hypotéku a buduj si své bydlení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí