Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Manžel tam nic předělávat nebude chtít? Pořád píšeš já, já…
Chcete investovat do domu, který vám nebude patřit? Nebo bude patřit jen manželovi a ty tam chceš investovat? Pokud vám ho tchán nedaruje za života, budete se jednou dělit s manželovou sestrou. A pokud dům mezitím zrekonstruujete, budete ji vyplácet úplně jinou částku, než by byla teď. Nebo ji chcete už teď Vyplatit? Ve vaší situaci vidím mnho zádrhelů a než se do něčeho dáte, dobře se připravte na všechny eventuality. Pokud budete mít všchno vyřešeno i do budoucna, určitě by to šlo.
@Anonymní píše:
@Kobliha51
děkuji za reakci.
Bylo by to tak, že bychom tam „zkusili“ třeba 2,3 roky bydlet a pak se rozhodli a pokud by se nám tam žilo dobře, dům od tchána odkoupili a pokud ne, vrátíme se do našeho bytu a dům tchán prodá někomu cizímu.
Investovat asi úplně ne, ale tak něco předělat bych chtěla - manžel je v tohle takový, že řekne, že pokud to tak chci tak to tak bude
, pokud to teda není úplná blbost. Ráda bych třeba krb a takové ty „maličkosti“ jako nové podlahy… ale žádné investice za XX tisíc.
V případě koupě od tchána by byl dům SJM moje a manžela.
@Anonymní píše:
děkuji za reakci.
Bylo by to tak, že bychom tam „zkusili“ třeba 2,3 roky bydlet a pak se rozhodli a pokud by se nám tam žilo dobře, dům od tchána odkoupili a pokud ne, vrátíme se do našeho bytu a dům tchán prodá někomu cizímu.
Investovat asi úplně ne, ale tak něco předělat bych chtěla - manžel je v tohle takový, že řekne, že pokud to tak chci tak to tak bude, pokud to teda není úplná blbost. Ráda bych třeba krb a takové ty „maličkosti“ jako nové podlahy… ale žádné investice za XX tisíc.
V případě koupě od tchána by byl dům SJM moje a manžela.
To vypadá rozumně. Dobré je, že se máte kam vrátit. ![]()
Pokud tam budete bydlet sami, tak je to fajn.
Jen doporučím - neinvestuj do podlah, krbu a podobných věcí, dokud to není vaše. Opravdu. Ono to nakonec za XX tisíc bude a pak se nepohodnete a bude zle.
Ale nápad je to fajn, to jo.
@Padme93 píše:
Pokud tam budete bydlet sami, tak je to fajn.Jen doporučím - neinvestuj do podlah, krbu a podobných věcí, dokud to není vaše. Opravdu. Ono to nakonec za XX tisíc bude a pak se nepohodnete a bude zle.
Ale nápad je to fajn, to jo.
děkuji za reakci.
Když já se pak „bojím“ že pokud si tam neudělám něco „svého“, budu si tam pořád připadat jako u tchánů na návštěvě a né jako doma
. Přece jen tam jezdíme často už od doby co tam žili spolu, teď teda jen ke tchýni. Jako je to pěkný barák, i moc pěkně zařízený, ale tak některé věci se mi tam úplně nepozdávají a mám jiný vkus.
toho se asi bojím nejvíc, manžel je tam doma od narození, tomu to nepřijde, ale já se bojím, že přijdu o pocit našeho domova… asi hloupost no…
zakladatelka
Tak krb a podlahy jsou sakra za dost tisic. Pokud tam nezustanete, tak o investovane penize prijdete.
Co kdyz se tchan rozejde a bude se potrebovat stehovat zpet?
@Anonymní píše:
děkuji za reakci.
Když já se pak „bojím“ že pokud si tam neudělám něco „svého“, budu si tam pořád připadat jako u tchánů na návštěvě a né jako doma. Přece jen tam jezdíme často už od doby co tam žili spolu, teď teda jen ke tchýni. Jako je to pěkný barák, i moc pěkně zařízený, ale tak některé věci se mi tam úplně nepozdávají a mám jiný vkus.
toho se asi bojím nejvíc, manžel je tam doma od narození, tomu to nepřijde, ale já se bojím, že přijdu o pocit našeho domova… asi hloupost no…
zakladatelka
Nebudeš se citit jako doma ještě hodně let. I když to přestavíte. Zvláště, jestli tam tchán bude chodit jako domů a to třeba bude a taky tam může chodit jako domů i manželova sestra z celou rodinou. Co není teď, najednou třeba bude. Oni tam doma byli, to jen tak nepřejde. To si taky domluvte.
Tak nějak jsme to plánovali, pak se tchán zbláznil. Stálo nás to jen několik set tisíc. Přeju víc štěstí.
Jinak souhlasím s tím, že se tam skoro nikdy jako doma cítit nebudeš. Pořád tam bude ten pocit, že manžel tam vyrostl, a ty jsi přišla…
Ono i to předělání bude dost nákladné, psala jsi, že je to tam rozděleno na několik bytů, z nichž minimálně jeden se vůbec měnit nebude, jsou tam věci rodiny.
@Kobliha51 píše:
Nebudeš se citit jako doma ještě hodně let. I když to přestavíte. Zvláště, jestli tam tchán bude chodit jako domů a to třeba bude a taky tam může chodit jako domů i manželova sestra z celou rodinou. Co není teď, najednou třeba bude. Oni tam doma byli, to jen tak nepřejde. To si taky domluvte.
to je přesně ten „problém“ ze kterého mám strach. Jako touha po baráčku je veliká, ale tohle mě děsí. Právě že tchán by tam jezdil co týden na jednu noc do toho starého bytu po svém otci na přespání aby mohl jít s chlapama na karty. Jezdí tam i teď. Pak akorát kdybychom to časem koupili tak by tam už nejezdil, protože by se nahoře udělal byt pro mojí mamku a on by si koupil byt ve městě. Ale to je otázkou několika let, minimálně po dobu nájmu.
A přesně, jako manželova sestra je super ženská(děti nemá, je sama), ale aby si domů chodila s pocitem že jde „k sobě domů“ to se mi trošku příčí
.
@jenny.fields tak třeba konkrétně ten krb tam zrovna takový nákladný nebude, je tam na něj vše připraveno, ale tak to je jen jedna z věcí. Jinak máš pravdu, že pokud odejdeme po té době tak o to přijdeme.
Pokud by se tchán náhodou rozcházel (což teda není úplně pravděpodobné, ale ne nemožné, to uznávám) tak půjde zpět a my půjdeme zpět do bytu, stejně jako když si v nájmu u cizích. Výpovědní lhůta atd…
díky za reakce všem. ZAKLADATELKA
Bydlim u tchanu, mame tam samostatny byt, ktery je manzeluv a muj. Bydlime tam pet let, zasadni upravy nas teprv cekaji. Nicmene jsme si to zaridili po svem (obrazy, nadobi, drobnosti, povleceni) a muzu rict ze se tam citim naprosto jako doma
i kdyz je to byt kde manzel vyrustal a ja ne, tak ted je to proste nas domov.
Dokonce patrim k tomu mizivemu procentu co ma stesti na bajecnou tchyni ktera absolutne respektuje nase soukromi a bez pozvani k nam nechodi ![]()
@Padme93 dokud budeme v nájmu, tak horní byt se měnit nebude, jsou tam věci tchána a jeho tatínka. ten byt by se přestavěl až po tom, co bychom ten dům od tchána koupili s tím, že po dobu co tam budeme v nájmu nebudeme muset platit nic kromě služeb, tak bychom měli šanci něco pořádně našetřit. Spodní byt kde bychom bydleli s manželem je pěkný a tam by se, opět až po koupi, jeden pokoj který je veliký přepažil a vznikla by dole 3+1.
ZAKLADATELKA
@Lily Evans Děkuji za příspěvek.
tak to máte pěkné
. Jako já si myslím, že by nás taky respektovali, akorát ten tchán by tam jednou týdně přespal by bytě, který mi nebudeme vůbec používat, ale jak sem psala. Já s manželovo rodičema vycházím úžasně. Mám je moc ráda, jsou to oba moc hodní lidé… ale nebydlela sem s nimi
.
Děkuju za pozitivní názor, že se tam cítíš jako doma
.
ZAKLADATELKA
Ahoj všem, jdu si sem opět pro názor… předem za něj děkuji.
) tak tohle je aspoň tak nějak zhruba.
Jsme dva, manžel a já, dítě v plánu cca za 2 roky. Bydlíme v bytě, máme hypotéku, oba do zaměstnání dojíždíme (každý na jinou stranu).
Moc rádi bychom šli do baráku, teda já asi víc než manžel. Bohužel jsme zjistili, že hypotéka na starý dům + jeho oprava je pro nás finančně nemožná, stejně tak i stavba nového.
Manžel má rozvedené rodiče („čerstvě“ cca jsou 2roky od sebe). Oni žili v baráku, ve městečku cca 15minut jízdy od našeho bydliště. Teď jeho taťka bydlí u nové paní, mamka zatím v tom domě, ale na jaře chce jít do bytu. Měli majetkové vyrovnání, ona dostala celkem hodně peněz od tchána, tchánovi zůstal barák – tak se dohodli. Vzhledem k tomu, že je to velký dům, který má dole byt 2+1, v patře 2+1 a v podkroví 2 místnosti chce tchýně z baráku pryč – je tam sama.
Manžel teď přišel s tím, že bychom mohli jít bydlet do baráčku až tchýně půjde do bytu. S tchánem o tom mluvil, ten by byl rád, barák by nemusel prodávat a někdo by se o něj staral.
Co je + je to, že je to asi nejdostupnější bydlení v baráku které si můžeme dovolit, tchán by nás tam vzal do „podnájmu“ za nájem 1Kč měsíčně na zkoušku třeba na 2,3 roky. Zkusili bychom si jaké to je bydlet v baráku, náš byt by se zkusil pronajímat (jen za nynější hypo+služby) a my si mohli šetřit něco do budoucna. Dole by se pak musela udělat 3+1 a v bytě nahoře by jednou mohla bydlet moje mamka (až bude v důchodu) což je super, protože mamka s námi jednou bydlet bude na 100%, takhle by to bylo ideální.
Co mě trošku trápí je fakt, že půjdu do baráku, který je pro manžela domovem a pro mě ne, bojím se, že se tam budu cítit stále jako na návštěvě. Po dobu pronájmu to bude vlastně pořád tchánovo a tak tam nebudu moct dělat co bych třeba chtěla. Budu mu muset volat když budu chtít něco předělávat, ptát se ho ( má tam věci v 1 patře bydlel jeho starý otec, tak je to zařízené po jeho otci, vše tam zůstalo a tchán tam jezdí každou středu přespat, protože chodí do blízkého podniku s kamarády na karty).
Taky má manžel ségru, která se teda nechala slyšet, že barák nechce a že jí jedno co s ním bude, ale znáte to… budeme tam bydlet relativně zadarmo… to by bylo aby jí to nezačalo „hryzat“, že nám tchán peníze odpouští a ona z toho nic nemá. Při téhle mojí zmínce tchán řekl, že je jeho věc komu barák pronajme, ale tak znáte to…
Dojíždění by zůstalo cca stejné, spoje dobré.
Uf… je to zmateně napsané, ale nechci tu psát 3 stránky( a že bych mohla…
Ještě doplním, že manžel je z toho nadšený, já dost váhám. Láká mě vidina baráčku, zahrady kterou bych opravdu moc chtěla…. Ale nevím, zda se tam budu cítit jako doma.
A s manželovo rodiči vycházím suprově, mám je ráda, oni mě. Manžel také, jsou moc hodní. Celkově mezi rodinou žádný problém nemáme.
Bydlíte někdo u tchánů v „nájmu“?
Děkuji všem za reakce, anonym jistě pochopíte… děkuji.