Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Záleží na co jste zvyklí, jestli jsi ty i žena jste z domku a nikdy jste nežili v bytě, mohla by to být moc velká změna. My jsme se teda kvůli dětem stěhovali z bytu do domu, ale hlavně kvůli zahradě, větší užitné ploše (to vy nemáte) a doufali jsme v trochu víc komunitního života a přátelštější vztahy se sousedy než v bytě. Ukázalo se, že moje děti stejně vždycky půjdou raději na hřiště než na zahradu, sousedi jsou v pohodě, ale moc času a chutě na budování bližších vztahů není. Se soukromím pokud jste někde v řadovce, tak si myslím, že to je v domě lepší, sousedy bylo slyšet opravdu minimálně (záleží jak kvalitně je dům postavený), nikdo neseká trávu ani dřevo o víkendu. Možná bych si do bytu pozvala nějakého odborníka, poznají jak dobře je to zaizolované (hlučnost), jestli nejsou tepelné mosty (v podkroví bývají často plísně atd., abyste pak nelitovali kvůli něčemu takovému). Hřišť pro děti bývá ve městě víc, víc možností kroužků, obchodů, zkrátka lepší dostupnost téměř všeho, údržba bytu je obvykle jednodušší než údržba doma. 15 minut dojezdu je skoro nic, ale zkontrolovala bych reálný čas dojezdu ne jenom podle appky, jestli to není ve špičce třeba horší. Jestli je u domu v pohodě parkování. Rodiče miluju, ale v baráku vedle bych je prostě mít nechtěla a ještě takhle s komplikacemi. A jestli budete mít dítě, babi 15 minut daleko, může hlídat taky, ale myslím, že bude mít menší tendenci kafrat do výchovy než když bude bydlet vedle. Kdybych mohla volit znova, už bych se z bytu nestěhovala, ale jsem dítě odchované v paneláku a trávící víkendy na chatě.
Má ten barák s tím podkrovním bytem výtah? Příp. balkon, terasu? Mít zahradu je výhoda v tom, že mimino povozis a dáš spát pod okna, pod strom a můžeš třeba plít záhonky, věšet venku pradlo, dát si to kafe…nebo aspoň ten balkon to chce…v téhle době karantén sedět 2 týdny zavřený v bytě je s dětma (a asi i bez nich) peklo, a kdoví co bude za rok, dva, tři…
My jsme v bytě, starší zástavba, cihla, zadný panel a přesto se může sousedka pod náma zbláznit, když si dovolime se v 8-9 ráno balit na výlet u čehož je samozřejmě trochu větší provozní hluk, když vypravujete děti a behate semtam, zažili jsme covidovou karanténu jako už asi skoro každý 3 týdny v kuse, když už ne covid tak rýmy, kasliky, děcka věčně doma, co tohle začalo, jsme celkově doma víc než když jsem byla s dětma na RD, to jsme měli psa a venku byli pořád…takže to je znát, předtím s námi problém neměla, ale těžko půl dne dětí udrzim v klidu u stolu aby mohla paní spát do oběda i po něm…a to nedělá na směny, v tom bych pochopení měla…Co bysme kolikrát dali za barák a takový ten klid, že nikoho nerusime jen tím, že si děti hrajou na zemi… Nadáváme si že jsme do toho nešli dokud byly ceny níž, takže já bych s nima promluvila, pokud je ten hluk co dělají nějak extrémní a v klidové době, domluvit se na nějaké střídání ale zase jestli tě obtěžuje jen to, že si venku povídají, tak asi máš problém trochu i s tím panem osobně ne?
Příspěvek upraven 02.01.22 v 20:46
@TO_IT píše:
A řekl jsi jí to? Protože kdyby mi děcko řekl, že se chce odstěhovat, protože je nonstop vyrušujeme, já osobně bych se nad sebou zamyslela.
Kdyby mi děcko řeklo, že je obťežuju tím, že jsem na vlastní zahradě, tak mu to stěhování vřele doporučím. Když si někdo koupí tyhle minibaráky, který jsou na sebe namáčklý jak kotce pro králíky, tak musí počítat s tím, že se sousedama bude nonstop. A je jedno jestli to je matka nebo cizí člověk. To má být matka zalezlá, protože někoho obtěžuje? Pokud tohle soužití zakladatel nezvládá, nechť se odstěhuje.
@Janli píše:
Kdyby mi děcko řeklo, že je obťežuju tím, že jsem na vlastní zahradě, tak mu to stěhování vřele doporučím. Když si někdo koupí tyhle minibaráky, který jsou na sebe namáčklý jak kotce pro králíky, tak musí počítat s tím, že se sousedama bude nonstop. A je jedno jestli to je matka nebo cizí člověk. To má být matka zalezlá, protože někoho obtěžuje? Pokud tohle soužití zakladatel nezvládá, nechť se odstěhuje.
Někoho baví všechny okolo nonstop otravovat, já bych se tak necítila dobře. Dělej jak myslíš.
@Janli píše:
Tak třeba to vyhrávání hudby na zahradě je fakt protivný. Známí koupili novostavbu s pozemkem 900m2 (to zase tak malý pozemek není), a na vedlejším pozemku postavil nadšenec heavy metalu. Otravuje život i lidem bydlícím o několik domů dál. Když to není po 22h, tak s tím nikdo nic neudělá.
My jsme v bytě, a kuřáci pod námi a všude okolo nám taky otravují život, nemůžu nechat dětem otevřené okno, ten smrad je šílený, na balkón v podstatě nechodíme, protože se dusíme. Reálně vím, že jim to zakázat nemůžu, ale nekuřáci a astmatici obklopení kuřáky je taky dost na pytel.
Rozhodně bych se nestěhovala. Nechala bych vystavět protihlukovou stěnu, ale ještě před tím bych vyzkoušela následující.
Pokud s nimi není rozumná řeč, dala bych jim ochutnat vlastní medicínu.
Dělala bych na vlastní zahradě velký celodenní rámus. Ideálně techno nebo tam nechte zkoušet puberťáky, co se založili rockovou kapelu😉
Třeba pak s nimi už bude rozumná řeč.
Jinak protihluková stěna. To už by s nimi mohlo pohnout.
@Markéta Rudná píše:
Záleží na co jste zvyklí, jestli jsi ty i žena jste z domku a nikdy jste nežili v bytě, mohla by to být moc velká změna. My jsme se teda kvůli dětem stěhovali z bytu do domu, ale hlavně kvůli zahradě, větší užitné ploše (to vy nemáte) a doufali jsme v trochu víc komunitního života a přátelštější vztahy se sousedy než v bytě. Ukázalo se, že moje děti stejně vždycky půjdou raději na hřiště než na zahradu, sousedi jsou v pohodě, ale moc času a chutě na budování bližších vztahů není. Se soukromím pokud jste někde v řadovce, tak si myslím, že to je v domě lepší, sousedy bylo slyšet opravdu minimálně (záleží jak kvalitně je dům postavený), nikdo neseká trávu ani dřevo o víkendu. Možná bych si do bytu pozvala nějakého odborníka, poznají jak dobře je to zaizolované (hlučnost), jestli nejsou tepelné mosty (v podkroví bývají často plísně atd., abyste pak nelitovali kvůli něčemu takovému). Hřišť pro děti bývá ve městě víc, víc možností kroužků, obchodů, zkrátka lepší dostupnost téměř všeho, údržba bytu je obvykle jednodušší než údržba doma. 15 minut dojezdu je skoro nic, ale zkontrolovala bych reálný čas dojezdu ne jenom podle appky, jestli to není ve špičce třeba horší. Jestli je u domu v pohodě parkování. Rodiče miluju, ale v baráku vedle bych je prostě mít nechtěla a ještě takhle s komplikacemi. A jestli budete mít dítě, babi 15 minut daleko, může hlídat taky, ale myslím, že bude mít menší tendenci kafrat do výchovy než když bude bydlet vedle. Kdybych mohla volit znova, už bych se z bytu nestěhovala, ale jsem dítě odchované v paneláku a trávící víkendy na chatě.
15 minut jsi vzala kde?
@ka2ka píše:
15 minut jsi vzala kde?
Asi to pocita, ze kdyz cesta misto 30 bude trvat 45 tak by byli 15 minut od nynejsiho bydliste… ale ono to taky muze byt opacnym smerem takze 75.
@hani28 píše:
Asi to pocita, ze kdyz cesta misto 30 bude trvat 45 tak by byli 15 minut od nynejsiho bydliste… ale ono to taky muze byt opacnym smerem takze 75.
jasně píše že se mu cesta prodlouží o 15 minut na těch 45 takže to žádná pohoda nebude hlavně v zimě to je náročný
Jste šťastní lidé, když vám takovéhle voloviny připadají důležité. Važte si toho.