Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Ahoj, o víkendu se jdeme podívat na byt. Je to 2 + 1 + slepy. V tom sklepě se dají prý udělat další místnosti. Kamarádka to tak taky má. Ale nelíbí se mi, že mají tak malá okna. Máte to tak taky někdo? Nedají se ty okna zvětšit? Bydlíte někdo ve sklepě?
![]()
V našem domě jsou i sklepní byty. Z jedné strany, do ulice jsi pod terénem a tam jsou klasické okna jen díky tomu, že je k baráku, vchodu, udělaný můstek a tím pádek od domu vybagrovaný prostor. z druhé strany baráku je klasický jakoby přízemí.
jinak co jsem se bavila s nájemníky, tak tam mají pořád vlhko, v zimě to nevytopí, no samé radosti.
Já bych do toho nešla.
JJ, taky mi říkala ségra že by do toho nešla protože tam bude vlhko. Ono je to totiž tak, že je u toho i zahrada což je jediný + co mě k tomu bytu táhne. Cenově to výjde jako byt v paneláku + zahrada což mi příjde super. Ale těch sklepů se bojim no.
Bydlíme „na sklepě“, je to původně vinný sklep, 2 místnosti nad úrovní země, které sloužily na výrobu vína a pak dva sklepy pod úrovní země na uskladnění vína, brambor atd. My bydlíme v patře nad tím a spodek nám slouží na ukládání věcí, kol, kočáru, dílna, posezení s přáteli apod. Uvažujeme nad rozšířením bydlení i dole, ale spíš než okna nám dělá větší starosti chlad a vyšší vlhkost. Ono záleží, jestli ten váš sklep je úplně pod úrovní země, částečně nebo úplně nad úrovní země. Od toho se odvíjí taky ta možnost zvětšení oken a další věci.
Nehledě na to, nevím v jaké je to lokalitě, ale u nás celkem často sklepy vykrádají, bála bych se i takového střetu.
to právě jdeme zjistit o víkendu jak moc je pod zemí, mě to zvenku příjde, že to může být tak do pasu pod zemí zbytek venku, kdyby to tak bylo nepřišlo by mi to špatný, protože pak je vlastně celé patro ještě normálně „nad zemí“. Dolu bysme dali hlavně úložné prostory atd. a takový to obytnější by šlo nahoru. Ono to má právě i hodně výhod, protože je to dům pouze ze 4 byty a právě si to můžem celé oplotit atd…
@Krakatice88 píše:
Bydlíme „na sklepě“, je to původně vinný sklep, 2 místnosti nad úrovní země, které sloužily na výrobu vína a pak dva sklepy pod úrovní země na uskladnění vína, brambor atd. My bydlíme v patře nad tím a spodek nám slouží na ukládání věcí, kol, kočáru, dílna, posezení s přáteli apod. Uvažujeme nad rozšířením bydlení i dole, ale spíš než okna nám dělá větší starosti chlad a vyšší vlhkost. Ono záleží, jestli ten váš sklep je úplně pod úrovní země, částečně nebo úplně nad úrovní země. Od toho se odvíjí taky ta možnost zvětšení oken a další věci.
Když jsme kupovali náš první byt, taky jsme měli tu možnost, nakonec jsme to zavrhli z důvodů co už tu zmínila @kubykula
Kamarád má ve sklepě kancelář a neustále řeší plíseň, loupání nátěru ze zdí a v zimě se to nedá vytopit. Nešla bych do toho
Já si to dovedu představit kdyby ta část pod zemí, byla do pasu. Kdybych sotva dosáhla do oken, tak to asi fakt ne
Musíme to tam pořádně očíhnout.
Se sklepními prostory bude problém - chlad a vlhkost. Jsou to primárně nebytové prostory (většinou nevytápěné) a podle toho se i projektují a realizují. Tepelné vlastnosti konstrukcí jsou horší než u bytových prostor - tam jsou jiné nároky
Jinak mně by vadilo bydlet nízko nad terénem nebo pod ním. Známí měli takový byt v suterénu a menší okna výš umístěné a nebyla to moc pohoda. Brali to jako provizorní bydlení, než si pořídí něco vlastního (měli to pronajaté). Utíkali od tam do normálního bytu.
Známá co takto bydlí, tak říkala, že si musela pořídit i sušičku, protože prádlo ti zasmrádne ještě než uschne a ono ani v tom vlhku neuschne.
nehledě na to, že má děti furt nemocné ![]()
No asi máte pravdu, mě se vlastně taky do sklepa vůbec nechce, ale ta zahrádka :-/ ach jo
Bydleli jsme jednou ve sklepní garsonce BD, nic tísnivého to tam nebylo, měli jsme to tam dokonce rádi. Ovšem s vykrádáním mám osobní zkušenost, dokonce jsem se se zlodějem jednou přímo konfrontovala, chytla jsem ho za rukáv, ovšem moc dalších možností jsem neměla, sama doma, telefon na stole v tom bytě, takže jsem ho nakonec radši pustila. Kolikrát jsem si říkala, že jsem měla ještě štěstí.
@Boudová zahrádka je fajn, ale… asi bych radši bydlení v suchu a teple, třeba s balkonem než suterén se zahradou.
@kubykula My teď bydlíme v paneláku s balkonem, byt super, balkon super, ale důchodci okolo
To by mi mrdlo, furt něco řeší. Pán mi slušně sdělil, že mají ložnici přímo nalepenou na naší chodbu a že moc mlátím dveřma atd.. A to ještě nemáme děti
Dokonce tam prý už na někoho psali petici!!! To bych asi radši snesla nějaký méně přizpůsobivý, ale aby mě nechali volně dýchat… Teď mám totiž sice balkon, ale po desátý hodině večer je mi blbý si na něj jít sednout, pač celý dům je už zabedněný a tichý jak hrob.