Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Zdravím všechny, potřebovala bych poradit
Máme doma tříleťáka, co má jít po prázdninách do školky a malou roční slečnu. Od svatby bydlíme s manželem u jeho rodičů, bez nějakých extra neshod. Samozřejmě občas si říkáme, jak by bylo krásné bydlet sami… No a teď se nám po několika letech snad konečně poštěstilo a dostaneme byt. Ale: bude pravděpodobně na nějakém příšerném sídlišti (pro Prahy znalé _Řepy, Černý Most, Jižní Město)- tam totiž Magistrát hl. m. Phy ty byty vlastní.
Teď bydlíme skoro na vesnici- v okrajové části Prahy, zahrada u baráku, už tu máme docela známý, malej tu má jít do školky…
Na druhou stranu samostatný bydlení..
Co myslíte, máme odmítnout a šetřit a šetřit a šetřit, až si budeme moct jednou koupit nějakej mini domek, nebo se odstěhovat na sídliště?
Díky za názory Lucie.
Ahoj,
myslím, že tohle je hodně těžké rozhodování, tam kde jste se vám líbí, ale nebydlíte sami a nebo mít vlastní bydlení, ale na sídlišti kde si lidi téměř vidí do talíře.
Já bydlím na malým městě, ale taky v paneláku na sídlišti a těším se až vypadneme, není tady žádný soukromí, je slyšet téměř vše co se kde děje. Mám 1 dítě a to nemůže jít samo ven vždy musím jít s ní a tak se i těším až budu mít zahradu, že si tam bude moct v klidu hrát bez toho abych měla strach, že ji přejede auto.
Asi byste si měli říct co vám to přinese dobrého, když půjdete do vlastního a o co příjdete a podle toho se rozhodnout. Je to opravdu hodně těžké oboje má svoje klady a zápory.
těžko radit - hodně záleží na tom, jak vycházáte s rodiči manžela a kolik máte prostoru tzv. pro sebe. Vlastní bydlení je krása, ale takhle zas myslím ušetříte víc tím,že se podělíte o náklady jako elektřina apod, máte hlídání „za rohem“ a máte navíc jistou školku. Nevím, jak která sídliště, ale myslím, že v Praze jsou všechny školky hodně nabouchané a kdo ví, jestli by se vám podařilo se do některé ještě vecpat.
My taky nebydlíme ve vlastním, ale ani u rodičů, jsme v podnájmu a městský byt pravděpodobně nedostaneme (zrovna chceme podávat žádost o zařazení do registru a bavila jsem se tom s vedoucí toho úřadu), takže já bych to brala, ale u vás je situace přeci jen jiná.
Probrala bych to být tebou s manželem a uvidíte taky, co vám nabídnou (pražská sídliště se od sebe poměrně dost liší), pokud by to bylo sídliště někde kousek od toho, kde bydlíte teď a v dobré kvalitě, tak bych asi radilo vzít to, jinak spíš ne - ale jak říkám, tady se těžko radí
Sandra
Tak moment, co je tak špatného na sídlišti???
Já teda vidím spoustu výhod, především většinou velmi dobrou občanskou vybavenost. V okolí jsou udržovaná hřiště pro malé i větší děti, kde se děti mohou seznámit s vrstevníky, většinou i MC. Existuje tam dost škol a školek (např. v Řepích určitě), které mají navíc delší otvírací dobu, než někde na vesnici. Dojezdová doba do práce do Prahy je určitě kratší než z vesnice. Na nákupy, na poštu, k doktorovi člověk dojde v pohodě pěšky.
Já vyrůstala na sídlišti, teď bydlíme v domku za Prahou a po „luxusu“ sídlišť se mi často stýská, i když domek má samozřejmě zase jiné výhody.
Ahoj, rozhodně odmítnout, šetřit a šetřit a už kvůli dětem pořídit za pár let něco kvalitního.....
Mohlo by se vám totiž stát, že za pár let už hrůzu na sídlišti ani neprodáte, nebo jen za pár tisíc
Jana
JVP píše:
Ahoj, rozhodně odmítnout, šetřit a šetřit a už kvůli dětem pořídit za pár let něco kvalitního.....Mohlo by se vám totiž stát, že za pár let už hrůzu na sídlišti ani neprodáte, nebo jen za pár tisíc
Jana
???
no tohle je fakt blbost.......
Pokud mate dostatecne prijmy na to vzit si hypoteku, jdete do vlastniho domecku
Pokud to s rodicema je v pohode, zustala bych bydlet s nima, pokud ne, brala bych ten najemni byt, ale pozor, muze se stat, ze najemne bude moc vysoke a nevyplati se to.
My bydleli v mestskem byte, a ted po x letech mesto byty prodavalo, takze sme konecne vlastnici
Jinak nebala bych se toho ze ceny bytu v budoucnu budou n izke, spise stejne, mozna o neco vyssi......
JVP píše:
Ahoj, rozhodně odmítnout, šetřit a šetřit a už kvůli dětem pořídit za pár let něco kvalitního.....Mohlo by se vám totiž stát, že za pár let už hrůzu na sídlišti ani neprodáte, nebo jen za pár tisíc
Jana
Jen si dovolím poznámku - řekla bych, že se nejedná o převedení městského bytu na nové vlastníky, ale o získání nájemní smlouvy v městském bytě (tedy jestli jsem to pochopila správně), takže tady nejde o to, že by ho měli kupovat resp. po nějaké době prodávat.
Co vím, tak město dává smlouvy na dobu určitou (až 5 let myslím).
Ahoj,
tak konkrétně tady ve Stodůlkách (pražské sídliště na kraji města) byty na ceně stále stoupají a já jsem tu docela spokojená.
Bydlela jsem dlouho na Hradčanech v krásném starém domě a sídliště jsem se děsila, ale k vlastnímu překvapení je to tu lepší, než jsem čekala. Jasně, že slyším sousedy, ale nijak hrozně, jen když se třeba hádají. Taky slyším výtah, ale jinak žádná hrůza.
Byt jsme si před nastěhováním zrekonstruovali k obrazu svému a cítím se tu bezvadně. Máme hned za barákem hřiště (a dalších, většinou velmi moderních, je tu kolem spousta), je tu hodně zeleně a kousek veliký park, kde se dá jezdit na kole a v zimě bruslit, nejsou tu cikáni, tři minuty chůze mám stanici metra, takže odpadá tahání kočáru tramvají či busem - vždycky si sednu, a nedaleko jsou obchodní centra (Ikea, Globus, Tesco, Makro), zdravotní středisko mám taky pět minut chůze, lékárny tu jsou dokola čtyři atd. Takže tu vlastně nic nechybí, jen je to prostě „sídliště“.
Opravdu ale záleží na tom, jaké sídliště to je, protože ne všude je to takhle pěkný, tedy aspoň z mého pohledu. Já bych s rodičema nebydlela ani týden a mám je ráda. prostě tohle generační bydlení nemám ráda, ale pokud si s rodiči rozumíte, tak si taky myslím, že můžete počkat a šetřit na byt někde, kde se Vám opravdu bude líbit, a třeba to nakonec bude taky na sídlišti ![]()
M.
Ještě k těm školkám - Matýska mi bez problémů vzali ještě před třetím rokem věku a ještě jsme si mohli vybírat. Je tu v okruhu jednoho kilometru šest školek!
Já taky nevím co je tak špatného na sídlišti. Vyrůstala jsem na vesnici, v 19 utekla do města, do Brna, placatila se po podnájmech, ale na vesnici bych se nikdy nikdy nevrátila. Před 5 lety jsem dostala městský byt, před 3 lety se mi narodila dcera. Bydlíme na sídlišti na okraji Brna, zeleně dost, park, udržovaná hřiště, blízko obchody, škola, školka, poliklinika, hospůdky, no zkrátka vše co si můžu přát. Plno kamarádek pro mě i pro malou. Pouze dvě nevýhody, které tu už ale byly zmíněny ..... plné školky a nemožnost pustit malé dítě samo ven..... no ale to už aby se člověk bál i na té vesnici. Ve vašem případě bych rozhodně volila byt. Vím, máte to takhle všechno pohodlnější, ale pokud budete nabídky úřadu odmítat, tak vás z toho pořadníku prostě vyškrtnou /stalo se kamarádce/, a může se stát, že zkrátka nenašetříte a skončíte u rodičů navěky. A ono i když teď nějaké neshody nemáte, jak píšeš, tak za pár let může být všechno jinak,,, nestraším ani vám to nepřeju, ale prostě to je život. Radím zajít se na ten konkrétní byt nebo aspoň sídliště podívat, obejít si to tam a fakt to uvážit. Nebo na hypotéku svůj domeček, jak už tu taky někdo psal ![]()
nepřihlášená Anik
Ahoj, jen chci dovysvětlit-vím, že je každé sídliště jiné a je tam i řada výhod, ale myslím, že bydlení ve svém domečku nebo v PĚKNÉ novostavbě (mimo velké satelity) je prostě většinou lepší… ![]()
Ale na druhou stranu-s rodiči bych dlouho bydlet taky nechtěla a řekla bych, že je taky důležité, jestli najdete dobré sousedy apod.
Asi jsem špatně pochopila, o jaký byt se bude jednat-ale známí mají realitku a říkají, že třeba byt na velkém starším sídlišti ve vyšším patře se prodává fakt blbě…
Jana
Ahoj, no já osobně bych šla klidně do bytu na sídlišti.
ve vašem případě bych doporučila si v klidu sednout a sepsat všechna pro a proti na papír. to vždycky hodně pomůže.
Ahoj,
já bych se jela na byt určitě podívat. Fakt dost záleží, jaká to bude lokalita.
V Řepích se nejspíš bude jednat o projekt nebo jak to nazvat Triangl. Je to obrovský dům, kamarádka tam právě byt od magistrátu dostala. Jsou tam většinou menší byty. Byt je hezkej, ale ten dům je celkem děsnej. Chodby jsou tam dlouhý, spíš jak někde v hotelu.
Manželův známý zase dostal magistrátní byt na Černém mostě a ten je teda fakt luxusní. Je to nová zástavba hned vedle starého sídliště. Takže nádhernej menší baráček, má dvoupokojový byt, dva balkony, obrovskej obývák s kuchyňským koutem, fakt super.
Na Jižním městě nevím, my bydlíme kousek od jižáku v Horních Měcholupech a nedávno zde magistrát taky dostavěl. Je to menší dům, než v těch Řepích, ale ne tak hezký, jako je na tom Čerňáku. A byty tam jsou prý moc hezký.
Já jsem měla na magistrátu zažádáno o učitelký byt. Nakonec jsme si to ale s manželem rozmysleli. Vadilo nám to, že byt nebude nikdy náš a hlavně nájemní cena za metr čtverečný nebyla zrovna malá. Takže nám přišlo lepší vzít si úvěry ze stavebního spoření a pořídit si byt vlastní.
Já bych bývala dostala byt v těch Řepích.
Jinak já mám s rodičema i tchánovcema vztahy super, ale bydlet bych s nima teda nechtěla.
Já bych tady teda vůbec neřešila - dostat byt nebo bydlet u rodičů - to je tak jednoduché! Kdyby to bylo KUPOVAT byt na sídlišti, které se ti třeba nelíbí… tak určitě řešit, ale tady je to pouze o placení nějakého nájemného (ano, které se dá šetřit na budoucí definitivní bydlení…, ale u rodičů určitě taky něco přispíváte, ne?)…
Díky za názory, a ještě pro upřesnění: Byt nikdy náš nebude, o nějakém odkoupení Magistrát rozhodně neuvažuje, tchánovcům samozřejmně přispíváme, ale nájem v tom bytě bude určitě podstatně vyšší.
Já i manžel jsme taky vyrůstali v paneláku - manžel, právě v Řepích, já z Prahy nepocházím, ale pár let- než jsem šla na mateřskou učila jsem děti právě z takovýchto sídlišť - pravda, na speciálce-, takže mám hrůzu právě z toho „sídlištního prostředí“, protože vím, co dokáže. Je to samozřejmě především věc rodičů, ale viděla jsem, že prostředí a partička kamarádů zmůžou fakt hodně.
Panelák a sídliště jako takové mi nijak extra nevadí, spíš se obavám toho vlivu na děti , ale to je asi ještě předčasné, když máme takový malý prďoly.
Tak nevím..
Ale ta představa, že si budu moct chodit po bytě jen v prádle(ne pořád, pochopitelně), budeme moct při sexu vydávat taky nějaký zvuky a nestresovat se, že „naši by něco mohli slyšet“, nechat neumytý nádobí ve dřezu třeba dva dny, neokřikovat po ránu děti o víkendu, protože je mi trapné že budí babičku a dědu, případně si pořádně zanadávat a nebýt přitom za fúrii, teda ta představa je fakt lákavá…
Ahoj, já bydlím na Jižním Městě a jsem spokojená. Všude jsou dětská hřiště, jsou tu lesy, lesoparky a rybníky a protože bydlíme na okraji, byl tu relativně klid, ale teď tu staví Skanska, takže neznám nikoho, kdo by nebyl naštvaný. Zastavěli poslední zelenou plochu, ale to je jedno… Prostě i přes to se mi tu líbí, je tu hodně zeleně, MC a školky ( i když nás nevzali, protože je hodně dětí a já zase na MD), ale našla jsem jinou alternativu. Jezdíme hodně na kole a bruslích, metro je blízko a krámy taky. Někdo na JM nadává, že to je králíkárna, ale mě se tady líbí a i když byty v paneláku jsou děsně předražené, tak bych sem šla znovu.. ![]()