Byt i či dům - váš názor

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
536
29.4.11 07:39

byt i či dům-váš názor

Zdravím všechny :mavam: , čeká nás teď docela závažné rozhodnutí ohledně bydlení,budu moc vděčná za váš názor.
Jsme normálně fungující rodina s jedním dítkem. Již delší dobu se snažíme pomocí CARu o dalšího potomka,doteď nic nevycházelo,upnula jsem tedy svou energii ke změně bydlení,máme totiž jen 2kk,42m2 a začíná nám být těsno.
Domluvila jsem se s prarodiči,že byt prodáme a postavíme si u nich na zahradě domek,protože zahrada bude stejně jednou naše a pro děti je to ideální.
Už jsem oběhala i přípojky na vodu,elektriku,mám předběžně vybranou stavební firmu,příští týden tam jedeme kvůli projekci.
S mým otcem jsem domluvila,že můžeme rok bydlet u něj v bytě,má 3+1 ,vyklidí nám jeden pokoj a mezitím postavit domek,abysme nemuseli platit těžké peníze za podnájem. Takže vše je připravené,jen začít.....
A teď jádro problému. Podařilo se nám otěhotnět a rovnou dvojčátka :mrgreen: . Všichni jsou nadšení,vůbec jsme nečekali,že se dočkáme. Ale…co teď??
Neumím si nás představit 5 v malém bytě.
Plán A Je tu možnost vyměnit byt za větší a doplatit rozdíl,ale to znamená cca 400tis. půjčku,zadlužit se na několik let a zrušit sen o domečku.
Nebo Plán B-jet podle původního plánu,přestěhovat se k tátovi,děti se holt narodí tam a mezitím se bude stavět. Ale nedovedu si to moc představit,nás 5 v jednom malém pokoji v paneláku.
NeboPlán C-pronajmout si byt,přestěhovat se do něj a platit někomu vysoké nájemné,rok to vydržet.

Napadá vás ještě jiné řešení? O stěhování mluvím proto,že nemáme peníze,nedávno jsme doplatili náš byt,takže pro připravenou stavbu domku potřebujeme peníze z prodeje bytu+hypotéku cca 500tis.
Nejvíce uvažuji o možnosti B,ale pořád váhám,je to těžké rozhodnutí.....

Všem děkuji za váš názor.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
926
29.4.11 07:57

Já osobně bych se také přikláněla k variantě B, pokud tedy ten domeček do budoucna opravdu chcete.
Další variantou je A … prostě jen koupit velký byt a zůstat v něm napořád, dokud možná jednou na domek nebude. Ale jde o to, jak velkou touhu po tom domku máte.
Za sebe můžu říct, že pro děti je domek se zahradou ideální (a to jsem holka z města, které se na vesnici nechtělo), zvláště když ty děti budete mít tři kousky.
Takže za mě B

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
578
29.4.11 07:57

Ahoj já bych koukala i po možnosti koupě již postaveného domku.Třeba by se v okolí nějaký vhodný našel.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
61
29.4.11 08:00

Bude to náročné, ale rozhodně doporučuji variantu B, nějakou dobu to budete muset zvládnout, ale domeček je k nezaplacení a zvlášť pro tři děti. Byt bych úplně zavrhla, není nad to, když si děti můžou hrát na zahradě a ty můžeš sedět na terase s kafíčkem a vše z povzdálí sledovat. Vím o čem mluvím. Jaké jsou plány na délku stavby? :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
536
29.4.11 08:08

Díky holky :mrgreen: ,
do bytu se mi moc nechce,přijde mi to takové definitivní,nevím,jestli bysme se za 5 let rozhoupali ještě k nějaké akci… :nevim: .
Délka výstavby by měla být tak rok,firma tvrdí 6 měsíců,ale nevěřím,že se nikde nic nezasekne. Ale doufám,že dýl než rok to nebude :think: .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
61
29.4.11 08:11

6 měsíců je docela rychlost, je lepší počítat asi nějakou rezervou, ale i ten rok se dá vydržet, pak ten skvělej pocit z vlastního domečku..... :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7805
29.4.11 08:17

já jsem taky pro variantu B.
Chvilku ještě potrvá než se mimča narodí,takže vás tam bude 5 cca půl roku a to se vydržet dá.Šla bych do toho.Držím pěsti ať se rozhodnete správně a přeju pohodové těhu. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kac
5049
29.4.11 08:18

Taky bych volila B a nějak to překlepat :palec: .
Když si najdete byt, tak kdo ví kdy se vše rozhoupe ke stavbě. A platit někomu vysoký nájem, to teda né. To byste všechny peníze jakoby vyhodili oknem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
536
29.4.11 08:25

Starší dům jsme zavrhli,finančně to vyjde skoro stejně,ale tady máme výhodu pozemku a tam bysme vrazili hrozných peněz do rekonstrukce,takže se to podstatně prodraží :cert: .
Počítám výstavbu tak rok od doby,co budu mít vyřízenou stavební ohlášku a všechna povolení,to se musí dělat až s projekcí atam jedeme příští týden. Vůbec netuším,jak dlouho může trvat vyběhat všechny papíry…
Děkuji za reakce :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29436
29.4.11 08:28

Taky bych se přikláněla k variantě B i hlavně proto, že to je to evidentně váš sen, tak proč ho měnit? V bytě to v jednom pokoji tu chvilku vydržíte, dvojčátka se vám taky nenarodí ze dne na den a za ten baráček si myslím chvilka nepohodlí stojí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26894
29.4.11 08:33

Jestli to tatínkovi nevadí, že vás tam bude tolik a je na to připravenej, tak bych šla taky do týhle varianty. My taky stavíme a jsme u našich už 2,5 roku, nějak se nám to protáhlo, ale my na to nemáme firmu. Už si sice děsně lezeme na nervy, asi vzájemně - i my jim :mrgreen: , ale už to taky doklepeme. Máme teda jedno dítě, ale zas jsme tu dlouho. Ono to s těma prckama uteče, hlavně, aby byla firma spolehlivá.
A papíry záleží na stavebním úřadě, jak jsou tam náročný, určitě bych se došla zeptat, co budou všechno chtít, nám dali zaškrtaný seznam a nic víc nechtěli, tak to bylo docela rychlý.
Tak držím palce, ať to všechno dobře zvládnete :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30302
29.4.11 08:34

Taky bych šla to B. Ten rok v pokojíčku se dá vydržet. Natož, když v 5 tam budete tak půl roku a navíc budou dvojčata malinká. Domeček za to stojí a kdo ví jestli by jste se do něj pak pustili.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
536
29.4.11 08:40

No tatínek počítal s tím,že tam budeme 3. Už ví,že nás bude 5 a ví,že bych domeček moc chtěla,tak s tím asi počítá. Poslední měsíc jsme řešili těhotenství,stavební práce trochu ustoupili do pozadí…
Ale přesvědčili jste mě,pokusíme se o B :dance: .
Ani jsem netušila,že budete tak jednotné :think: .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26894
29.4.11 08:44

No navíc kdyby se to protáhlo nebo jste to společně už nezvládali, tak do pronájmu můžete jít vždycky a ušetříte aspoň za nějakou dobu. Ale on ten rok uteče jak nic, při těch všech starostech, tak to určitě bude dobrý :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8935
29.4.11 08:49

Dinulko-a to za byt dostanete tolik peněz,že budou stačit peníze z prodeje bytu a k tomu 500 tis. hypotéka?A chcete stavět nějaký montovaný barák,či z tvárnic?
Pokud vše bude klapat,tak papíry ke stavbě domu jsou vyřízené za rok.K tomu počítáš rok stavba domu.
Je pravda,že nyní jsem mluvila se známou,mají montovaný domek,už pár let a říkala obrovská spokojenost.Hlavně co se rychlosti firmy týče.
Pokud tatínek je smířený s tím,že vás bude v bytě víc,vzájemně si rozumíte,vy půjdete do toho s tím,že je to hodně o toleranci a je to jen dočasné řešení / psychicky to pomáhá zvádat stresové situace /,tak bych volila variantu B.Ale pokud jsou peníze jak se říká nadoraz,máš spočítáno že to co dostanete z bytu + hypoška je tak akorát na barák,tak bych se bála.Vždy jsou nepředvídatelné náklady,které mohou hodně zahýbat z rozpočtem a vzhledem k tomu,že budeš na mateřský,tři děti a jeden příjem,hypotéka k tomu,tak by asi na náklady navíc peníze nebyly hned k dispozici.Takže stavba by stála,nepokračovala a potom by psychicky situace tolika lidí v bytě tatínka nebyla tak ideální.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí