Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojte holky,potrebovala bych poradit s cajikama.Mam 6-ti mesicni holcicku,doposud jsme jen kojili.Dnes jsme zacali s mrkvickou,po trech dnech pridame dalsi sladkou zeleninu atd.Chtela bych vyzjistit jake caje jsou dobre,samozrejmosti je vse bez cukru.Dikec Bibi. ![]()
Ahoj Bibi!
naší Andulce moc chutná granulovaný Sunárek Drink fenyklový i malinový. Vlastně jsme ani nic jiného nezkoušeli, když ji to chutná. Ale pořád dost kojím, takže toho čaje moc nevypije.
Ali
Ahoj Ali,
moc dekuju za tip,urcite se po nem mrknu.Jak je Andulka stara?My mame skoro sedm mesicu.Taky porad jen kojim a na vecer davame kasicku od Nestle - Sinlac.Je to ryzova kase zahustena svatojanskym chlebem.Dnes jsme dali poprve mrkvicku.Mam ale problem, nechce mi pit z flasky.Chce si s ni jen hrat.Tak teda nevim z ceho bude pit pozdeji mliko.Asi z pitka a bude po problemu..
Pa Bibi
Bibi, otázka na věk je u nás zrádná. Ančí je hodně předčasně narozená. Je jí 9,5měs., ale mělo by jí 6,5 - takže úplně stejně jako tvoje holčička (termín jsme měli mít 26.6.). Ale příkrmy jí už 2 měsíce.
Co se flašky týče, tak tu jsme použili za celou dobu jen jednou (na umělé mlíko, když jsem šla do divadla), jinak jí všechno z lžičky a čaj pije z pítka od Aventu. Naučila se to hned, žádný problém.
Ali
Ahoj,
pokud chceš dávat něco teplého, čaj, který mohou děti pít neustále je šípkový. Granulované jsme zkusili párkrát, je pravda, že dětem chutnají, ale asi nejsou ideální, nemám k nim důvěru a i doktorka je příliš nedoporučila. My jsme začali vodou…ale kojené děti toho asi stejně moc nevypijí, v podstatě začal syn pít více až u dvou příkrmů, ale rozhodně jsem ho nenutila..
Theo
Ahoj, nám se osvědčily granulované Čajánky, nejvíce jsme používali Fenyklový, Větrníček (pro lepší zažívání). Slazené jsou, ovšem jen laktózou. Bylinkové čaje pro děti se dají samozřejmě koupit i sypané, takže máš určitě z čeho vybírat. Zkošeli jsme i takové ty čajíčky na uklidnění s meduňkou (malej je veliký nepřítel spaní
, ale na daný problém to nezabralo
Postupně jsem malému začala dávat i obyčejný sypaný heřmánkový nebo šípkový čaj, nepřislazovaný - aby si nezvykl jen na sladou chuť - a pil to. Pravda, od té doby, co jsme najeli na šťávičky (od 12m), tak s neslazenými čaji se tak moc nechytám ![]()
CHtěla bych se zeptat od kdy je možné a zda je vůbec dobré dávat čaje jako pití. Mám čerstvě narozené miminko a hodně lidí mi říká, že už od takto malého miminka dávali čaje ( fenyklový atd.). ALe v porodnici nám říkali, že pokud je mimi plně kojené (a naše naštěstí je) není nutné dávat cokoli na pití.
Ahoj Desty, pokud je miminko plně kojené, tak nepotřebuje žádné další tekutiny.Až zavedeš příkrmy. tak záleží kolik jiné stravy než MM sní.U polévek to zatím není potřeba, ale jak se najede na tuhou stravu tak 2× denně, tak už by mělo mimi něco dostat.Jinak MM prozatím stačí. Jinak ty začneš s příkrmy kolem léta,viď?V tom případě když bude hodně teplo, tak už bych nějaké bumbáníčko dala. Ahoj Ajka
Ahoj,
Bibi, jakekoliv granulovane caje jsou samy cukr (jinak by to neudelalo ty granule) a tudiz pro mimi nevhodne. Sice pisou, ze se to muze treba od 1.tydne, ale ja tomu neverim, nase mala mela z toho cukru hrozne nadymani a MUDr. nam to taky v zadnem pripade nedoporucila. Ja varim klasicke bylinky, nejlepe sypane a jeste lepe vlastnorucne nasbirane a ususene, nebo od nekoho ze zahradky. Idealni je fenykl, hermanek, sipek. Dokud to neosladis, mimi nebude cukr ani vyzadovat. Pokud budes chtit na zpestreni neco sladkeho, tak redim vodou 100°/° ovocne stavicky. Pak ale bacha na prujem, docela to prohani. Nesmi toho byt moc.
Desty , pro plne kojene mimi jsou jakekoliv dalsi tekutiny zbytecne. Vetsinou ani nechce i kdyz je nabidnes. Ja bych takove male mimi vubec nezatezovala, v mlicku ma vsechno, co potrebuje (pokud se koji dle potreby, u nas to bylo nekdy i kazdou hodinu!) Jestli ma zizen nejlepe poznas podle poctu plinek. Za den by jich melo byt asi 6 (klasickych) Granulovane caje s napisem od 1.tydne povazuju za komercni tah, chteji tahat z mamin penize. Ja bych to svemu mimi nedala.
Myslím, že šlo o to, co dát mimču s prvními příkrmy… To asi není od 1. týdne ![]()
Jinak souhlasím s tím, že plně kojené dítě určitě s výjimkou extrémně teplého počasí nepotřebuje žádné další tekutiny, tedy pokud mu není rok ![]()
Ahoj!
Já jsem syna do 6 měsíců plně kojila a žádné jiné tekutiny nejsou potřeba, zvláště v zimním období.Později jsem mu začala také podávat čaje, ale ne granulované, také si myslím, že musí být plné cukru a chemie.Stačí lehký odvar klasického heřmánkového nebo dětského čaje (prodávají směs).Nikdy jsem to synovi nesladila a dneska, jsou mu 4 roky, se klidně napije obyčejné vody nebo hořkého čaje a vůbec neprotestuje,prostě to nepotřebuje mít slazené.A také, když mu začaly růst zoubky, tak si myslím, že cukr nebo med není rozhodně to nejlepší, co by jim prospělo. Tynda
Ahojte holky,
všem děkuju za rady,moc jste mi pomohly.
Pa Bibi a Valinka (6,5)