Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky, chtěla bych od vás poradit. Mám chlapečka (6 m.+14 dní) a ve středu na prohlídce mi doktorka řekla, ať začnu s příkrmy.Chtěla jsem počkat na víkend, neboť byl malý očkovaný, tak až ho ta rozmrzelost a reakce po očkování přejde. Ale abch pravdu řekla, nějak se mi do toho ještě nechce. Malý pěkně prospívá, denní intervaly kojení se nezkracují, ty noční jsou ve výkyvu(jednou kratší, jindy si to pěkně natáhne).Tak to vypadá, že mu ještě MM stačí. Manžel není alergik, starší syn jen na hmyzí štípnutí a já na antibiotika, tak si myslím, že o nějaké alergické zátěži v rodině snad ani nemůže být řeč. U prvního dítěte jsem byla nedočkavá, až začne papat něco jiného, tak dostal příkrm hned po ukon. 6. měsíci. Jinak jsem kojila do dvou let.Tak mám ještě nějakou chvilku jen kojit nebo už mám "skočit " na ty příkrmy? Mnohokrát děkuji za vaše názory. Ajka
Ahoj Ajko,
já bych klidně ještě počkala a kojila dál. Pokud je malý vpohodě, tak se nic neděje. Já jsem taky kojila do konce 7. měsíce a teď jsme začali s příkrmy, ale žádná sláva to není. Tak je stejně nejvíc na MM a 1× denně mu dám jen banán nebo nějakou ovocnou přesnídávku. Zatím přibírá a je vpohodě. Dr. mi říkala, že stejně děti ze začátku ochutnávají a zkoušejí nové chutě a žádnou vědu z toho nedělala,že toho malému zatím moc nedávám.
Ahoj Miroušek a Pepča 7,5m.
Ahoj,
ja bych z toho do konce 7.mesice nedelala tragedii. Udelej to tak, jak to citis, ze je to spravne. Myslim si, ze maminka ma v tomto smeru vzdycky lepsi intuici nez MUDr. Prikrmy se maji zavadet, protoze se tvrdi, ze po6.m. uz MM nevyhovuje z hlediska maleho obsahu mineralu a vitaminu. I kdyz ja si myslim, ze zrovna ted v zime v te zelenine moc tech ok veci neni.............
Ja bych zkousela dat mimi sem tam obcas neco na ochutnani, at ma zmenu . Nase mimi ma 10m a stejne chce porad nejvic MM. To je pry taky problem - cim pozdeji se s prikrmy zacne, tim hur si na ne dite zvyka a odmita je. V druhem pulroce by se kazdopadne melo naucit polykat i neco jineho nez tekutou stravu a taky s rustem zoubku kousat.
At to pekne zvladnete! Tuli
Zdravim
muj nazor je ten ze pokud nejste alergici a prcek se „zbrchal“ z ockovani klidne s prikrmem zacni. Ano, ma se zacit po 6. mesici protoze uz diteti nestaci MM v nutricnich hodnotach. Ja myslim ze to ma svou logiku. Pokud je dite zdrave, a neni jina prekazka prikrm bych mu pomalu dala. Neni pravda ze v zime je zelenine mene vitaminu. Pokud chces poradit jeste od nekoho jineho odborne (ne laicky od nas) tak se podivej na
www.poradna.unas.cz
radi tam detska sestricka (strasne fajn) nejpozdeji do druheho dne. Pohodove prikrmovani!!!!
Ahoj Ajko!Mam stejne starou holcicku a do vcerejska jsme taky jen kojili.Dnes jsme dali poprve mrkvicku,za 3 dny k tomu pridame brambor,pak petrzel,brokolici atd.Jsou dulezite ty nekolikadenni rozestupy,aby se zjistila pripadna nesnasenlivost.Az se zvladne zelenina,zacina se pridavat maso-na to se taky nazory ruzni..Cetla jsem doporuceni 6× do tydne maso a 1× tydne vajecny zloutek,bilek je do jednoho roku nevhodny!Slysela jsem i nazor,ze maso do jednoho roku jen zbytecne zatezuje organismus mimiska.No,myslim si, ze pravda bude nekde uprostred.Po zelen.-masovem prikrmu se zavadi ovoce,presnidavky,od 8 mesice jogurty.Zavadeni prikrmu je celkem zdlouhava cinnost,hlavne neni kam spechat.Vezmi si napr. nez otestujes par druhu zeleniny v nekolikadenich rozestupech,tak je mesic skoro pryc.Muj nazor je,ze neni kam spechat,mimiskovi nic neutece.. Zati pa Bibi.
Ahoj Ajko,
mám kamarádky, které pouze kojili do 8.měsíce a děti jsou v pohodě. Po 6.měsíci se doporučují příkrmy, protože dětem kojení většinou už nestačí, pokud jo, tak bych to nelámala přes koleno a klidně počkala. Já bych začala kupovanou mrkví od Hami a od Hippu, pamatuju si, že když to nesnědli, tak jsem z toho nebyla tak otrávená, jako když jsem se s tím patlala sama.
Měj se krásně
Natálka+šklebounci
Ahoj holky,tak vám všem děkuji za názory.Přece jen jsem zvážila pro a proti a nakonec jsem v neděli dala poprvé mrkev.No moc mu to nejelo, ale ze začátku je to spíše o poznávání jiných chutí. Dnes poprvé snědl cca 90ml pyré z mrkve a brambor. V předchozích dnech to bylo jen pár lžiček.Tak jsem zvědavá, jak bude papat dále.