Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky,
potřebovala bych poradit. Od 6 měsíců přikrmujeme. Nyní (8m) máme na dopolední svačinu ovoce, v poledne zeleninu (moc nejede, sní max.150), odpoledne jogurt+ovoce a večer kaši.Vzhledem k tomu, že jsme kojili po 2 hod, stále se nám mezi příkrmy přes den ?pletou? ještě 2 kojení. Víc jak 2,5 hod totiž nevydrží.
Navíc mám problém se zoubky při kojení. Mám celé bolavé bradavky, tak ještě řeším problém co s tím. Jestli přejít na umělou nebo se pokusit to překonat. Nedávno jsem se vyléčila z infekce bradavek a mám pocit, že se to vrací, tak nevím, jestli to zvládnu. A co s nočním buzením na pití? Měl už by vydržel bez pití, nebo má nárok? Pije tak 3× za noc a k ránu potom ještě jednou a mám pocit, že má stejně pořád hlad. Nevím, kolik by měl prcek vypít umělého mléka a kdy a pokud budu moci zachovat alespoň 2 kojení denně, tak kdy je to nejvhodnější v noci nebo přes den?
Díky Sendy + Mišák 8m
Můj chlapeček(9měsíců) vyžaduje kojení po každém jídle,večer jsem mu začala dávat řidší kaši do lahve místo lžičkou(200ml,ale on by slupnul i 300-pak je mu ale přirozeně špatně,že).Od té doby se budí jen 1× v noci na kojení nebo až ráno.Jenže s tou lahví opatrně,aby se neodstavil.Každý musí vědět,jaké má dítě,našemu to je fuk,hlavně že teče.(Kaše z flašky a hned na to kojeníčko).Zuby jseště nemáme,takže…
Jo a neví někdo,zda se má nějaké to kojení vynechat(př. u svačiny) a proč?Díky Katty
S tím kolik by měl prcek vypít ti neporadím je to dost individuální a nedá se vždy řídit tabulkami. Mohli by vám poradit v poradně podle toho jak mimi přibývá.Také množství umělého mléka, kterou můžeš prckovi dát za den s přihlédnutím k věku a hmotnosti je na krabici od mlíka napsaná. Já jsem to kombinovala tak, že jsem nakojila co to šlo a když se mi zdálo ,že má ještě hlad a já už neměla, udělala jsem umělé, někdy stačila 20 někdy 120ml. Pokud se budeš rozhodovat, kdy dávat umělé a kdy kojit tak bych řekla, že v noci je lepší (pokud nestačí kojení) umělé naše malá po umělém spala skoro celou noc, nevýhoda je ale v přípravě, která není v noci moc příjemná. Kojení bych ještě nevzdávala a pokusila se vydržet, na bolavé bradavky existují mastičky (bepanthen apod.) proti kousání miminka by mohl pomoci klobouček který koupíš v lékárně, používá se sice na vpáčené bradavky, ale já jsem ho používala i tehdy když jsem mela bradavky rozpraskané a bolavé. Některé maminky se snaží také své díťe odnaučit kousání, tak že když mimi začne kousat odstaví ho a za chvíli zase přiloží. Nevím jak to přesně funguje a zda je to účinné, a jak dlouho může trvat než mimi pochopí že kousat nee-tuto metodu jsem osobně nezkoušela. Tak jsem ti asi moc neporadila. Iva
Ahoj,
nevím, jestli vydržet kojit, záleží na situaci. Jestli Ti kojení vadí, tak bych z vlastní zkušenosti moc doporučovala přestat, minísek už je velký, vydržela jsi dlouho. Já jsem vydržela do devíti měsíců, byla jsem z toho ale dost psych. zničená, od té doby je to pohoda. Ono kojení je skvělá věc, ale klidná matka je skvělejší
. Jinak pokud Ti to tolik nevadí, tak je kojení fajn a asi bych se snažila nechat hlavně to noční, protože muset v noci běhat dělat sunar není moc příjemné.
Eva
Malá měla kousací období
. Když kousla, řekla jsem NE!!!
s takovou důraznou intonací. Když kousla znovu, sebrala jsem jí prso. Za chvíli jsme to zkusily zase. Časem to pochopila
. Jo a kojíme dodnes i když už normálně jí. Má 19.měs. a vůbec nechce umělé mléko.
Ahoj maminy,
patříme asi mezi podle někoho nenormální ,ale mi to nevadí a až se malá odstaví ,tak to bude.Do školy asi jako kojená nepůjde (včera měla 2,5 roku) a kojí se stále a kolikrát: tak ráno po snídani,v poledne po polívce,jak se po o vyspí a pak po večeři.V noci se přestala budit asi před 4.měsíci a teď se tak jednou za dva týdny stane ,že ji musím v noci k prsu spící přitáhnout ,protože mi teče mlíko.Měli jsme období kolem asi 10.měsíců ,že i večer po kaši se v noci někdy vzbudila 4-5× pocucala si a spala dál. I dospělý se budí v noci žízní,tak proč by mimi nemohlo.Chce to čas ,a se zoubky ,taky se malá snažila kousnout vždy jsem vykřikla AU a už si dala pozor.Mě kojení probémy nedělá ,na veřejnosti se už od roku malá kojit nechce a to i když jsme byli na výletě celý den,nechala si to až do auta.Kojení dělá problém spíš okolí,když se to totiž někdo dozví ,že je malá ještě kojená ,tak jí říkají ,že je ostuda,hamba atd.Záleží opravdu na mamce ,kojit je dobré,ale ne za každou cenu,v prvé řadě to nesmí mamku unavovat a být ji to na obtíž.V žádném případě bych nekojící mamku neodsoudila je to její rozhodnutí a jen klidná mamina může v klidu vychovávat klidné děťátko.Brrrrr to jsem se rozepsala ,zní to možná jako agitace,ale není.Možná ,že je škoda,že nelze kojení vrátit,mamka by si odpočala a znova by se k němu mohla vrátit.
Krásný večer a úspěšnému kojení ZDAR přeje Anna+Eli ![]()
Ahoj Anulko,
myslím, že to tu vůbec není o tom, že by někdo odsuzoval kojení. Já považuji kojení za bezva věc a to i u starších dětí, kojila bych taky co nejdéle, kdybych mohla. Je to spíš o tom, že některé maminky prostě nemají to štěstí, aby jim šlo kojení bez velkých problémů. Mnohým lze pomoci radou nebo se situace zlepší časem, ale někdy to prostě nejde a myslím, že pak je dobré prostě přestat a netrápit se tím, že nedáváš děťátku to nejlepší mlíčko.
Eva
Ahoj Evo ,
my jsme měli v začátku taky s kojením veliké problémy,vypadalo to dost zle,ale nevzdali jsme to ,bylo to i tím,že jsem byla v klidu a poho,což asi mamka co má např.jedno dítko 2-3 leté asi pohodu mít takovou nemůže a dělá to hodně.Vždyť na tom svět nestojí.
Ahoj Anna
Tak u nás nepomohlo na 8 měsících žádné NE ( když kousala ), ani sebrání prsa, ani NIC!
Prostě jsem ji musela odstavit a bylo po problému, pamatuju si, že jsem u těch posledních kojení brečela… Byla jsem z toho špatná, že to musím utnout, ale nešlo to…nakonec po 10 dnech přivykla Sunaru a byla spokojenost na obou stranách. Kojení bylo sice super, ale jeho odbouráním malá začala krásně v noci spát ( třeba to s tím nemuselo souviset ) a mě odpadly ty nervy, jestli se zakousne nebo ne
. Pavla
Přidám svoji zkušenost s kousáním. První synek mě kousal, říkala jsem NE, brala jsem mu to, ale valný účinek to nemělo, nakonec ho to asi po 3 týdnech pustilo.
Druhý synek mě taky kousal, na „zákazy“ nedbal
, brala jsem mu prso, spíš z toho měl srandu. Dost jsem se bránila tomu ho klepnout přes pusinku, ale pak jsem to zkusila, klepla jsem ho dvakrát a od té doby je pokoj, kojíme dál
.
Ahoj Katka
Ahoj. S kousanim nemam zkusenosti. K delce kojeni uz tu bylo receno dost, je to kazdeho vec. Dle chytrych knih to po dovrseni jednoho roku uz nema tak velky ucinek, ale pokud to vsem vyhovuje, tak to je urcite ku prospechu.
Chtela jsem jenom neco dodat k tomu nocnimu kojeni. Muj syn se od narozeni budil v noci po dvou hodinach na kojeni, v osmi mesicich to zkratil na hodinu. Byla jsem desne utahana a snazila se o tom nastudovat co jsem mohla a ptala jsem se samo i nasi MUDr. Zaver byl jednoznacny - v tomhle veku uz mimi neni v noci hladove, je to zlozvyk. Nekojene deti se v noci budi min jednak proto, ze umele mleko travi delsi dobu, ale hodne take proto, ze tim mohou ziskat jen to mliko. Narozdil od kojenych deti, ktere tim ziskaji kontakt s matkou, ktery je jim ze vseho nejmilejsi a nejprijemnejsi. Proste stoji jim za to se probudit.
Na zaklade toho jsem Tomaska v 8 mesicich v noci odstavila, pokracovala jsem v kojeni ve dne a spani se vyrazne zlepsilo, vzbudil se 1-2 a stacilo pohladit.
Preju spokojena miminka spokojenym maminkam.
Katka
Ahojky!
Já jsem plně kojila pouze do 4 měsíců, potom jsem přikrmovala Nutrilonem a k tomu kojila do 6 měsíců. Do toho 6.měsíce jsem se snažila vydržet spíš silou vůle : - ). Chtěla jsem co nejdéle, ale fakt to nešlo, ač jsem dělala všechno, co jsem si kde přečetla. Na začátku 7.měsíce jsem večer nakojila, ráno už ne a tím jsme slavně skončili… Naštěstí to bylo bez problémů, malý bez pláče přešel na lahvičku. Kolem toho 4.měsíce jsem kojila v noci snad každou hodinu a právě na radu dr. jsem začala přikrmovat Nutrilonem. Říkal mi, že takhle se trápíme oba. Já nespím, protože pořád kojím, malý je nevyspalý, protože se pořád budí hlady. Tak za tuto cenu prý kojení ne. Řekla bych, že pro větší dítko (8-9 měs) už ani není vhodné často kojit v noci - kvůli zoubkům. Když se večer dostatečně zasytí (umělým mlékem), spinká skoro celou noc - aspoň u nás to tak bylo.
Ivča
Teď jsem si to po sobě přečetla a nechci,aby to vyznělo jinak, než jsem myslela, takže ještě vysvětlení… Kdo má mléka dost, tak samozřejmě není umělá výživa na noc potřeba!!! Ale pokud má některá z vás pocit, že vaše mlíčko nestačí, nebála bych se večer sáhnout po umělém mléce, později kašičce - vyspíte se oba a budete určitě spokojenější, než být utahaná s vědomím, že přece musím kojit za každou cenu, protože se to všude píše!!!
Ivča
Tohle sem asi tak moc nepatří, ale přesto vás zkusím poprosit o radu.
Mám 10 měsíčního chlapečka, stále kojím, v 8,5 měs. vyplivl dudlíčka, bez kterého předtím nedal ani ránu, a o to víc mě teď odudlává prsa, především v noci. Hladový není, ale potřebuje si podudlat. Spíme spolu, tak to není taková tragedie, docela se i vyspím, ale než si s ním lehnu, budí se třeba po hodině, po hodině a půl.
Pohladit, pochovat nepomáhá, když už, tak chovat vzpouzející se mimino, dokud neusne.
Jestli některou z vás něco napadne, prosím sem s tím
!
Dík moc Katka
P.S.: Veškeré dudlíky na dudání tak na flaškách zarputile odmítá!
Smokie,
malá nám spí bez probuzení od doby, kdy je ve svém pokojíčku, kde netopíme + jí vyvětráme = má stabilních 18 stupňů. U nás v ložnici, kdy máme otevřená okna stále, ji možná budil průvan, možná zvuky nočních aut či ranních popelářů.. nevím, ale od té doby je klid.. a to mám chůvičku nastavenou na nejvyšší citlivost, takže bych věděla, kdyby byla vzhůru a nějak se tam mlela či pobrekávala..
Ale to asi nebude moc pro vás porada, když se malý budí, dokud u něj nejsi.. Jestli ti to vadí moc, tak zkusit „násilím“ = nedat prso, když nemůže mít hlad… jestli ti to neva, však z toho vyroste.. Možná tě zkouší ovládat.. je to možná maličkatý skrytý tyran, který si testuje, jestli si vyřváním vynutí to, co chce.. třeba tě chce mít stále pod kontrolou a uklidní se, až když jsi u něj a on má mlíčko a oblíbené prso kdykoliv si bude přát… fakt těžko radit… nevím, jak se chová přes den… z načtených knížek si člověk může i pěkně zamotat hlavu a pak dítko zbytečně pozorovat - viz můj případ ![]()
Snad ti někdo napíše něco lepšího… ![]()
E.