Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky, prosím o radu…náš 2měsíční kluk má už skoro týden průjmy (zelené, hlenovité, ošklivé),na výtěru nám vyšel pozitivní campylobacter
máte někdo zkušenost???Prý to bývá z kuřecího masa, ale já ho určitě už delší dobu nedělala…vůbec nevím čím to mohlo být…jestli tady je někdo se zkušeností s touhle ošklivou bakterii prosím o radu, čemu se vyvarovat, co pomůže atd…my zatím bereme smectu a Enterol…děkuji moc všem!!!
Kamoska to taky mela u malyho mimca a taky netusili, kde k tomu prisli. Ale jak se toho zbavili netusim
tak at to mate brzy z krku ![]()
@tattianka Ahoj, moje malá to měla když měla 4,5 měsíce. To samé, příkrmy ještě nejdela. Doktorka vzala stěry a campylobakter, hygiena se ptala z čeho, prý je to z masa ale nevím. Asi na ní nekdo šáhnul, byly jsme před tím na grilování…
Ale k léčbě, nám Mudra doporučila dietní režim, jsme na UM - UM jsem dělala do rýžového odvaru, občas jsem v tom vyvařila i mrkev. UM jsem dělala na radu Mudry menší množství např. do 180ti 4 odměrky. Jinak nám nasadila ještě laktobacilíky ale ty dávám normálně. A do čajíku na pití jsem občas na chvíli namočila černý čaj. Nedávala jsem ani smectu ani enterol. Vystačila jsem si s tímhle.
No a jelikož byla malá z průjmu opruzená tak jsem jí hodně větrala.
Trvalo to cca týden? Hlavně musí něco pít. Malá vypila 5× denně cca 200 UM takže tekutiny byly v pohodě.
Držím palce ať je malé líp ![]()
Nekde jsem cetla, ze je dobre uzivat i probiotika, aby se obnovila strevni mikroflora. Jinak se to dostava do tela ze spatne tepelne upraveneho jidla nemusi to byt jen kureci, ale pochybuju, ze dvoumesicni mimco uz neco takoveho ji ne?
![]()
Jinak to co uvadis, ze malemu davate jsou dobre veci, tak by to snad mohlo brzy pomoct, drzim moc pesticky
![]()
Kampylobakter (Campylobacter jejuni) je bakterie, která způsobuje onemocnění z potravin. Nejčastěji se vyskytuje v syrovém mase a drůbeži, v nepasterovaném mléce a ve vodě. Dalším zdrojem tohoto patogena mohou být zvířata s průjmem. Kampylobakter je nejčastěji identifikovaným původcem průjmového onemocnění (viz průjem). Nemoc může být vyvolána již malou dávkou bakterií. Mikrobiologické požadavky pro patogeny jsou stanoveny vyhláškou č. 132/2004, na základě které jsou dozorovými orgány prováděny kontroly. Důkladné povaření masa nebo pasterace mléka tento mikroorganismus zničí (viz Rizika z potravin, Pasterace a sterilace). K infikování tepelně zpracované potraviny však může dojít i, nastane-li křížová kontaminace při styku se znečištěným kuchyňským náčiním (viz kuchyňské prkénko, zástěra) či vodou. K příznakům onemocnění patří horečka, bolesti hlavy, dávení následované křečovitými bolestmi břicha a průjmem, který může být někdy i krvavý. Onemocnění trvá obvykle 2-5 dnů, někdy však až 10 dnů. V době zdánlivého ukončení může dojít k recidivě. Onemocnění má těžší průběh u dospělých než u dětí. Kampylobakter je vylučován ve stolici ještě 6 týdnů po odeznění nemoci. (old)
@tattianka Ahoj, u nas ty prujmy trvaly 3 tydny, zadek opruzenej tak, ze kdyz jsem ho utirala, nasla jsem i krev na ubrousku..
Pry mela tu lehsi formu bez teplot, takze nedostala leky.. davala jsem enterol a kulisek myslim..
Myslim ze to chytla od jedne holcicky v detskem koutku, jeji maminka rikala ze mela jeji holka prujem
Takze se to lehce prenasi dotekem.. kdyz si treba mam ka po prebaleni neumyje ruce, nebo dite si sahne mezi nozky
Moje holka to mela v 8 mesici, jedla i kureci maso, ale zadnou zmenu jsem neudelala(protoze zasady hygieny jsou mi svate a dodrzuji maximalne), a uz to nemela, tak si myslim ze to mela od te holciny z hraciho koutku..
Neboj, neni to az tak hrozna nemoc, do 10 dnu by to melo zmizet. Pred nekterymi vecmi je proste uchranit nejde.. ![]()
Jeste jsem si vzpomela ze jsme v te dobe byli hospitalizovany v nemocnici(kuli necemu jinemu) a sestricky mi tvrdili ze ma normalnu stolici..
Pak to zjistili z laborky.. a jeste nam pomohli laktobacilky, aby nekadila takove ridke..a zadecek se lip hojil. At je mala brzy v poradku ![]()
Jak uz holky psali, hodne vetrat taky vylepsuje miminecku naladu a pomaha hojit bolavy zadecek, a hodne tekutin, pokud kojis, tak koj vic, pokud um, tak bych davala i prevarenou vodu, nebo toho kuliska, jen si nejsem jista jestli je to i pro tak male deti..
Omlouvam se, at je KLUK brzy v poradku(jsem predtym psala v zenskem rodu
)
Vím že tato diskuze je už stará, ale snad nevadí že píšu… Momentálně tuto bakterií (campylobacter) máme taky… ???? Syn 6 měsíců to chytil ani nevím kde… ???? Vysoké horečky někde kolem 40°C a s vodnatým průjmem do zelena… Při návštěvě u dr v utery, která vzala stery z dupky nám dala smektu a enterol, s tím že si máme pak v pondělí zavolat ohledně výsledků… Ve čtvrtek ve 2 ráno jsem se oblékla a jela s malym na pohotovost kde si nás nechali… ???? Byl tak slabý a takový jako apatický… K tem lékům od Dr nám přidali antibiotika… Mel dietku (nekojim), papal rýžový odvar, jak se mu to zlepšilo do odvaru mu pridali Nutrilon… Teď dostává i příkrmy mrkev, banán… Dupka taky opruzena, celá rude červená, používám teď phytiol na dupku a krásně se to hojí… V neděli nás možná pustí domu… ???? Sestra říkala že vypisuje papír pro hygienu, tak teď nevím jestli přijdou k nám domů na kontrolu nebo jestli si nás někam pozvou a nebo jen zavolají telefonem… Nevíte náhodou jak to chodí??? ![]()