Část domu propadl státu

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
9.5.13 20:08

část domu propadl státu

Pokusím se popsat situaci. Rodiče už nemám, babička mi zemřela nedávno. Babička měla dva syny. Oba synové měli jednu šestinu domečku ve kterém babička žila. Jeden ze synů, můj otec zemřel dříve než babička. Protože bylo dědictví předluženo, všichni se ho zřekli a jeho poddíl, tzn. jedna šestina domu propadla státu. Než se dokončilo papírování kolem toho, zemřela i jeho matka- moje babička.
Babička měla 4/6 domu, jednu šestinu měl strýc a jedna šestina propadla státu.
Můj dotaz se týká ohledně dědictví. Vím, že za zemřelého otce bych do dědictví po babičce měla vstoupit já a sestra. Ale bude vůbec nějaké? Jak to probíhá když část domu nyní vlastní stát? ( prosím a zachování anonymity )

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
16694
9.5.13 21:02

Pokud je mi známo, tak přijde odhadce, odhadne cenu domu a pozemnku a nabídne vám, že si tu část domu můžete odkoupit. Jak to bude probíhat v případě, že neodkoupíte, to netuším. Aktuálně to teď řeší moji rodiče. Tam jde tedy o třetinu domu a zatím se tedy vůbec nedohodli :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
9.5.13 21:10

Odhad jedné šestiny byl 160 000,– Kč. Šestina domu propadla státu, není od koho co odkupovat…
Zakladatelka

• Citovat
  • Upravit
21519
9.5.13 21:16
@Anonymní píše:
Odhad jedné šestiny byl 160 000,– Kč. Šestina domu propadla státu, není od koho co odkupovat…
Zakladatelka

existuje tzv „úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových“. ten by měl řešit odkup domu. jinak pozemky zase řeší státní pozemkový úřad. nemyslím si, že není od koho odkupovat - stát je také právnická osoba, která může kupovat a prodávat…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1219
9.5.13 21:17

Bylo to asi myšleno tak že odkup od státu to co mu propadlo to co měla babička jde do dědictví

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Lamicka
9.5.13 21:20

Příspěvek upraven 13.10.15 v 13:28

• Citovat
  • Upravit
16694
9.5.13 21:20

Přeci od státu. Naši mají tu třetinu propadlou už dávno. Tam to bylo tak, že si koupili třetinu domu a žili tam s jedním starým pánem. Ten zemřel. Měl dva syny, mezi něž se ty dvě třetiny rozdělili. Od jednoho si třetinu odkoupili, jenže ten druhý (to bylo ještě za komunistů) žil v USA a nepodařilo se ho kontaktovat. Takže to propadlo státu. Od té doby se to snažili odkoupit několikrát. Nejdřív jim to pokazila změna režimu, pak jim právník doporučil, ať to nechají u ledu, že to bude po 15ti letech promlčené. Pak se změnili zákony a věci státu už nelze promlčet, tak stejně čekali, co se bude dít. A ejhle, oni se ozvali. Jednají tedy s městem (magistrátem města) ale ta část domu už léta patří státu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Yamaha
9.5.13 21:58

@Maja25 Prosím Tě a když máš teda zkušenosti, kdo určuje za kolik se to dá odkoupit, nebo jak se dozvíme částku? Jde o chatu,3 dědicové,1/2 chaty majetek,400 000 Dluhy. když se zřekneme tak pak aby to jeden (co tam bydlí) mohl odkoupit - na vysvětlení situace.. :mavam:

• Citovat
  • Upravit
Yamaha
9.5.13 22:27
@Maja25
@Maja25 píše:
Jinak pokud je pro člověka dědictví nevýhodné, může ho odmítnout. Ale pokud je na člověka uvalena exekuce, tak nemá právo odmítnout, pokud odmítne, jedná se o trestný čin.

Jak to myslíš? Pokud je na zemřelého uvalena exekuce, nebo na koho?

• Citovat
  • Upravit
Yamaha
9.5.13 23:21

@Maja25 A z jakého důvodu?
:think:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
9.5.13 23:23
@Yamaha píše:
@Maja25 A z jakého důvodu? :think:

Protože bys poškodila věřitele.

Všem moc děkuju :kytka: Zakladatelka

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
10.5.13 00:48
@Maja25 píše:
Přesně tak. :pankac: Taky máš v tom přehled, co?! :)

Jak v čem. Zatím jsem zdědila jen dluhy, dědictví bylo předlužené, tak jsem ho s díky i s těma dluhama odmítla..
Zakladatelka

• Citovat
  • Upravit
Yamaha
10.5.13 07:11
@Anonymní píše:
Jak v čem. Zatím jsem zdědila jen dluhy, dědictví bylo předlužené, tak jsem ho s díky i s těma dluhama odmítla..
Zakladatelka

@Maja25
Aha, no já sice mám dluhy - hypotéku, ale nemám exekuci…tak snad to budu moct odmítnout…Nejsem teď v situaci, kdy bych mohla platit cizí dluhy. Spíš mi šlo o to, jestli vdovec může odmítnout dědictví, ale přitom může odkoupit tu 1/2chaty od státu, protože tam bydlí…a jak se asi tak vypočítá cena, nebo kdo ji vypočítá…

• Citovat
  • Upravit
Yamaha
10.5.13 10:15

@Maja25 Odhadce už jsme volaly vyšlo to zhruba na 400.000, takže by po nás stát mohl chtít 200.000?

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová