Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý den.
Máme 13 měsíční holčičku a začli jsme jí tak kolem 9 měsíce učit pomalu na nočník. Nic násilného, ale zkoušíme to každou hodinu.Co se týče kakání to už máme vychytaný, jenom s tim čůráním je problém. Počůrá se každejch 20 minut a pak se učurne i na nočníku. Řekne eee a je to v kalhotech. Mě se zdá že ta četnost neni úplně v pořádku,ale žena tvrdí že je to normální.? Dík za info
náš malej když se učil bez plen tak čůral taky snad každých 15 minut
nebojte to se časem spraví
![]()
Syn takhle čůral taky. Než se opravdu naučil ovládat svěrač a zadržet moč i delší dobu. Jsou zvyklí z dob plínky pouštět prostě pořád všechno
. Chce to čas ![]()
Mmch: je to velká šikulka, že už zvládá nočníček i s čůráním v podstatě:).
Ta četnost je normální. Dcera je bez plenek od 19. měsíců - sama to tak chtěla, říkala si a doma automaticky chodila na nočník, ale čurala každých 20 minut, každou půlhodinu.
A nebylo to častějším pitím, je to fyziologické. Děti mají nezralý močový měchýř, moc toho nezadrží.
Já jsem teda neučila tak brzy, vytáhla jsem nočník, až o to děti měly samy zájem a oba se odplenkovaly ze dne na den. Pokud Ti četnost čurání dělá problémy, počkala bych na léto. Ale je samozdřejmě každého věc, kdy své dítě posazuje na nočník.
Ještě dodám, že takhle syn čůral, když mu bylo 20měs a sám si řekl o nočník:).
To, že často čůrá je ukazatel, že ještě není dozrálá k tomu, aby byla bez plínek, ale je to normální
Já si myslím, že je to normální obavy bych z toho neměla. Naše malá (15m) je taky učůraná ženska
večer ji nechávám lítat bez plenky ať se trošku provětrá i se tak víc vydování no a než se napustí vana, než se vyblbne tak za půl hodiny bez plenky lítám minimálně 5× s hadrou a utírám. Nočním nesnáší, ani si na něj nesedne, jen se mu uchechtává
asi na to ještě není psychicky zralá tak ji do toho nenutím, myslím, že to kakání když máte tak dobře naučené je super a tu četnost čůrání bych nehrotila ![]()
Nas Bertik cura co 15 min, trosku ucurne a konec, Krystof ten uz udrzi moc a vyleje to vsechno najednou ![]()
Ahoj, pokud extrémě nepije, neřešila bych to. Sice existuje genetické onemocnění, kterému se říká Diabetes incipidus (žíznivka) a u toho se hodně čůrá, ale zároveň hodně pije - plus minus 2-2,5 litru tekutin za den.. Nechci strašit, to je jen co existuje