Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky, prosím o radu jak často chodí vaše 3leté děti na malou.. Naše malá chodí dá se říci docela často, když jsme doma tak se vyčůrá a někdy jde třeba zase hned za 15-20 minut, není to furt ale čato.. Když jsme třeba hodinku ve městě a vyčůrá se než jdeme ven, tak pokaždé musí i v polovině cesty, nevydrží to než zase příjdeme domů.. Jako je fakt, že toho strašně moc vypije. ale i tak.. nedávno jsme byly u známé a ta má syna 3 roky, celé dopoledne nešel ani jednou na záchod a přitom naše byla snad tak 5×..
Asi už to začnu řešit, hned po novém roce máme jít stejně k dr. na kontrolu kvůli alergii tak se musím poptat. Někdy mě přišlo že ji to spíše strašně baví, když je u někoho na návštěvě a čurá do něčeho nového.. chjooo, myslíte že bude problém jinde? žádné bolesti nemá, ani ji nijak nesvědí nic.. do nového roku ještě hodně času, tak snad mi tu někdo poradí pokud jste měly u prcků to samé.
Mně dělá dcera to samý, resp. někdy bych čekala, že musí prasknout a ono nic a jindy je jak průtokáč. Často si taky učůrne, jen málo, pár kapek. Ale podezírám jí, že to dělá schválně, protože to dělá jen doma a okamžitě pak letí s blaženym výrazem do skříně, že si může vzít „čitý kalotky a kapásky (tepláčky)“. Pokud jí nic nebolí, tak mi to přijde normální, taky nechodím čůrat podle hodinek.
Kolik toho vypije???Píšeš že hodně, tak se nediv, že hodně čůrá..Bylo by dobré taky občas zkouknout barvu…Ale pokud ji nic nebolí, ani když ji třeba prohmatáš kolem ledvin, tak se stačí zeptat na prohlídce…A jak dlouho to trvá, poslední doubou, nebo tak často chodí třeba jen poslední dny..?
Dr. by tě s ní měla poslat na sono, pokud vyloučí zánět, aby se zjistilo třeba, jestli nemá malou kapacitu močového měchýře. Jinak to může být přisuzováno u tak malého dítěte k tomu, že hodně pije. Pokud by to přetrvávalo do dalších let, asi by nebylo od věci konzultovat urologa, aby vyloučil hyperaktivní měchýř
No, podle mého laického nazoru, je důvodem to, ze hodně pije. Kdysi jsem se snažila dodržovat pitny režim a litala jsem co pul hodiny.
Pokud chlapeček kamarádky vypije to co můj (do 3/4 litru za den, a to do nej lidu i ušima), tak se nediv, ze chodi málo. Každopádně zeptat pediatra se můžeš…
Tak moje trileta tak chodi taky, ale taky toho hodne vypije, tak nejak kolem litru, litr dvacet za den…
Rekla bych, ze jestli hodne pije, tak je to nomalni, to by musela porad chodit treba co 10 minut, aby mi to pripadalo divny ![]()
No Paji asi jak u vás, ona vypije +- 5 flašek za den a ta má 300ml, někdy mín, někdy vypije jen třeba 3 flašky a někdy vypije i více.. takže někdy za den zvládne i okolo litru a půl až skoro 2, no je to docela hooodně, na to se raději taky zeptám zda nění špatně i když tak moc vypije.. musím vypozorovat jak často bude chodit na záchod, když nebude tolik pít..
mě to přišlo normální když hodně vypije tak i hodně čůrá, ale když jsme byly u té sousedky, tak za celé dopoledne s malým měla hrnek džusu a malý nešel ani jednou a malá byla cca 5× za to dopoledne a i kamarádka na malou, ty jdeš zase čůrat? no uvidíme.
Osobně bych to řešila, jen když by se počůrávala. A o tom nepíšeš. Normál stíhá na záchod, chápu-li dobře. Pije hodně, takže na časté čůrání má nárok.