Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Maminky, co máte už zkušenost s jesličkami a školkami, poraďte. Dohadujeme se dost divoce s manželem, zda dát dvouleťáka do jeslí od června do září, a pak od září do jiných jeslí, následně další rok do státní školky, ze které možná v půli roku půjde do jiné v zahraničí. Já jsem proti, myslím, že dítěti nedělá dobře časté střídání kolektivů, že by aspoň ty jesle od června už měl dochodit až do prázdnin. Pletu se, nesou ty změny takhle malé děti dobře?
Pokud bych mohla, vyhnula bych se tomu. Nebylo by mozne, aby sel treba az do tech druhych jesli? Nebo jsi uz v praci?
@kavovasusenka jak které dítě.. ale takový hokej bych mu v tom fakt nedělala..
A máte pro mě nějaký argument, nejlépe osobní zkušenost? Já do práce jdu od června na částečný, od září na plný.
@kavovasusenka já bych se toho nebála. Dřív takto děti pendlovaly normálně, byli jsme malé, prd si pamatujem, žádné vazby na konkretní děti ještě nevznikají. Já to taky jako dítě střídala-mamka, babička, jesle, školka, nepamatuji si z toho téměř nic ![]()
@kavovasusenka píše:
A máte pro mě nějaký argument, nejlépe osobní zkušenost? Já do práce jdu od června na částečný, od září na plný.
musíš vědět, jaké dítě máš - zda snáší změnu dobře či ne. Argument? nedam - vim, že můj starší změny nenesl dobře.
@kavovasusenka píše:
Mám. Dcera v rámci prázdninového provozu vystřídala během dvou měsíců rovnou 3 školky.
A stejně tak i předešlé mé děti.
Nevídím důvod, proč by se z toho mělo dělat takové melodrama ![]()
Já sem se toho střídání taky bála a nesla sem to špatně, ale syn v pohodě…v září ve 2,5 letech začal chodit 2× týdně na dopoledne do miniškolky, byl teda víc doma než tma ptž byl pořád nemocný…pak sem si uvědomila, že ho budu muset dát do klasické soukromé školky, kde už od dubna bude chodit pořád, tak sem si nadávala že sme to neudělala od září…tak od ledna začal chodit do jiné školky a rovnou na celý dny 3× týdně a super…a je pravda že oni si ještě nedělají moc kolektiv, oni vnímají jen děti že tam sou, ale jaký atd to podle mě vůbec neví…tam teď bude syn do prázdnin a pak od září nastupuje do státní takže taky má trochu střídání, ale dobrý…a v podstatě děti bude vídat jen ve školce a po školce si bude dělat nové kamarády na vesnici kam se stěhujeme, ale do školky ho tam nemůžu dát ptž bych to neskloubila s práci…
@kavovasusenka Tak u nás byl kluk od 2 do 3 let v soukromé školce, pak půl roku ve státní, pak jsme se stěhovali, pak cca 4 měsíce doma a pak v další státní… malá byla od roku a půl do 2 let v jedné školičce a teď od 2 let je v jiné a pokud ji vezmou, tak od 3 půjde do státní… ani jedno dítko s tím nemělo sebemenší problém, maximálně starší loudil, že bys zas chtěl jít do jedné z těch kam chodil.
U takové prtěte bych se změn nebála, nefixují se na určité děti, určité učitelky (chůvy). Od těch 3 roků, spíš 4 a výš, bych už takové změny nedělala, tam už ten fix na některé osoby a prostředí vzniká ![]()
Musíš opravdu sama vědět, jak prcek snáší změny
. Pracuji ve školce v nejmladším oddělení, některé děti přecházely ze soukromé nebo jeslí, rodiče ze prý v pohodě, ze jsou na školku zvykli a nechtěli se účastnit adaptacniho programu. Některé děti to nesly v pohode, některé brecely ještě v listopadu… Některé nezvládají ani teď změny třídy a učitelek, například při prázdninovém provozu…
Takže za mě, pokud je nějak víc citlivější, snažila bych se tomu vyhnout. Pokud je pohodář, tak bych v tom neviděla zas až takový problém ![]()
Řeším podobné, vystřídal by 3 školky během roku a půl a rozhodla jsem se to nepodstupovat, ale mám jiné možnosti a zaměstnavatel vyšel vstříc s půlúvazkem. Zkušenost tedy nemám, ale u mě převážilo to, že náš špatně snáší změny, tím myslím opravdu špatně (přestane přechodně jíst, pít, v noci se budí a pláče), jak si zvykne na nové prostředí/osoby/režim atd., začne fungovat normálně, ale chvíli to trvá a nechce se mi to podstupovat. Ale víš, jaké dítě máš doma, jsou evidentně děti, kterým to nedělá nejmenší problém. Je každopádně pravda, že si to pamatovat nebude. Moje máma mi nedávno přiznala, že jsem se třičtvrtě roku po nástupu do jeslí noc co noc budila s hysterákem, že tam nepůjdu, a téměř denně v šatně jeslí zvracela. Nepamatuju si to, nemám na jesle skoro žádné vzpomínky a pokud, tak dobré. ![]()
Nasi teda staci tyden dva volna ve 20m a uz zaciname znovu, znovu fnuka kdyz odchazim a trva nam to tak tyden nez se vse dostane do starych koleji. Pokud bych mohla tak se tomu vyhnu, pokud jinou moznost nemas.. Zase nemuzes vedet jak na to dite bude reagovat, nektere deti se treba u nas drzi mamy jak kliste, moje mi zamava a nazdar matko ![]()
@tatranka1 píše:
@berry4 no asi většina si nepamatuje milion různých věcí z dětství, ale o tom to asi není ne? Pokud ano, tak nemá cenu jít a dělat s malým dítětem cokoliv, když si pak prd bude pamatovat…
Zkus si prosím přečíst celý můj příspěvek a ne vytrhávat jednu věc z kontextu. Děkuji ![]()
Zkušenost mám. Mladší v pohodě. Staršího jsem čekala, že bude problém, ale zrovna v té náhradní prázdninové školce se mu začalo líbit. Do té doby ve školce řval.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.