Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky ![]()
Mám 14 denní holčičku. Strašně často si jenom ukákne. Už má z toho chuděra opruzeniny, snažím se ji spíše teď zadeček umývat vodou.
Dávám kapky probiomaxik baby a espumisan. Před 2 dny byla u nás paní doktorka, říkala jsem ji o tomto problému. Řekla mi, že je to normální. Ale mně to teda už normální nepřijde. Jenom ji neustále přebaluji. Kaká i normálně, ale furt si ukakává. S jídlem se dost hlídám, nejím nic, co by mohlo nadýmat nebo tak.
Jsem prvorodička a tak nevím, zda něco nedělám blbě. Chci ji strašně pomoct a ulevit, aby neměla ten zadeček tak opruzený a aby si tolik neukakávala.
Děkuji všem za jakýkoliv názor a radu. ![]()
@LadySigr malý mimca kadej fakt furt… Důležitý je nepoužívat vlhčené ubrousky a když to jde tak větrat prdelku. Namaz sudokremem a bude to dobrý.
Ono je to ale opravdu normální… na opruzeniny Imazol a potírat černým čajem…pokud možno často větrat…možná třeba nesedí značka plen..
Jojo, miminka kadej porad. Nam pomahala silna vrstva Sudocremu a casto kontrolovat plinku. Misto vlhcenych ubrousku jen vodu.
@LadySigr neumývej zadeček vodou ale kup si v lékárně řepík, uvař z toho klasicky čaj a utírej jí zadeček tím, po každém přebalení, místo ubrousku nebo té vody. Doporučila mi to dr. a po 2 dnech byla malá bez opruzenin. Měla jsem to normálně v hrníčku na přebalováku, namočíš do toho papírovou utěrku/kapesníček a normálně zadeček otřeš. Jinak nech jí nech bez plýnky, jen pod ní dej podložku ať zadeček větrá. Snad to bude brzy dobrý.
Mně na to ukakávání trpělo dítko do doby, než začaly příkrmy - prostě po tom mém mléku jelo prdy zaprděné do plíny i přes noc. Omývala jsem zadek vodou a perlanem namísto ubrousků, mazala Weledou, většinou to pomáhalo, ale u průjmu jsem byla v koncích, tam nepomáhalo vlastně nic - hlavně po ATB to bylo hrozné… Také jsem látkovala klasickou plenou, později AIO plenkami, protože klasické jednorázové pleny se jí na zadek doslova lepily a zadek zhoršovaly. U těch malých dětí to je normální stav, že takto lehce zakadí několikrát za den. U mé dcerky stolice byla vlastně jen taková hustší voda. Jako čočková polévka či gulášovka.
Prvni dite mi taky takhle kadilo, konec az s prvnimi prikrmy. Druhe dokud bylo kojene, tak stolice 1krat za 14 dni. Treti prumer.
Neudelas nic, nez ze se budes o zadecek maximalne starat (viz rady vyse).
Děkuji všem za rady. Dávám do jednorázové plenky látkovou plenku, ať nemám tak velikou spotřebu. Zkusím tedy neutírat ubrouskama. Jsem už z toho lehce zoufalá, a malá taky. Ale teď jste mě trochu uklidnily, že je to opravdu normální.
Větrám ji prdelku při každém přebalování. Jen po každé, když si uprdne, tak začne plakat, jak jí to štípe.
Vyzkouším vaše rady a uvidím. ![]()
Na opruzeniny je nejlepší řepík. Jinak prvniho syna jsem přebalovala i šestkrát za noc. Řešila jsem to tehdy i s doktorkou a je to prý naprosto normální. U druhého jsem zase resila, že kaká tak jednou za týden, někdy i dýl a taky prý naprosto normální. Ale ten řepík je fakt naprostý zázrak. ![]()
Treti syn to mel take. Od predchozich jsem to neznala. Pomohla az Rybilka a Imazol krempasta. Pokud mas blizko Nemecko, tak se mi jeste osvedcil Penaten. Na velke opruzeniny jsem dostala tip na Cutozinc 10%. Ten ale vyzkouseny nemam - az tak velke problemy syn nemel. Sudocrem ani nic jineho nepomahalo. Kolem druheho mesice se to u nas zlepsilo
Dulezite je opravdu stale prebalovat a vetrat.
@luci.no Německo mám bohužel daleko ![]()
Dnes koupím řepík a uvidíme. Sudocream doma mám, tak už mažu. Uvidíme, jak to půjde dal. Za týden jdeme na kontrolu. Nechci přestat kojit, ale pokud nic nezabere a bude to trvat týdny, tak mi asi nic jiného nezbyde ![]()
@LadySigr proc bys kvuli castemu kakani miminka prestavala kojit? Dite ma nevyzrala streva, potrebuji se osidlit spravnymi bakteriemi. Navic kakani kojence je v norme od 10× za den - 1× za 14 dni. Me kleplo, kdyz mi to Dr rikala
Vydrz a ver, ze to bude brzy v poradku. Vim, ze je narocne se divat, jak dite trpi a trapi se. A to bude jeste tolikrat ![]()
@LadySigr píše:
Ahoj holky
Mám 14 denní holčičku. Strašně často si jenom ukákne. Už má z toho chuděra opruzeniny, snažím se ji spíše teď zadeček umývat vodou.
Dávám kapky probiomaxik baby a espumisan. Před 2 dny byla u nás paní doktorka, říkala jsem ji o tomto problému. Řekla mi, že je to normální. Ale mně to teda už normální nepřijde. Jenom ji neustále přebaluji. Kaká i normálně, ale furt si ukakává. S jídlem se dost hlídám, nejím nic, co by mohlo nadýmat nebo tak.
Jsem prvorodička a tak nevím, zda něco nedělám blbě. Chci ji strašně pomoct a ulevit, aby neměla ten zadeček tak opruzený a aby si tolik neukakávala.
Děkuji všem za jakýkoliv názor a radu.
Tak já mám skoro měsíční a kadi, třeba jen trošku taky. Občas bolí bříško. Plně kojím. Jídlo si hlídám taky, abych nejedla věci, co nadýmání atd. Malý ma 4240g ve skoro měsíci, narozen 3060g. Doktorka mi řekla včera, že nemám kojit deset a deset minut, ale jen jedno prso max 10-15min a druhé jen na napití 3min. A snižovat trošku minuty, aby tolik nenabiral. Že pak nebude tolik kadit, pořád a nebude opruzeny (za měsíc je podruhé, poprvé za tři dny po problému díky radám maminek tady, díky bohu za rady
, jsem taky prvorodicka, bez rodičů, tedy bez pomoci a přítel se nestará…) a taky ho nebude bolet bříško, že je prejezeny asi a tlačí ho to tam, že mám prokladat kojeneckou vodou. V měsíci? Přitom kojím co tři hodiny, jen výjimečně na požádání častěji a ji to přijde, že nabírá moc? Ano, nabral za dva týdny cca 800g, ale je plně kojen a myslela jsem, že to, že dítě nabírá víc, když je jen kojen nevadí. A dávat už teď občas během dne třeba 5ml vody? Nemyslím, že to, že ho jednou max dvakrát denně tlačí prdiky, bříško je z toho, že je prejezeny, slyším to všude, že bříško novorozence trápí. Dnes jsem na ty její rady najela a jsem zvědavá, jestli bude spokojený, když dostane min mlika a jestli bude kadit méně často a nebude opruzeny. Prebaluju často, mám eko pleny z dm, mažu nebo mám léčivý zasyp a větrám, natiram černým čajem, omývam perlanem a vodou, žádné ubrousky… Dle rad maminek
a stejně má podruhé za měsíc opruzeniny… ![]()
Taky říkala, že než začít dávat např espumisan, tak snížit dávku krmení, kojení o pár minut… Co si o tom všem myslíte? Btw než za tři hodiny nakojim z druhého prsa, to první mám úplně nalite a tvrdé. Proto jsem kojila z obou a to je prý špatně. Co dělat, aby se mi to druhé prso, ze kterého jsem nekojila teď, max ty dvě minuty na dopiti tak nenalilo a netvrdlo? Říkala, že neodsavat, protože mlika by se tvořilo ještě víc. Bojím se zánětu atd.
@luci.no prý se to kakání srovná, když se nasadí UM. Sice bych nerada, ale chci ji pomoct, od toho ukakávání a toho zadečku. Úplně mě to ničí, jak brečí a trápí se.
Nechávej ji když to jde jen bez plenky, položenou na látkové plence na nějaké podložce. Jednak hned uvidíš, že se pokakala a nebude přímo v tom. Můžete zkusit i bezplenkovku, že po kojení dáš malou do klubíčka nad umyvadlo/kyblíček, mělo by to pomoci lepšímu vyprázdnění.