Častý průjem (dráždivý tračník)

31
18.8.22 12:29

Častý průjem (dráždivý tračník)

Ahoj, mám už dlouhodobě problémy s častým prujmem. Doktorka mi řekla že se jedná o dráždivý tracník. Dala mi duspatalin, ale vůbec nepomáhal. Začala jsem brát chlorellu a spirulinu a přišlo že to už zabírá. Byla jsem i na různých vysetrenich ale nic mi nenašli, a proto doktorka usoudila, že se jedná o dráždivý tracnik.
Měla bych dotaz jestli má někdo stejný problém jestli nějak pozměnit stravu nebo tak. Četla jsem, že při drazdivem tračníku by se měl vynechat lepek nejlépe i laktóza mělo by se jíst hodně ovoce atd.
A jestli má smysl jít třeba na čínskou medicínu, hodně lidem pomohla.
Děkuji :lol: :srdce: :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
65312
18.8.22 12:50
@Andy8844 píše:
Ahoj, mám už dlouhodobě problémy s častým prujmem. Doktorka mi řekla že se jedná o dráždivý tracník. Dala mi duspatalin, ale vůbec nepomáhal. Začala jsem brát chlorellu a spirulinu a přišlo že to už zabírá. Byla jsem i na různých vysetrenich ale nic mi nenašli, a proto doktorka usoudila, že se jedná o dráždivý tracnik.
Měla bych dotaz jestli má někdo stejný problém jestli nějak pozměnit stravu nebo tak. Četla jsem, že při drazdivem tračníku by se měl vynechat lepek nejlépe i laktóza mělo by se jíst hodně ovoce atd.
A jestli má smysl jít třeba na čínskou medicínu, hodně lidem pomohla.
Děkuji :lol: :srdce: :srdce:

Mne duspatalin ze začátku pomahal. Casem se ovsem z toho vyklubal Crohn a pak jeste celiakie. Byla jsi i na kolonoskopii? Odbery na celiakii delali?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
421
18.8.22 12:56

Mě na to dlouhé roky nic moc nezabíralo. Takže jsem to řešila stylem- před ranní směnou nejíst ani snídani, v práci jen svojí zdravou svačinu ( na jejich obědy jsem radši ani nechodila, protože ve fabrice nemůžu každou chvíli odbihat na záchod, to by mi u práce, kde jsou normy, neprošlo. No a větší jídla, obědy atd já jedla vždycky jen doma, když byl po ruce záchod. Bylo to šíleně omezující, ale jinak se to u mě nedalo. Každopádně se mi to samo od sebe zlepšilo asi před půl rokem a od té doby už tyhle problémy nemám. Kéž by to vydrželo. Hodně to zhoršují i stresy a špatná psychika.
S čínskou medicínou nemám vůbec zkušenosti. Jak přesně to pomáhá??

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2777
18.8.22 13:10

Tak dieta mi pomáhá - bezmléčná (bezlepkovou mám už dlouho) a beztučná. Nejvíc mi pomohl mutaflor. Ale jak někde povolím, zase se mi to časem rozhodí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2274
18.8.22 13:16

Nemáš „prachobyčejný“ deficit laktázy (tudíž laktózovou intoleranci), alergii na lepek nebo alergii na bílkovinu kravského mléka? Nebo nějakou potravinovou intoleranci či alergii? Nebo chronický zánět ve střevě?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31
18.8.22 16:26

@vokishka ano dělali, a vše v pořádku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31
18.8.22 16:27

@Okta právě na nic nemám, vše bylo v pořádku. Asi ale vše oběhnu ještě jednou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31
18.8.22 16:45

@Sarael U čínské medicíny je vyuzivana bylinná léčba a dělají i akupunktury. Když někdo chodí na čínskou medicínu tak hodně pozměni i jídelníček, např. neměli bychom, jist mléčné výrobky a místo toho nějaká rostlinná mléka, protože mleko zahlenuje. Někomu doporučuji klidně snídat vyvar. Samozřejmě jidlo se upravuje podle toho kdo má jaký problém. Moc se v tomto neorientuju ale ti co to vyzkoušeli tak skoro všichni byli spokojeni. Není to samozřejmě o jedné návštěvě. První návštěva se pohybuje kolem 2500 Kč ale od druhé návštěvy je cena nižší. Právě hodně nad tim přemýšlím že bych to vyzkoušela. A třeba to pomůže. Na čínskou medicínu chodí například lidé s travicimi potížemi, ženy které mají poruchy menstruačního cyklu, problemy s uchem(tinnitus) nebo také kdo chce snížit hmotnost nebo i kdo ma kozni problemy. Pak dostanete nějaké čínské tablety.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
18.8.22 16:51

Hele nejpravděpodobnější příčina dráždivého tračníku je to, že dlouhodobý stres/úzkost proměnili střevní mikrobiotu, která teď zlobí.

Cesta k napravení trávení je pak ideálně kombinace a) diety, která umoří hlady ty mikroby, kteří zlobí a zároveň nevyvraždí ty které tam člověk potřebuje. (pozor na probiotika, můžou naopak přidat nepohody, klíčová je správná vláknina jako krmení pro mikrobiotu).

No a zároveń je potřeba cíleně a záměrně se naučit kompenzovat stres a ořezat ty jeho zdroje, co jdou (většinou si h vytvářme ve vlastní hlavě)

Dieta vhodná pro dráždivý tračník (normálně medicínsky potvrzená) se jmenuje lowfodmap a je docela ostrá, výhodou je, že není potřeba ji držet doživotně, jen max pár měsíců a pak postupně vracet vynechané potraviny.

https://lowfodmapdieta.cz/…odmap-dieta/

Na stres/úzkoti bývá ideální psychoterapie, no. Nebo alepsoň tedy výrazně zvýšit množství pohybu, srovnat spánek, adekvátně zvládnat konflikty a jiné zádrhele ve vztazích a věnovat se nějakému relaxačnímu cvičení, třeba mindfulllnes.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2274
18.8.22 16:52

Já bych zkusila eliminační dietu. Já měla po vyšetřeních taky „dráždivý tračník“. S doporučením, že si mám brát imodium a zajít si k psychiatrovi. :zed: S tím jsem se já (a také moje všetečná maminka, která se tehdy vyptávala v obchodě se zdravou výživou a donesla mi tehdy „vzácný“ bezlaktozový jogurt) nesmířila a pátrala na googlu. Byla to laktózová intolerance (u mně získaná po střevní viroze) a později i alergie na lepek. Po vysazení laktózy byl za 4 dny klid. Lepek zlobil o několik let později a ten potřeboval vysadit cca 14 dní, než se to projevilo. Dnes lepek jím, ale velmi omezeně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16449
24.8.22 01:08

Rekla bych, že mě pomohlo v léčbě vytrvat a nevzdat to. Všechny testy na intoleranci potravin mám negativní, ani v rodině nikdy nic nebylo. První zlepšení cca po půl roce. Ted se držím dobře. Mám období, kdy beru jeden denně a stačí to. Ještě dělám na radu lékaře kůry s enterolem, leze to do peněz, ale snad pomáhá. Vždy 3 měsíce 1-0-1. Pak 3 měsíce pauza, a pořád dokola. Duspatalin stále, už se s tím smiřuji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
29
2.2.24 16:51

Ahoj, protože si psala příspěvek anonymně, napsala bys mi prosím zprávu? Ráda bych se zeptala na pár věcí..:)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí