Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj, mám už dlouhodobě problémy s častým prujmem. Doktorka mi řekla že se jedná o dráždivý tracník. Dala mi duspatalin, ale vůbec nepomáhal. Začala jsem brát chlorellu a spirulinu a přišlo že to už zabírá. Byla jsem i na různých vysetrenich ale nic mi nenašli, a proto doktorka usoudila, že se jedná o dráždivý tracnik.
Měla bych dotaz jestli má někdo stejný problém jestli nějak pozměnit stravu nebo tak. Četla jsem, že při drazdivem tračníku by se měl vynechat lepek nejlépe i laktóza mělo by se jíst hodně ovoce atd.
A jestli má smysl jít třeba na čínskou medicínu, hodně lidem pomohla.
Děkuji
![]()
@Andy8844 píše:
Ahoj, mám už dlouhodobě problémy s častým prujmem. Doktorka mi řekla že se jedná o dráždivý tracník. Dala mi duspatalin, ale vůbec nepomáhal. Začala jsem brát chlorellu a spirulinu a přišlo že to už zabírá. Byla jsem i na různých vysetrenich ale nic mi nenašli, a proto doktorka usoudila, že se jedná o dráždivý tracnik.
Měla bych dotaz jestli má někdo stejný problém jestli nějak pozměnit stravu nebo tak. Četla jsem, že při drazdivem tračníku by se měl vynechat lepek nejlépe i laktóza mělo by se jíst hodně ovoce atd.
A jestli má smysl jít třeba na čínskou medicínu, hodně lidem pomohla.
Děkuji![]()
![]()
Mne duspatalin ze začátku pomahal. Casem se ovsem z toho vyklubal Crohn a pak jeste celiakie. Byla jsi i na kolonoskopii? Odbery na celiakii delali?
Mě na to dlouhé roky nic moc nezabíralo. Takže jsem to řešila stylem- před ranní směnou nejíst ani snídani, v práci jen svojí zdravou svačinu ( na jejich obědy jsem radši ani nechodila, protože ve fabrice nemůžu každou chvíli odbihat na záchod, to by mi u práce, kde jsou normy, neprošlo. No a větší jídla, obědy atd já jedla vždycky jen doma, když byl po ruce záchod. Bylo to šíleně omezující, ale jinak se to u mě nedalo. Každopádně se mi to samo od sebe zlepšilo asi před půl rokem a od té doby už tyhle problémy nemám. Kéž by to vydrželo. Hodně to zhoršují i stresy a špatná psychika.
S čínskou medicínou nemám vůbec zkušenosti. Jak přesně to pomáhá??
Tak dieta mi pomáhá - bezmléčná (bezlepkovou mám už dlouho) a beztučná. Nejvíc mi pomohl mutaflor. Ale jak někde povolím, zase se mi to časem rozhodí.
Nemáš „prachobyčejný“ deficit laktázy (tudíž laktózovou intoleranci), alergii na lepek nebo alergii na bílkovinu kravského mléka? Nebo nějakou potravinovou intoleranci či alergii? Nebo chronický zánět ve střevě?
@Okta právě na nic nemám, vše bylo v pořádku. Asi ale vše oběhnu ještě jednou.
@Sarael U čínské medicíny je vyuzivana bylinná léčba a dělají i akupunktury. Když někdo chodí na čínskou medicínu tak hodně pozměni i jídelníček, např. neměli bychom, jist mléčné výrobky a místo toho nějaká rostlinná mléka, protože mleko zahlenuje. Někomu doporučuji klidně snídat vyvar. Samozřejmě jidlo se upravuje podle toho kdo má jaký problém. Moc se v tomto neorientuju ale ti co to vyzkoušeli tak skoro všichni byli spokojeni. Není to samozřejmě o jedné návštěvě. První návštěva se pohybuje kolem 2500 Kč ale od druhé návštěvy je cena nižší. Právě hodně nad tim přemýšlím že bych to vyzkoušela. A třeba to pomůže. Na čínskou medicínu chodí například lidé s travicimi potížemi, ženy které mají poruchy menstruačního cyklu, problemy s uchem(tinnitus) nebo také kdo chce snížit hmotnost nebo i kdo ma kozni problemy. Pak dostanete nějaké čínské tablety.
Hele nejpravděpodobnější příčina dráždivého tračníku je to, že dlouhodobý stres/úzkost proměnili střevní mikrobiotu, která teď zlobí.
Cesta k napravení trávení je pak ideálně kombinace a) diety, která umoří hlady ty mikroby, kteří zlobí a zároveň nevyvraždí ty které tam člověk potřebuje. (pozor na probiotika, můžou naopak přidat nepohody, klíčová je správná vláknina jako krmení pro mikrobiotu).
No a zároveń je potřeba cíleně a záměrně se naučit kompenzovat stres a ořezat ty jeho zdroje, co jdou (většinou si h vytvářme ve vlastní hlavě)
Dieta vhodná pro dráždivý tračník (normálně medicínsky potvrzená) se jmenuje lowfodmap a je docela ostrá, výhodou je, že není potřeba ji držet doživotně, jen max pár měsíců a pak postupně vracet vynechané potraviny.
https://lowfodmapdieta.cz/…odmap-dieta/
Na stres/úzkoti bývá ideální psychoterapie, no. Nebo alepsoň tedy výrazně zvýšit množství pohybu, srovnat spánek, adekvátně zvládnat konflikty a jiné zádrhele ve vztazích a věnovat se nějakému relaxačnímu cvičení, třeba mindfulllnes.
Já bych zkusila eliminační dietu. Já měla po vyšetřeních taky „dráždivý tračník“. S doporučením, že si mám brát imodium a zajít si k psychiatrovi.
S tím jsem se já (a také moje všetečná maminka, která se tehdy vyptávala v obchodě se zdravou výživou a donesla mi tehdy „vzácný“ bezlaktozový jogurt) nesmířila a pátrala na googlu. Byla to laktózová intolerance (u mně získaná po střevní viroze) a později i alergie na lepek. Po vysazení laktózy byl za 4 dny klid. Lepek zlobil o několik let později a ten potřeboval vysadit cca 14 dní, než se to projevilo. Dnes lepek jím, ale velmi omezeně.
Rekla bych, že mě pomohlo v léčbě vytrvat a nevzdat to. Všechny testy na intoleranci potravin mám negativní, ani v rodině nikdy nic nebylo. První zlepšení cca po půl roce. Ted se držím dobře. Mám období, kdy beru jeden denně a stačí to. Ještě dělám na radu lékaře kůry s enterolem, leze to do peněz, ale snad pomáhá. Vždy 3 měsíce 1-0-1. Pak 3 měsíce pauza, a pořád dokola. Duspatalin stále, už se s tím smiřuji.
Ahoj, protože si psala příspěvek anonymně, napsala bys mi prosím zprávu? Ráda bych se zeptala na pár věcí..:)