Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
S potratem teda zkušenost nemám, ale s IVF s PGD bohaté zkušenosti.
Tys otěhotněla díky IVF? Jen mě překvapuje, že to hned řešíte PGD…
Otěhotněla jsem přirozeně. Nicméně v našem případě je důvodem genetika, je tu velké riziko, že znovu počneme dítě, které bude mít vv nebo bude mentálně postižené nebo se přestane vyvíjet. PGD je pro nás možnost, jak vybrat zdravé embryo. Ještě děti nemáme a hodně nás zlomilo, že jsme to první vytoužené museli dát pryč. Takže proto jsme zvolili tuhle možnost. Řekneš mi něco víc k tomu, jak vše probíhá? Máme hodně načteno o samotné metodě, ale zajímalo by mě, jak to skutečně probíhá.
Aha, tak jestli máte nějaké genetické dispozice, tak to chápu.
Jinak mi hned PGD přišlo zbytečný.
No zbytečný… Já díky tomu měla klidnější spánek.
Vy osobně se PGD účastníte víceméně jako plátci ![]()
Jinak odběr vajíček a pak už se vše děje v laboratoři, vy jen 5-6 dnů čekáte.
Máte PGD všech chromozomů nebo jen těch pěti?
Jaký jste předtím podstoupili vyšetření? A jak dlouho celý ten proces trval, myslím od první návševy? Nevím, kolik chromozomů nám budou zkoumat, řekli nám jen, že to bude metoda FISH - zas tolik načteno nemám, co? ![]()
Omlouvám se, budu muset běžet, abych stihla autobus. Dneska už se na net asi nedostanu. Předem děkuju za rady.
![]()
FISH je jen těch pár chromozomů, 13,18,21,X, Y.
Asi to stačí, dle vašich genetických dispozic.
No jak dlouho to trvalo si nepamatuju, podstoupila jsem to mockrát…
Ale vy asi toho tolik podstupovat nemusíte, když se vám podařilo přirozeně.
Asi problém nemáte, krom té genetiky.
Ale to je klinika od kliniky, však proč se nejdete zeptat? Pokud chcete po novém roce začít, teď můžete aspoň na testy.
No max hormonální profil, spermiogram… hormonální profil se dělá cca druhý den cyklu, tak ať pak nečekáš.
Jsme domluvení s klinikou, že zavoláme až nám dá gynekolog zelenou. Teď čekám na první MS, abysme věděli, že je vše v pořádku. Znáš to, čas ubíhá strašně pomalu a tak chci aspoň zjistit, co nás čeká.
FISH může být jakýkoli chromozom ![]()
Vy ale máte zřejmě nějakou konkrétní přestavbu chromozomů… bylo by dobrý zjistit jakou, můžu pak vysvětlit detailněji - jsem od fochu ![]()
Běta
Ahoj Běto,
škoda, že jsi anonymní, napsala bych Ti SZ, nechci tady ve veřejné diskuzi konkretizovat. Je to přesně jak píšeš, jedna z těch přestaveb to je, vyšetření už máme a víme o co se jedná. Mě by spíš zajímalo, jestli nám budou na klinice dělat spermiogram atd., když s otěhotněním problém nemáme. Já vím, že nám všechno řeknou, ale to víš, to čekání je to nejhorší a taky se chci trochu připravit na to, co nás čeká ![]()
No půjdete přes klasické IVF - to jak se doberete k embryům, je vaše věc.
Můžete nechat vajíčka oplodnit volně (spermie bez selekce, „na misce“), nebo nechat do vajíčka vstříknout jen jedinou vybranou spermii (ICSI) - to rozhodnutí je na vás.
Někdo je více zastáncem „přírodního“ volného oplodnění, někdo chce větší jistotu oplodnění, což ICSI je…
Přihlíží se taky ke kvalitě spermatu (takže spermiogram by měl být).Hodně kvalitních spermií = dobrá šance na volné oplodnění, málo nebo nepříliš kvalitní spermie = selekce nějakého supermackaspermie pro ICSI ![]()
Dalším rozhodujícím faktorem bude, jak bude probíhat tvoje stimulace a kolik bude při punkci vajíček… Několik málo vajíček = doktoři budou doporučovat ICSI, desítky vajíček = volné oplodnění, nebo třeba 5 ICSI a zbytek volně… Věz, že za tu manipulaci a injikaci spermie do vajíčka (ICSI) se platí, takže nechat si oplodnit třeba 30 vajíček pomocí ICSI je finanční masakr a taky co pak budeš dělat s 30-ti embryi?
I když jdou darovat apod…
Pro PGD je fajn mít z čeho vybírat, když to řeknu takhle hnusně… tzn. třeba mít alespoň 5-10 embryí, ale to je ideální stav… teď jsme třeba dělali PGD pro 3 embrya (2 byla patologická a 1 normální, to šlo k transferu…). Prostě v případě přestaveb se musí počítat s tím, že nějaká embrya budou „špatná“, proto se to PGD dělá, aby se člověk vyhnul pozdějším potratům apod…
Všechno dobře dopadne, neboj
Bětuško, díky ![]()
Jestli tomu dobře rozumím, tak manžel bude muset „odevzdávat kelímek“ dvakrát, jednou kvůli spermiogramu a jednou pro samotné oplození, je to tak?
A mě čeká minimálně tříměsíční cyklus před transferem, tzn. první cyklus = hormonální profil + příp. další vyšetření, druhý cyklus = stimulace a odběr vajíček a třetí cyklus = KET. Říkám to správně?
Nadvakrát může, ale nemusí… když odevzdá poprvé, tak dle kvality by šlo přece zamrazit. Podruhé už podle mě není třeba… Na kontrolu spermatu potřebuješ jen mikromnožství… ale nevím, jak to chodí v různých CAR, zeptejte se doktora, ale podle mě půjde manžel jen jednou… i když zase je to na vás, pokud nebudete chtít používat zmrzlé sperma, tak může manžel jít s tebou na punkci a odevzdat čerstvý vzorek (ten ale může mít jinou kvalitu, než při spermiogramu…)
Hormonální profil by ti měli dělat a pak už stimulaci… bývá to rychlovka…
S KETem (= transfer rozmraženého embrya) je to různé, většinou se při PGD nedělá = stimulace, odběr vajíček, oplození, za 3 dny se udělá PGD (to trvá 1 den) a 5.den je transfer - mrazí se jen přebytky pro příště (sourozence
) = kdybys měla 10 embryí k transferu ![]()
Taky je možnost (dle reakce tvého těla), že se udělá PGD, ale doktor stopne transfer, že nemáš např. narostlou sliznici v děloze, nebo máš hyperstimulační syndrom apod… pak se to vyšetřené embryo zamrazí a počká se třeba 1 měsíc a až budeš fit, tak ti ho jen vloží (KET)…
Mražení se neboj, dnes se už opravdu umí, embryům to neubližuje ![]()
Běta
To jsem právě nevěděla, jestli se používá zamražené sperma nebo čerstvé
Jasně že by bylo lepší, kdyby nemusel jít dvakrát.
Ohledně toho horm. profilu mám nejasnosti. Dočetla jsem se, že se dělá 2.-.5. DC. A stimulace se nasazuje od 1. DC nebo ne?. Z toho logicky usuzuju, že to probíhá po sobě ve dvou cyklech.
Nám právě při konzultaci řekli, že ET probíhá až následující cyklus, že je to přirozenější a mají s tím lepší výsledky. Čili se bude zamražovat.
Jaké máte u vás zkušenosti s hyperstimulačním syndromem? Je to hodně časté?
Ahoj holky,
najde se někdo koho čeká IVF s PDG v roce 2013?
V říjnu jsem šla v 18tt na potrat kvůli genetické vadě plodu, od té doby čekám na 1. MS od revize. A někdy po Novém roce se začneme připravovat na IVF.
Chtěla bych pokecat s někým, koho čeká něco podobného nebo třeba kdo už s tímto zkušenosti má.