Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, kamarádce se konečně povedla adopce, nechtěli čekat roky a tak si vzali starší - tříletou - slečnu. A protože mám doma třiapůlletou a oni zatím toho o dětech moc nevědí, poprosili mě o pomoc s nákupem oblečení- to už máme úspěšně za sebou - a teď, jak se postupuje podle priorit, se ještě řeší na poslední chvíli hračky. Kamarádka by chtěla, aby její dcera měla v pokojíku „normální“ počet a druh hraček, aby si nepřipadala blbě, když třeba jí bude pozvolna seznamovat s dětmi svých přátel atd. Peněz mají tak nějak akorát, ale kupovat všechno naráz bude šílená soda, tak jsem jí napsala seznam, co zhruba má moje dcera, aby si proškrtala dle libosti. Doplníte mě, chybí vám tam něco?
Několik knížek do knihovny - dcera má třeba hodně, je knihová, ale myslím že stačí tak 5 pro začátek?
Několik plyšových zvířátek - dcera má mraky ještě i po mě, ale opět kdybych kupovala celou hračkovou „výbavu“ najednou, asi bych vzala třeba tři různá?
Panenku a kočárek k ní
Stavebnici - dcera má několik smíchaných sad lega dupla, ale to se finančně naráz fakt dát nedá, tak jsem jí navrhla aby vzala to jen jedno, ale to nádherné drahé co teď prodávají - Cestu kolem světa - je tam hrozně moc zvířátek?
Vláčkodráhu dřevěnou s pár výhybkami atd a sadu vláčků k tomu
Sadu nádobí pro panenku
Splečenské hry - pexeso, černý petr, kvarteto, člověče nezlob se
Puzzle - několik obrázků, ty jsou naštěstí dost levné
míč
draka na pouštění - je podzim a na to se můžou vrhnout hned:)
Věci na tvoření - vodovky, pastelky, fixky, modelínu, lepidlo, čtvrtky, barevné papíry
Sportovní vybavení - sáňky nebo boby, kolo
Dcera toho má o trochu víc, jak se to hromadí, ale tohle mi přijde to zásadní, s čím si fakt nejvíc vyhraje, co myslíte vy? Malá to vlastně dostane vše najednou jako dárek, ústavy jsou sice vybaveny bohatě, ale nic nikdy asi nebylo jen její (nevím jak to přesně chodí, ale předpokládám, že je sice dost vybavená herna, ale přeci jen to je o dost horší než mít „svou“ panenku")
Tak díky za nápady, postřehy a doplnění:)
My jsme v dětském domově dostávali věci a hračky které byli jen naše a poté jsme si je vzali s sebou myslím si že něco málo sebou mít bude pár hraček. jinak do seznamu bych ještě přidala kuchynku ![]()
Za mě kuchyňka u nás si s ni dcera doostt hraje a takový ten stan malý domeček do pokojika, takový malý bunkr by ji urco potěšil a dcera z nej je taky nadsena
@Anonymní píše:
My jsme v dětském domově dostávali věci a hračky které byli jen naše a poté jsme si je vzali s sebou myslím si že něco málo sebou mít bude pár hraček. jinak do seznamu bych ještě přidala kuchynku
Ano, myslím že vlastní panenku, nějaké plyšové zvířátko na spinkání a možná ještě něco, říkala kamarádka tak do 5 věcí. U těch malýchh to ještě právě s osobními věcmi prý tak nepřehání, ale jak jsem koupila, tak prodávám. Takže ty jsem nebrala v potaz, i když budou asi zpočátku samozřejmě ty nej)
Hlasuji pro kuchyňku, naopak s vláčkodráhou bych počkala. Třeba moji dceru moc nebrala, ale každé dítě je jiné.
Mě to přijde dostačujíci
Já bych se těšila na Vánoce spíš.. protože i tak holčička bude asi ze začátku vykulená,, že má něco svoje- i pokojík, víc hraček..
Ale ještě bych doplnila poníky, štěkací pejsek, nějaké hudební hračky, piánk, kytaru.. aspoň tak nějak jsem viděla u kamarádky a její dcery
Stan a k nemu pripadne tunel. magnetickou tabulku. navlekaci koralky. nejakou holcici sadu treba nahrdelnik, naramek, celenku, hodinky. pokladni kasa a kosik.
a nakoupila bych klidne po bazarcich, vsude je toho mraky a stoji to mnohem mene nez v obchode, pritom to byva v super stavu.
a jinak je to moc hezke, uplne me to dojalo. at se holcicce a cele nove rodince moc dari ![]()
@Janasas píše:
Mě to přijde dostačujíciJá bych se těšila na Vánoce spíš.. protože i tak holčička bude asi ze začátku vykulená,, že má něco svoje- i pokojík, víc hraček..
Ale ještě bych doplnila poníky, štěkací pejsek, nějaké hudební hračky, piánk, kytaru.. aspoň tak nějak jsem viděla u kamarádky a její dcery
Část z toho by právě přinesl Ježíšek který je naštěstí blízko, část už samozřejmě chce mít kamarádka v pokojíku nachystanou - aby první dojem holčičky nebyl pokojík kde si není s čím hrát. Ona už u nich nějak byla, detaily fakt neznám, snažím se pomáhat spíš prakticky a ne z nich páčit info:), ale to právě pokojík ještě hotový nebyl.
Mě teda předně přijde krásný, že budou adoptovat starší dítko.
V seznamu mě chybí snad jenom nějaký balón, omalovánky, holčičku by myslím zaujalo nějaké modelínové tvořítko a hlavně něco na ven - kolo, koloběžku. A klidně bych kupovala věci i lehce použité, tříleté dítě to určitě řešit nebude.
A v tom domově, odkud si ji berou, by neporadili, s čím si nejvíc hraje? Třeba dceru (3 a půl) panenky, nádobí ani kuchyňky nezajímají, ale je vláčková a autíčková. Tak ať se jim doma nehromadí zbytečné krámy. S tím Duplem, podle mého je lepší vzít jednu sadu s hodně kostkama a jednu menší s pár zvířátkama, než tu Cestu kolem světa, z toho moc nepostaví.
Taky hlasuju pro ty poníky…
Domeček si můžou vyrobit z velké krabice, ušít oblečky pro panenku, i toho muchláčka usínáčka si můžou vyrobit - ušít/uplést - ehm, ale nevím, jak moc je nastávající maminka tvůrčí. Ale tam se dá ušetřit pár peněz a naopak být bohatší o ten společně strávený čas.
![]()
Adoptovaná holčička v podobném věku (ale to už je dávno) si nejvíc hrála s nádobíčkem a plyšákama - všechny krmila.
@Rezii Já bych se asi taky jako rodič pozeptala v tom domově, co holčičku zajímá, jaká je. Znají jí, vídali se s ní nebo ne?
Koupila bych takový ten základ a ostatní přikupovala s tím, jak se budou poznávat.. Každé dítko je fakt jiné, ale co pozoruju u známých - tak téměř v každém holčičím pokoji jsou knížky, alespoň jedna panenka, kuchyňka, nějaká stavebnice (to duplo je asi nejlepší), stolek se židličkou na tvoření, malování, takže pastelky, omalovánky.. pak mě ještě napadají gumová zvířátka, odrážedlo, dřevěné kostky, modelína ![]()
Ja vam nevim, ale moc bych to nepřeháněla, myslim, ze by pro vzajemny vztah bylo fajn, kdyby nejake hracky sli nakoupit společné, treba to po cem holcicka touží. Knizky si myslim staci 2, par plysaku, u nas jsou to spis lapace nepořádku, obcas jdou na vychazku do školky, mensi sada lega, drevene kostky, pastelky, vodovky.
Nevim jak na tom holcina je s vývojem (nemyslim to zle, jen casto slysim, ze deti nemaji tolik podnětů a musi na vsechno prijit samy) aby nebyla nešťastná z moc veci.
@Moise Oni to mají takové narychlo, poměrně nečekané, okolnosti nestandardní, nebudu rozepisovat, viděli se párkrát. Ale určitě to tady neřeším za kámošku, s domovem samozřejmě jsou v čilém styku a informovat se budou. myslím že spíš kámoška chtěla vědět, co tak všechno mají jiné holčičky, má pocit že nesmí dceru o nic ošidit. Taky si myslím, že jakmile bude malá u nich, budou dost dlouho řešit fakt jiné věci (a ona to ve skrytu duše ví určitě:), ale nadšení jí neberu:)