Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Máme 2 malé děti, bydlíme sami v rod.domku, který jsme během posledních 2 let zrekonstruovali - nová koupelna, okna, střecha, úprava zahrady. V sousedství bydlí sami důchodci nebo lidé, kteří již mají dospělé děti, navíc jeden soused dělá dost naschvály ve dne v noci kravál…Tchyně nám navrhla, jestli bychom s nimi nechtěli koupit 2 generační dům (už jsme spolu bydleli a problémy nebyly). Dům je v klidném prostředí, sousedi jsou naši kamarádi a vrstevníci, kteří mají děti ve věku našich dětí, bydlí tam synovi kamarádi ze školky. To nás velmi láká. Jenže tento dům by bylo třeba trochu poupravit, zejména zrekonstruovat koupelny, upravit pokoje. Jelikož máme tuto rekonstrukci čerstvě za sebou, moc se nám do toho nechce. Čemu byste dali přednost vy? Upravenému domku mezi důchodci, nebo se pustit znova do rekonstrukce a mít dobré sousedy?
Ahoj, pokud nemáte problémy s tchýni a bydlení s ní je bez problémů, tak bych asi neváhala.Když jste zvládli jednu rekonstrukci, zvládnete i druhou. Děti budou mít kolem sebe kamarády se kterýma se vyřádí a vy někoho s kým se dobře pobavíte, a můžete podnikat akce s dětmi a dospělými jako je třeba grilování v létě a nebude muset cestovat a řešit jak se dostat domů.....ale to je jen můj názor
Pokud se ale rozhodnete do toho jít tak vám přeju hodně štěstí ať to vše bez problému zvládnete ![]()
Těžko radit tak na dálku.Rozhodnout se a srovnat si priority musíte sami..
Mě osobně by se do další rekonstrukce nechtělo.Když jste domek opravili,tak snad proto,abyste v něm žili.Ne,abyste ho po dodělané rekonstrukci prodávali.Aspoň tak bych uvažovala já.Nemám ráda,provozní chaoz,ale klid..
Bydlení s rodiči jednoho z partnerů - kapitola sama o sobě.Ano,už jste s nimi žili,ale bylo to dočasně.Jsi si jistá,že s nimi budete vycházet a chcete žít celý život.
Nestěhovala bych se jen k vůli přátelům a známým.V tomto směru bych se spoléhala jen sama na sebe,na svoji rodinu.Dnes tam bydlí,zítra nemusí,dnes jsou vztahy dobré,zítra nemusí,co není může být.
Rozhodnutí je na vás dvou.Srovnat všechna pro a proti ze všech stran.
Už jak to píšeš, tak z toho čiší, že bys ráda do toho dvougeneráku. Zas to vem z té lepší stránky - s rekonstrukcí máte zkušenosti, půjde to o to lépe a rychleji. Klidně zvolte stejný design jako v původním domku, když se vám líbil… ![]()
Hmm, taky počítej s tím, že pokud na společné bydlení přistoupíš - budeš mít za několik let „na krku“ 2 nemouhoucí důchodce, kteří asi budou očekávat, že se o ně budete starat. A protože budou ve svém, tak do domova důchodců asi nepoletí ozlomkrk.
Ahoj, tak těžko radit.
Já vím, že jsem ráda, že oboje rodiče máme víc jak 100 km daleko, u nás by to rozhodně dobrotu nedělalo.
Ale pokud máte vyzkoušeno nějaké dlouhodobější soužití a nemáš pochybnosti, že by to fungovat nemuselo, tak pak není problém.
Dále bych zvážila to samé jako Jana nade mnou, jaká je jistota, že se sousedi za chvíli neodstěhují. Pokud je tam více jak jedna rodina, tak myslím, že OK.
Jediné čeho bych se nebála, je další rekonstrukce, máte zkušenosti a můžete si to udělat ještě lépe než ve stávajícím domečku.
Jestli si jsi jistá, že soužití s tchýní bude v pohodě, tak bych o tom asi hodně uvažovala. My totiž máme taky docela drsný sousedy a okamžitě, jak bude k mání nějaký domek, tak odcházíme. Na jednu stranu mě bude mrzet, že opouštíme byt, kde jsme toho tolik prožili, ale když vidím, jak nás sousedi postupně ničí, tak radši odsud půjdeme honem pryč. Pro rodinnou pohodu udělám všechno
. Držím palce, aby jste se správně rozhodli! ![]()
ivusha píše:
Hmm, taky počítej s tím, že pokud na společné bydlení přistoupíš - budeš mít za několik let „na krku“ 2 nemouhoucí důchodce, kteří asi budou očekávat, že se o ně budete starat. A protože budou ve svém, tak do domova důchodců asi nepoletí ozlomkrk.
No ivusho - to je hustý..Tak snad syn počítá i tak , že se postará o své nemohoucí rodiče i když u nich nebude nutně bydlet a né že to vyřeší důchodákem!!!Nakonec to může být i výhoda mít je pod dohledem než dojíždět za nimi kvůli péči, která jim náleží..
Každé rozhodnutí má své pro i proti - jde o tvé priority - přeji hezké přemýšlení.. ![]()
No tak já přece netvrdím, že se nechce starat o tchýni a tchána - chce se rozhodnout ne?
Hele no ja nevim ale vetsinouu se staraji zenske chlap tezko bude prebalovat matku dela to snacha pokud neni dcera.
kattkka píše:
Hele no ja nevim ale vetsinouu se staraji zenske chlap tezko bude prebalovat matku dela to snacha pokud neni dcera.
Sice je to už na jinou diskuzi, ale já tedy nepředpokládám, že jestliže bude můj muž na živu, tak já budu opečovávat jeho rodiče i své. Tedy pokud bude mít zdravé ruce a nohy tak si je obstará sám a já mu pomohu a naopak. Když umí přebalovat miminko, zvládne i maminku - naopak je to těžší, takže chlap se hodí..Pokud by šlo o maminky stud, tak je to těžké - to by tedy v tom případě chlap přebaloval chlapy a ženská ženský
- už to začíná být i vtipné ![]()
Nevím proč by musela snacha sama zastat 4 důchodce..Ale každý to má jinak. ![]()
Starat se o ně nebojím. Tchán je o dost starší než tchyně, ta je zdravotní sestra a pokud jde o domov důchodců, tak tam bych je nedala jen proto, že jsou to tchánovci. Nedala bych tam ani vlastní rodiče. A tchánovci jsou fajn, dle diskuzí na téma „SKVĚLÁ TCHÝNĚ“ ta moje taková je, fakt si nemůžu stěžovat.
Pokud jste s rodiči bydleli delší dobu a měli jste možnost poznat i soužití v krizových situacích,vše vyhovovalo,tak bych volila variantu koupit dvojgenerační dům.
Děti potřebují vrstevníky,jsou to pro ně potřebné vztahy,které navazují.A přijet domů ze školky,potom ze školy a nemít si s kým hrát?Sedět u PC?Toto jsme také řešili,i když ve stadiu jestli se nastěhovat na malou vesnici,kde byl dům z poloviny hotový,nebo koupit něco vlastního ve městě či blíž k městu.Vyhrála varianta bydlení ve městě.A právě ta parta,kterou jsme tam měli,kdy si děti hrály na písku,jezdily na kolech,večerní opékání buřtů,odpolední výlety vlakem do lesa.Moc rádi na toto období vzpomínáme,děti také.Časem jsme koupili RD na větší vesnici hned u města a také spokojenost.
A přestavba-vem to tak,že máš možnost si opět vybrat jak vše zařídit,jaké dlaždičky vybrat,už jsou zase jiné dekory než byly v době první rekonstrukce.Ale pokud jste zlvádli první rekonstrukci,proč byste nezvládli i druhou.
Dej vědět,jak jste se rozhodli.