Centrum aktivního porodu

456
1.2.06 13:30

Centrum aktivního porodu

Ahojky, existuje ještě v Praze toto centrum? Pokod vím, tak bylo na Bulovce, ale nějak se mi nedaří zjistit více.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2107
1.2.06 13:48

Uz daaavno je zrusene … :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
926
1.2.06 13:51

Tak toto jsem našla na stránkách duly.cz … je to článek z listopadu minulého roku:

Centrum alterantivního porodu (CAP) na Bulovce mělo i po restrikcích před několika lety pověst jednoho z mála míst v Praze a okolí nakloněného přirozeným porodům. Po delších nejasnostech ohledně jeho provozu jsme konečně získali odpověď MUDr. J. Záhumenského, vedoucího porodního sálu GPK FN Bulovka, který potvrdil, že CAP je definitivně zrušeno. Hlavním důvodem bylo podle něj to, že jej využívaly hlavně klientky, které údajně odmítaly jakoukoli spolupráci s personálem a „představovaly si něco jako porod doma na naši zodpovědnost“. Namísto CAP se na Bulovce plánuje Family Unit, která má sloužit jako normální porodní sál s nadstandardním zařízením. „Podmínkou bude plná spolupráce rodičky,“ uvedl MUDr. Záhumenský. To je ostatně výslovně uvedeno i na www stránkách Family Unit (http://www.fnb.cz/…d_web/fu.htm). Ženy přicházející nyní rodit na Bulovku navíc vyplňují při registraci formuláře, v nichž mimo jiné svým podpisem předem dávají svůj plný souhlas se všemi zákroky a procedurami, přičemž se vzdávají svého zákonného práva na detailní poučení o podstatě zákroku a jeho následcích a ponechávají volbu vyšetřovacích a léčebných postupů zcela na zvážení ošetřujících lékařů. Jako manipulace působí, že tyto formuláře získávají společně s informativním letákem o porodnici na Bulovce, kde jsou ujišťovány, že lékaři přistupují ke všem zákrokům po zralé úvaze a respektují přirozené tempo porodu. Nemístný je i apel na morální (nejen právní) zodpovědnost ženy za veškerá zdravotní poškození, nebude-li plně respektovat doporučení lékaře vedoucího porod. Jakýkoli poskytnutý souhlas lze také kdykoli vzít zpět - o tom se však již těhotné nedozví. (Podrobný právní rozbor těchto dokumentů - viz www.aperio.cz )
Je velmi smutné, když porodnice s tak výbornou pověstí místa, kde se na přání rodiček bere ohled, najednou podmiňuje příjem ženy do jednoho ze svých oddělení nezákonným požadavkem „plné spolupráce“. Domníváme se, že v situaci, kdy jsou domácí porody ostrakizovány a fungující porodní domy neexistují, je požadavek na přirozený porod v odborném zázemí porodnice pochopitelný a legitimní. Věříme, že spolupráce ženy a zdravotnického personálu je v porodnictví klíčová, ale nelze ji už z její podstaty požadovat pouze na jediném aktéru porodního procesu - rodící ženě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
945
1.2.06 13:59

Ahoj, CAP na Bulovce je opravdu zrušený a předělaný na tzv. Famliy Unit.
Pokud jde o ty papíry, co se mají podepsat - ty se tam dávaly i když CAP ještě fungoval a člověk je podepisovat nemusí, nebo může proškrtat s čím nesouhlasí - jde to tak i teď. Kamarádka tam rodila před cca dvěma týdny a přesně tohle udělala a bylo to v pohodě. Přijde mi to od Aperia trošku přehnané - měli si taky ověřit, jak to funguje v praxi, než takovou zprávu otiskli. :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3
5.2.06 20:09

Bulovka

Já na BUlovce rodila(jsme asi ta co o ní píše Lola :oops: :wink: a musim říct,že mě dotazníky děsily.Ale tři dny před porodem jsme o nich mluvila s dr.Záhumenským a on sám mi řekl,že mám podepsat jen to s čím souhlasím.Rodila jsme se dvěma skvělejma PA a mladou bezvadnou dr.Předem jsme probraly plán,dohodly s eže pokud je vše ok tak ho budou plně respektovat.PA byly milé a ochotné.VYšetřily mě asi 2×,když už jsme potřebovala tlačit,povzbuzovaly mě,komunikovaly s dulou která to pak řešila se mnou.Dr. mi při tlačení seděla mezi nohama na zemi.Malá měla hnědou vodu,takže jediný co nebylo podle mých představ bylo to,že nemohly nechat doteat pupečník a dát mi malou hned na břicho.Což jsme ovšem ráda překousla a za pár minut po ošetření kde byl asamo i tatínek mi jí dly a bylo vše ok.
PAk Johanka dostala žloutenku,byla 8 dní pod lampou a i tady byly sestry skvělé.Voally mi i v noci když začala plakat a musim říct,že měly narváno a přesto byly milé a ochotné.Rodila jsme tady 3× z toho 2× v Capu a tenhle třetí porod byl stejně krásnej i když byl na sále:-))

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
945
5.2.06 21:55

Jéé ahoj Jířo. To je překvápko :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie