Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojky, máte prosím někdo zkušenost jaká je nejlepší čepice na plavání? Jde mi čistě o povinné plavání ve třetí třídě. V obchodech jsem narazila na čepku plátěnou, pologumovou a gumovou. Syn je zatím neplavec, vlasy má krátké. Myslíte, že bude stačit ta plátěná ( z Decathlonu)? Vlasy si (tuším) budou stejně po plavání fénovat? Jde mi i o snadné nasazování, to s těmi gumovými tak úplně nejde.. Děkuju za všechny zkušenosti.
Klasicka latkova z Decathlonu.
Gumova je dobra pro zeny s dlouhymi vlasy, ktere si je nechteji moc namocit.
Nevím, jak tvůj kluk. Ale můj by si koupací čepici prostě nedal. Jezdil od 4r. ve školce každý rok na kurz plavání. Má kratší vlasy, tak to má rychle vysušené. Snad bude teď jezdit ve druhé. Je dávno plavec, umí se i potápět. Neplánujeme, že by se kupovala. Na plavání si u nás vozí děti svůj fén.
Dcerám jsem kupovala gumovou. Ale ony mají hodně dlouhé vlasy. Aby se zkrátila doba sušení.
@Kelsey Díky za reakci. No, já právě myslela, že je čepice povinná, z hygienických důvodů.. ![]()
@Kelsey @Lucie_Sx Super, moc díky. Ta není ani nijak drahá, takže kdyby to bylo tak jak píše Kelsey, nakonec by ji třeba prostě nepoužil. A zarazilo mě, že na seznamu na plavání nejsou psané nějaké gumové boty na přechod třeba od šaten k bazénu.. Jinak ručníky dáváte ty rychleschnoucí?
U nás není vyžadována. Je to doplněk.
Ale na plavání musí mít plavky (to je jasné), dva ručníky/osušky, jeden do umývárny a jeden k bazénu, mýdlo, svůj hřeben a fén. Kdo chce, tak má tu čepici. Holky musí mít gumičku nebo jinak sepnuté vlasy, když nechtějí čepici. Někdo si místo druhé osušky nosí župan. Ale to mi příjde zbytečně velké do batohu.
Edit. a ručníky kupuji v Decathlonu. Takové ty asi rychleschnoucí. On i v té největší velikosti je hezky skladný. Když musí mít dva. Tak je to ideální.
@ousk1 píše:
Ahojky, máte prosím někdo zkušenost jaká je nejlepší čepice na plavání? Jde mi čistě o povinné plavání ve třetí třídě. V obchodech jsem narazila na čepku plátěnou, pologumovou a gumovou. Syn je zatím neplavec, vlasy má krátké. Myslíte, že bude stačit ta plátěná ( z Decathlonu)? Vlasy si (tuším) budou stejně po plavání fénovat? Jde mi i o snadné nasazování, to s těmi gumovými tak úplně nejde.. Děkuju za všechny zkušenosti.
K prdu všechny. Dneska už se v čepici neplave.
Teda alespoň u nás ne.
Jinak pro krátkovlasého kluka by byla nejlepší látková, nejmíň překáží.
U nás byla povinná gumová, a vepředu nad čelem lihovkou velkým písmem jméno.
U dcery musely mít čepici (gumovou) jen holčičky s dlouhými vlasy, ty musely mít v drdůlku nebo culíku či copu, aby se co nejméně namočily.
@Stevia Takto to bylo, když jsem do školy chodila já
Napsala jsem nakonec dotaz tř. učitelce, zkušenosti se, jak vidím, totiž hodně různí
@SAJ Já právě taky myslela, že čepice se už nedávají, ale na seznamu ji máme ![]()
@ousk1 píše:
@Stevia Takto to bylo, když jsem do školy chodila jáNapsala jsem nakonec dotaz tř. učitelce, zkušenosti se, jak vidím, totiž hodně různí
@SAJ Já právě taky myslela, že čepice se už nedávají, ale na seznamu ji máme
pokud je na seznamu, tak ji chtít asi budou. Ono záleží na tom bazénu. U nás mají mít holky s delšími vlasy, jak kvůli sušení, tak je z nich víc vlasů a jde to všechno do filtrů.
@ousk1 píše:
@Stevia Takto to bylo, když jsem do školy chodila jáNapsala jsem nakonec dotaz tř. učitelce, zkušenosti se, jak vidím, totiž hodně různí
@SAJ Já právě taky myslela, že čepice se už nedávají, ale na seznamu ji máme
Pokud ji máte, kup v Decathlonu tu látkovou. U krátkovlasého kluka je to jedno.
Já ji používala na plavání s dětma (bazén pro rehabilitace, takže jiná pravidla než veřejné bazény), ale tam jsme se nepotápěli. Mám i silikonovou (gumovou), ale svírá hlavu a ač do ní nezateče, potím se při intenzivním plavání tak, že si stejně musím vlasy umýt - chodím plavat několikrát týdně ráno před prací. Takže plavu bez.
@Havlova píše:
U dcery musely mít čepici (gumovou) jen holčičky s dlouhými vlasy, ty musely mít v drdůlku nebo culíku či copu, aby se co nejméně namočily.
Zrovna včera jsem rodičům svých třeťáků posílala seznam pomůcek a info k plavání (začínáme hned teď ve čtvrtek) - přesně jak je popisováno výše.
Teda latkovou jsem nevidela u nikoho snad roky. I v obchodem tu vidam jen „gumove“. Schvalne se pristi tyden na bazene kouknu.
Bud jsou takove silnejsi, coz je podle mne silikon a ty proste nemuzu. I kdyz koupim ty pro dlouhe vlasy, mne to sjizdi. Mam huste, dlouhe vlasy a uplne bez sance. A ty tenke, coz je asi latex
, ty drzi slusne, ale stejne je nemam rada (stene ty vlasy mam pak vlhke). Za mych detskych let jsme nastesti nemuseli nosit vubec. Ted obcas musim, kdyz se plave v jezere, tam jsou povinne. Coz i chapu. Pokud je kluk nemusi, tak bych se na to vykaslala.
Kluk ma tu látkovou. Chtěla jsem silikonovou/pogumovanou, ale buď mu to vůbec nešlo natáhnout na kebuli, nebo ječel, že ho to tlačí (i dospělácká velikost
, proste herečka). Takže jsem nakonec byla ráda, že jsme ze Sportisima odcházeli vůbec s něčím, co byl ochotný na té hlavě snést.