Cerazette - přerušení

1234
28.10.07 17:31

Cerazette - přerušení

Ahoja holky,
beru první měsíc Cerazette, dnes jsem dobrala poslední pilulku z platíčka a zjistila jsem, že se mi někam při stěhování ztratila další dvě. Bohužel nemám v nejbližších dnech čas jít k doktorovi, aby mi dal recept na nový, tak se chci zeptat, jak je to s vynecháním.
Nejde mi o ochranu, ta samozřejmě padá (ale to pořešíme jinak), spíš o to, za jak dlouho můžu zase na braní těch prášků naběhnout. Jestli není problém třeba za 14 dní pokračovat, nebo jestli je nutné počkat třeba měsíc…
Díky moc za info.
 M.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2114
28.10.07 18:50

Po 14dnech bych určo nezačla brát. Počkej do další MS.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1234
28.10.07 20:46

Jenže já nemám MS :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9130
28.10.07 20:57

Pokud nemáš MS, tak je myslím jedno, kdy prášky začneš brát, ale možná budeš mít nejlepší si zavolat na gyndu. Já jsem prášky začala brát, hned jak jsem si je přinesla domů, na nic jsem nečekala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6597
28.10.07 21:54

Takhle…mě braní prášků naprosto nevyhovuje, jsem pěkně rozmazlená tělískem, co jsem měla před otěhotněním, zapomínám. Měsíc do měsíc minimálně 4× zapomenu. Takže myslím, že když přestaneš brát např. těch 14 dní, tak zase začneš, poptej se doktora, ale nevím, proč by to měl být nějaký problém.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2114
29.10.07 09:39

Todle je část z příbalového letáku:
Jak se přípravek Cerazette užívat?
3.1. Kdy a jak máte tablety užívat?
Jedno balení přípravku Cerazette obsahuje 28 tablet. Na přední straně balení jsou mezi tabletami vytištěny šipky. Když balení otočíte a podívate se na zadní stranu, uvidíte dny v týdnu vytištěné na fólii. Každému dni v týdnu odpovídá jedna tableta. Pokaždé, když načnete nové balení přípravku Cerazette, si vezměte tabletu z horní řady. Nezačínejte libovolnou tabletou. Pokud např. začínáte s užíváním tablet ve středu, musíte si vzít tabletu z horní řady označenou (vzadu) zkratkou ST (středa). Pokračujte v užívání tablet - každý den jednu - dokud nebude balení spotřebováno, přitom vždy postupujte ve směru šipek. Pohledem na zadní stranu balení můžete snadno zjistit, zda jste ten den tabletu již užila.
3.2. Zahájení užívání prvního balení přípravku Cerazette
Pokud jste v současné době neužívala žádnou hormonální kontracepci
Počkejte na začátek menstruace. První den menstruačního krvácení si vezměte první tabletu přípravku Cerazette. Žádnou další kontracepční metodu nemusíte pouzívat. S užíváním tablet můžete začít i 2. až 5. den Vašeho cyklu, v tom případě však nezapomeňte v prvním cyklu pouzít ještě další metodu kontracepce (bariérovou metodu) po dobu prvních 7 dnů užívání tablet.
Při přechodu z kombinované pilulky, vaginálního kroužku nebo trasdermální náplasti
Přípravek Cerazette můžete začít užívat den nasledující po poslední tabletě z Vašeho současného balení pilulek nebo v den odstranění vaginálního kroužku nedo naplasti (tj. žádnou přestávku v užívání tablet-kroužku nebo náplasti). Pokud dodržení těchto pokynů nemusíte používat žádnou další kontracepční metodu.
Pokud Vaše současné balení pilulek obsahuje i neaktivní tablety, můžete uzívání přípravku Cerazette zahájit den následující po užití poslední aktivní tablety (pokud si nejste jista, která to je, zeptejte se svého lékaře nebo lékárníka). V tomto prípadě je doporučeno používat prvních 7 dní spolu s pilulkami i barierovou kontracepční metodu.
Můžete také začít nejpozději v den následující po pauze bez tablet- kroužku-náplasti nebo po období s placebo tabletami Vašeho dosavadního kontraceptiva. Jestliže se budete řídit těmito instrukcemi, používejte během prvního cyklu ještě další doplňkovou kontracepční metodu (bariérovou metodu) prvních 7 dní užívání tablet.
Při přechodu z jiné čistě gestagenní pilulky (minipilulky)
Užívání původních minipilulek mužete ukončit a užívání přípravku Cerazette zahájit kterýkoliv den. Žádnou další kontracepční metodu nemusíte pouzívat.
Při přechodu z injekčně podávaného kontraceptiva, implantátu nebo nitroděložního tělíska uvolňujícího gestagen (IUD)
Přípravek Cerazette začněte užívat v době určené pro další injekci nebo v den odstranění Vašeho implantátu nebo IUD. Žádnou další kontracepční metodu nemusíte používat.
Jestliže jste právě porodila
Přípravek Cerazette můžete začít užívat mezi 21. a 28. dnem po porodu Vašeho dítěte. Pokud začnete s užíváním později, je nutné používat během prvních 7 dnů prvního cyklu doplňkovou metodu kontracepce (bariérovou metodu). Jestliže již nechráněný pohlavní styk proběhl, je nutné před začátkem používání přípravku Cerazette vyloučit těhotenství.
Další informace pro kojící matky lze nalézt v odstavci \„Kojení\“ v bodě 2.2 \„Kdy je zapotřebí zvláštní opatrnosti při používání přípravku Carezatte?\“ Rovněž Vám může poradit Váš lekař.
Po spontánním nebo vyvolaném potratu
Poraďte se se svým lékařem. 3.3. Jestli-že jste zapomněla užít jednu nebo více tablet
Uplynula-li od okamžiku, kdy jste si měla tabletu vzít, doba kratší než 12 hodin, ke snížení spolehlivosti přípravku Cerazette nedošlo. Tabletu si vezměte ihned, jakmile si vzpomenete, a následující tabletu si vezměte v obvyklou dobu.
Uplynulo-li od okamžiku, kdy jste si měla tabletu vzít, více než 12 hodin, spolehlivost přípravku Cerazette může být snížena. Čím větší počet po sobě následujících tablet jste vynechala, tím větší je riziko narušení kontracepčního účinku. Poslední vynechanou tabletu si vezměte ihned, jakmile si vzpomenete, a následující tablety užívejte v obvyklou dobu. Během následujících 7 dní užívání tablet používejte navíc kondom. Pokud jste vynechala jednu nebo více tablet v prvním týdnu užívání tablet a měla jste pohlavní styk v průběhu jednoho týdne před vynecháním tablety, existuje možnost otěhotnení. Poraďte se se svým lékařem.
3.4. Jestliže trpíte gastrointestinálními potížemi (např. zvracení, těžký průjem)
Pokud zvracíte během 3-4 hodin po užití tablety přípravku Cerazette nebo máte silný průjem, účinná látka se nemusí dostatečně vstřebat. Platí stejná opatření jako pri vynechání tablety v bodě 3.3 \„Jestliže jste zapomněla užít jednu nebo více tablet\“. Jestliže máte silný průjem poraďte se se svým lékařem.
3.6. Jestliže chcete přestat užívat přípravek Cerazette
S užíváním přípravku Cerazette můžete přestat kdykoliv chcete. Nechcete-li otěhotnět, poraďte se se svým lékařem o jiné antikoncepci.
Ukončíte-li užívání přípravku Cerazette, protože chcete otěhotnět, doporučuje se obvykle počkat na normální menstruaci před pokusem o početí. Napomůže to ke správnému výpočtu termínu porodu.

Ale teda když MS nemáš tak neporadim, zeptej se doktora. Já se ale tedy při braní léků řídím příbalákem…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1234
29.10.07 11:38

Jé Sany, díky za vyčerpávající odpověď. Já bych se taky bývala jukla do příbaláku, ale ten je jaksi v té ztracené krabičce.
Tak jen doufám, že pokud jsem si dejme tomu poslední pilulku vzala v den, kdy jsem měla zároveň nechráněný sex a pak už jsem žádnou pilulku nevzala, tak že to je ještě OK. Tohle vlastně netuším.
 M.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2114
29.10.07 12:16

Tady máš odkaz na celý leták:
http://www.doktoronline.cz/leky/index.php?…

Ale nemusíš mít strach že bys byla těhu, normálně jsi dobrala platíčko čili si chráněná i poslední den pilulky ale i během následující 7denní pauzy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1234
29.10.07 12:32

Díky Sany :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie