Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ty fuj pihy bývají s nejasným ohraničením. Na kožní radši jdi, poznají to už tím kukátkem. Měla jsem dvě velké od mala a nechala si je odstranit. Doktor kouknul a řekl - nemělo by nás nic překvapit, je to dobré. Ale po odřiznutí se to na průzkum poslalo. Bylo to opravdu OK. Já je měla hodně tmavě hnědé a vystouplé.
Ahoj, podle jedné nic moc fotky těžko říct přesně, ale myslím, že mám nějaký dost podobný ![]()
Chodím pravidelně na kožní na kontroly (prevence, jsem bledá a pih spousta) a zatím vždycky ok (ťuk ťuk)
Určitě zajdi, například na ambulanci při nemocnicích by Tě měli vzít i bez objednání.
Dobré určitě je, že je ta piha relativně malá (odhaduji, že nemá ani 0,5cm?) a má ostře ohraničené okraje. Ale jistotu Ti dá až dermatolog.
Držím palce, určitě jdi co nejdřív, ale nebála bych se tolik. ![]()
Ještě mě napadlo, nejsi náhodou těhotná, nebo krátce po porodu? Mně varovali, ať se nelekám, že hormony dost často způsobí, že znaménka rostou/tmavnou/vylezou nová.
Takovou piju mi před lety vyřízli, poslali na histologii, všechno bylo ok, jen byla riziková. Na kožní určitě jdi, čím dřív se jí zbavis, tím líp.
Nene těhotná nejsem a po porodu sem už 9 let. No strach mám velkej ale nic mi jiného nezbyde než tam jít
Návštěva kožní nezmění podstatu té pihy. Naopak - pokud to je melanom, tak čím později tam půjdete, tím nižší je šance, že to přežijete.
Mazejte tam hned zítra.
Dobrý večer, jsem po porodu 5 mesicu a na noze na holení kosti mam cernou pihu. Hodne malickou ale fakt extra tmavou az cernou. Bud je nová a nebo ztmavla dost.. nevím..na kozni jsem objednana do nemocnice na pulku cervence…Myslite ze to je ok nebo mam jit nekam mezi akutni pacienty a vysedet to? Nebo staci v tom cervenci? Mate tip kam případně v okoli prahy hned letet?
Zakladatelko jak si dopadla ty?
Radši bych někde vyseděla kožní. Záleží odkud jsi. Okolo Prahy je hodně široký pojem. Praha to být nemůže?
@lasička1 muze. Ale nechci jit uplne kamkoliv..kamaradce někde odstranili pihu špatně..
Černá barva sama o sobě není problém. Záleží na dalších věcech. Moc nepočítej s vyriznutim, jen tak ti ji vyriznout nedají. Musela by jim být podezřelá.
@AnoNe me jde hlave o zkontrolování a nevim jestli cekat nebo někam akutně běžet
Nevi nekdo prosim cekat skoro 2mesice nebo to mam jit vysedet?
@Anonymní píše:
Nevi nekdo prosim cekat skoro 2mesice nebo to mam jit vysedet?
Ahoj, taky se mi úplně nezdála jedna piha, ale čekala jsem cca 2 měsíce na kožní, tam mi řekla, že je to dysplastický névus a že by z něj mohl být melanom, tak mě poslala na vyříznutí, na které jsem čekala další měsíc, dnes jsem tam byla. Trochu se bojím, co vyjde v histologii, ale Dr. mi říkala, že to přímo na melanom nevypadá… Jinak dříve jsem chodila v Praze do VFN na kožní, ale vždy mě jednou za rok objednali. Ale mají tam, tuším, i akutní ambulanci, takže leda vysedět to. Ve VFN mi i několik znamének vyndávali a ok, pak jsem byla se 2 znaménky na plastice na Vinohradech, protože byly v obličeji a Dr. je tedy moc hezky nevyndala… No asi ti neporadím, záleží, jak moc se ti to nezdá a jak moc se bojíš… já si řekla, že počkám a doufám, že to tedy fakt melanom nebude, no. Držím palce.
Ahoj holky, jsem tedy pihata od hlavy k patě ale jen jedna jediná mi nedá spát. Měla jsem jednu pihu tmavší ale zcernala mi úplně. Na sluníčku jsem nebyla ani žádné solárko…Mám v plánu jít na kožní ale strašně se bojím že mo tam něco najdou. Posílám foto tě pihy…prosím vaše názory