Poradna zdravého obouvání
Ing. Eva Žáková
Ahoj, potřebovala bych poradit, hodně mi blednou všechny mé černé džíny. Je možné je dobarvit, popřípadě čím? Nebudou pak pouštět barvu?
Díky
.
Černá barva na textil.
Já hodila hadr od Sava ráno do pračky a zapomela jsem na něj a pak jsem prala černý
výsledek? Zrzave fleky. Normálně to obarvy černou barvou na textil. Nebarví…
Pokud by ještě někdo toto řešil: někde doporučují i trochu octu, že to barvu fixuje. Manželovi nevybledly jen 1 kalhoty, ostatní buď mají světlejší proužky nebo ty jedny jsou seprané skoro do rezavé. Takové jednou za čas hodím do barvy na textil, klidně i 2× po sobě.
@Samina007 a jak do te barvy? Do pracky nebo do nadoby? A na kolik stupnu
Koupila jsem si cernou sukni a vyprala a po vyprani mam znat prehyb z pracky
, jeste jsem ji nemela na sobe
tak premyslim, zda obarvit, nebo jak se toho zbavit
@Káťa19 na některých barvách je i psáno, že se má přidat ocet kvůli zakonzervování barev. A tohle jsem našla na netu přímo k praní s octem. Vím, že se dost radí hlavně při prvních 2-3 praních ho používat. Já to zkusila asi 2×, jenže i po vymáhání a uschnutí ocet cítit. To může být ale i pračkou, máme starou, pere jak chce.
Při praní černého prádla můžete do pračky přidat trochu vody s octem (asi 2-3 lžíce octa a zbytek vody) v množství o něco menším než aviváž. Ocet černou barvu v prádle zafixuje a ta pak nešedne. Pokud už je vaše černé oblečení vybledlé, máte ještě šanci barvy znovu oživit
@Samina007 já chtěla info k tomu barvení, zda jde oživit starší černá trička a novou sukni, kterou jsem blbka blbě vyprala…
ocet používám normálně na praní prádla místo aviváže…
@Káťa19 no však ano. Vždyť ti píšu, že ten ocet se přidává k barvě. Záleží jakou koupíš. Některé se rozmíchají a nalejí do nádobky na prášek. Nebo se dávají přímo do bubnu, tak pak ocet s ním do bubnu. Pomáhá to dost i na ty záhyby, já je mívám od žehličky vyšisované. Pokud to máš opravdu hodně, je lepší nejdřív to dát „nabarvit“ do nádoby: kýbl, dětská vanička a pak ještě v další dávce vyprat.
Vím, že u jedněch kalhot muž míval proužky po vyprání a ty stačilo jen znovu vyprat samotné v pračce a byli to ok.
@Káťa19 v klidu. A prala jsi to obráceně? Je to dobrá prevence i proti chloupkům z osušek atd z předchozího praní.
@Káťa19 a účtenku asi nemáš? Mohla bys to zkusit reklamovat nebo vyměnit jako vadu materiálu. Ovšem záleží, jestli by to uznali.