Červená řepa – je vhodná pro malé děti?

244
3.4.06 17:56

červená řepa

Ahoj maminky,
pora´dte, je pro malé děti vhodná červená řepa? My jsme s ní teď začli, ale známá mi říkala, že v pořadu Pod pokličkou bylo, že je pro kojence nevhodná. Zatím pořád kojíme kromě oběda.
Díky za vaše rady.
 Pett

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
625
3.4.06 18:12

ahoj,
zmíněný pořad jsem neviděla, tak nevím, v čem byl problém. Já jsem naopak našla červenou řepu mezi doporučenými potravinami a dávala jsem jí dceři už nějak kolem sedmého měsíce (do 6. měsíce byla plně kojená).

Jana + Kačenka 15m

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1180
3.4.06 18:24

Ahoj, Pod pokličkou jsem viděla. Nedoporučovali červenou řepu kvůli dusičnanům, stejně tak ale i špenát. Já jsem malé červenou řepu dala poprvé v 6-ti měsících, byla mi doporučena i jako vhodná potravina při HA dietě, malé chutnala. Musí se však vařit déle než jiná zelenina. Nejlepší je asi kupovat ji krátce po sklizni, je čerstvější.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
945
3.4.06 19:19

Taky bych řekla, že je to kvůli těm dusičnanům. V Hypernově, Delvitě nebo v obchodech se zdravou výživou (aspoň tady v Praze) je ale k dostání v bio kvalitě, tedy bez škodlivých látek. Pak si myslím, že není problém. Stejně tak s mrkví, bramborama, brokolicí…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
228
3.4.06 19:46

Ahojky,
malý byl nebo i vlastně stále je na HA dietě a červenou řepu jsem mu dávala ptakticky od 8 měsíců , v doporučení od dr. byla řazená jako zelenina vhodná pro alergiky. Jinak ještě je výborná cuketa, tou jsme vlastně začínaly , může dokonce zlepšit kožní problémy.
Apolena

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2185
3.4.06 20:07

Ahoj, porad jsem taky videla a zasla, ze jako nevhodna byla oznacena i cuketa. Ale to si nevyberes - co knizka, to jiny nazor na cokoli, stejne tak v poradu Pod poklickou byly uvedeny i vhodne potraviny, ktere bych mimi zase nedala ja :-).

H.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2733
3.4.06 21:16

v tom pořadu hlavně říkali, že řepa, špenát a rebarbora odvápňují, takže se mají podávat s mléčnými výrobky. S dusičnany si nevybereš, ty jsou všude, třeba i v domácí zelenině ze zahrádky. Já mám s řepou výborné zkušenosti, synovi moc chutná:)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8276
4.4.06 08:08

Holky, prosím, jak ji vaříte? Samostatně vcelku ve šlupce, nebo pokrájenou? Nebo dohromady s jinou zeleninou? A jak to děláte, abyste neměly všechno červené?
Díky, Alenka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
625
4.4.06 08:13

alenko,
já jsem vařila všechno dohromady v jednom hrnci a protože se řepa vaří déle než ostatní zelenina, tak jsem ji nahrubo nastrouhala na struhadle. Měla jsem pak červené ruce, ale celkem to jde umýt. Barvivo je hodně intnezivní (šťávou z řepy se dobarvují např. jahodové jogurty), počítej s tím, že jídlo bude zcela červené:-)

Jana+Kačenka15m

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
007
111
4.4.06 09:01

Ahojky,
nás příkrmy teprve čekají, ale už nyní přemýšlím, co budu malé vařit. Neporadíte mi nějaký recept z červené řepy? Jsem totiš kuchařský antitalent :oops: a s červenou řepou nemám žádné zkušenosti.
Díky
 Klára

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
228
4.4.06 11:47

Holky,
ještě vám poradím skvělou pomazánku z červené řepy,je fakt super, pro děti se dá bezproblému upravit. Jinak je skvělá na tousty.
Oloupu červenou řepu a syrovou rozmixuju na jemno, přidám 2 lžíce jogurtu, 2 tatarky, sůl, bílý pepř, utřený česnek, zvýrazní to i vlašské ořechy. Je vynikající. Pro děti od 1,5 roku samozřejmě jen jogurt, bez ořechů, a málo česneku (nebo žádný).
Apolena

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1180
6.4.06 23:22

Apoleno, recept nevypadá špatně :wink:

Já normálně vařím malé zeleninu na páře, i brambory, je to přeci jen zdravější - no víc toho zdravého v zelenině zůstane při vaření v páře. Ale červenou řepu vařím tím pádem zvlášť a ve vodě, na páře bych se toho jen tak nedočkala. Používám nerezové hrnce a ty zatím obarveny nebyly.

Jo a červená řepa jinak opravdu barví velmi intenzivně, z oblečení se to jen tak nevypere a je potřeba se připravit na to, že i barva kakání miminka je tím poznamenaná :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
jas-min
16.9.13 11:17

Děvčata, děkuju za tohle téma, právě řeším totéž, dát-či nedat řepu.. dnes ji tedy malému zkusím - kupujeme ji už předvařenou vakuově balenou v Kauflandu - snad na tom není nic špatného. :nevim: My dospěláci z ní milujeme saláty (nastrouhat, přistrouhat kys. okurku, přidat naloženou mrkev s hráškem, sůl, pepř a olivový olej - je to ňamka!)… a přidám ještě tip na odstranění z rukou či kuch. linky a oblečení - velkým pomocníkem je citron resp. citronová šťáva :idea:, funguje i takový ten „citronek“ v lahvičce

• Citovat
  • Upravit
guldusa
20.11.13 11:34

Holky diky za nazory..ted jsem ji uvarila, taky dohromady s veskerou zeleninou a je to rudy jak zare nad Kladnem :D ale Miri chutna..kamaradka me vystrasila, ze cervenou repu deti do jednoho roku nesmi..tak uvidime co to udela. Diky za rady a pomazanku taky zkusim :mavam:

• Citovat
  • Upravit
33005
20.11.13 12:46
@guldusa píše:
Holky diky za nazory..ted jsem ji uvarila, taky dohromady s veskerou zeleninou a je to rudy jak zare nad Kladnem :D ale Miri chutna..kamaradka me vystrasila, ze cervenou repu deti do jednoho roku nesmi..tak uvidime co to udela. Diky za rady a pomazanku taky zkusim :mavam:

Hlavně se neděs, pokud bude dítě čůrat nebo kakat červeně. To je při řěpě normální. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí