Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky,
pora´dte, je pro malé děti vhodná červená řepa? My jsme s ní teď začli, ale známá mi říkala, že v pořadu Pod pokličkou bylo, že je pro kojence nevhodná. Zatím pořád kojíme kromě oběda.
Díky za vaše rady.
Pett
ahoj,
zmíněný pořad jsem neviděla, tak nevím, v čem byl problém. Já jsem naopak našla červenou řepu mezi doporučenými potravinami a dávala jsem jí dceři už nějak kolem sedmého měsíce (do 6. měsíce byla plně kojená).
Jana + Kačenka 15m
Ahoj, Pod pokličkou jsem viděla. Nedoporučovali červenou řepu kvůli dusičnanům, stejně tak ale i špenát. Já jsem malé červenou řepu dala poprvé v 6-ti měsících, byla mi doporučena i jako vhodná potravina při HA dietě, malé chutnala. Musí se však vařit déle než jiná zelenina. Nejlepší je asi kupovat ji krátce po sklizni, je čerstvější.
Taky bych řekla, že je to kvůli těm dusičnanům. V Hypernově, Delvitě nebo v obchodech se zdravou výživou (aspoň tady v Praze) je ale k dostání v bio kvalitě, tedy bez škodlivých látek. Pak si myslím, že není problém. Stejně tak s mrkví, bramborama, brokolicí…
Ahojky,
malý byl nebo i vlastně stále je na HA dietě a červenou řepu jsem mu dávala ptakticky od 8 měsíců , v doporučení od dr. byla řazená jako zelenina vhodná pro alergiky. Jinak ještě je výborná cuketa, tou jsme vlastně začínaly , může dokonce zlepšit kožní problémy.
Apolena
Ahoj, porad jsem taky videla a zasla, ze jako nevhodna byla oznacena i cuketa. Ale to si nevyberes - co knizka, to jiny nazor na cokoli, stejne tak v poradu Pod poklickou byly uvedeny i vhodne potraviny, ktere bych mimi zase nedala ja
.
H.
v tom pořadu hlavně říkali, že řepa, špenát a rebarbora odvápňují, takže se mají podávat s mléčnými výrobky. S dusičnany si nevybereš, ty jsou všude, třeba i v domácí zelenině ze zahrádky. Já mám s řepou výborné zkušenosti, synovi moc chutná:)
Holky, prosím, jak ji vaříte? Samostatně vcelku ve šlupce, nebo pokrájenou? Nebo dohromady s jinou zeleninou? A jak to děláte, abyste neměly všechno červené?
Díky, Alenka
alenko,
já jsem vařila všechno dohromady v jednom hrnci a protože se řepa vaří déle než ostatní zelenina, tak jsem ji nahrubo nastrouhala na struhadle. Měla jsem pak červené ruce, ale celkem to jde umýt. Barvivo je hodně intnezivní (šťávou z řepy se dobarvují např. jahodové jogurty), počítej s tím, že jídlo bude zcela červené:-)
Jana+Kačenka15m
Ahojky,
nás příkrmy teprve čekají, ale už nyní přemýšlím, co budu malé vařit. Neporadíte mi nějaký recept z červené řepy? Jsem totiš kuchařský antitalent
a s červenou řepou nemám žádné zkušenosti.
Díky
Klára
Holky,
ještě vám poradím skvělou pomazánku z červené řepy,je fakt super, pro děti se dá bezproblému upravit. Jinak je skvělá na tousty.
Oloupu červenou řepu a syrovou rozmixuju na jemno, přidám 2 lžíce jogurtu, 2 tatarky, sůl, bílý pepř, utřený česnek, zvýrazní to i vlašské ořechy. Je vynikající. Pro děti od 1,5 roku samozřejmě jen jogurt, bez ořechů, a málo česneku (nebo žádný).
Apolena
Apoleno, recept nevypadá špatně ![]()
Já normálně vařím malé zeleninu na páře, i brambory, je to přeci jen zdravější - no víc toho zdravého v zelenině zůstane při vaření v páře. Ale červenou řepu vařím tím pádem zvlášť a ve vodě, na páře bych se toho jen tak nedočkala. Používám nerezové hrnce a ty zatím obarveny nebyly.
Jo a červená řepa jinak opravdu barví velmi intenzivně, z oblečení se to jen tak nevypere a je potřeba se připravit na to, že i barva kakání miminka je tím poznamenaná ![]()
Děvčata, děkuju za tohle téma, právě řeším totéž, dát-či nedat řepu.. dnes ji tedy malému zkusím - kupujeme ji už předvařenou vakuově balenou v Kauflandu - snad na tom není nic špatného.
My dospěláci z ní milujeme saláty (nastrouhat, přistrouhat kys. okurku, přidat naloženou mrkev s hráškem, sůl, pepř a olivový olej - je to ňamka!)… a přidám ještě tip na odstranění z rukou či kuch. linky a oblečení - velkým pomocníkem je citron resp. citronová šťáva
, funguje i takový ten „citronek“ v lahvičce
Holky diky za nazory..ted jsem ji uvarila, taky dohromady s veskerou zeleninou a je to rudy jak zare nad Kladnem
ale Miri chutna..kamaradka me vystrasila, ze cervenou repu deti do jednoho roku nesmi..tak uvidime co to udela. Diky za rady a pomazanku taky zkusim ![]()
@guldusa píše:
Holky diky za nazory..ted jsem ji uvarila, taky dohromady s veskerou zeleninou a je to rudy jak zare nad Kladnemale Miri chutna..kamaradka me vystrasila, ze cervenou repu deti do jednoho roku nesmi..tak uvidime co to udela. Diky za rady a pomazanku taky zkusim
Hlavně se neděs, pokud bude dítě čůrat nebo kakat červeně. To je při řěpě normální. ![]()