Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky,
mám takový zapeklitý problém. Naše malá neumí dudat dudáčka. Vyzkoušely jsme různé dudáky (silikonové i latexové), namočení dudáčku do mléka nebo SabSimplexu a nic…dudák vždycky jenom olizuje a v pusince jí nedrží. Jakmile jí vypadne brečí. Řešíme to proto, že nechce usínat jinak než u prsu (a to i přes den!!!) nebo při skákání na baloně a jakmile nemá něco v pusince je nespokojená. Dvakrát se mi povedlo udržet jí dudáček v pusince, když ležela na boku (měla sice u toho hysterický záchvat breku) a za chvíli usnula. Nyní se nám to opět nevede
Prý je problém v tom, že je malá (4.měsíce) plně kojená a proto neví, co s dudáčkem v pusince. Děkuji za rady a tipy.
promin, ale nepochopila jsme, kdyz do 4 mesicu vydrzela bez dudlika, ji ho ted nutite? kdyz ho ocividne nechce???
Po pravde si myslim, ze ta vase bude proste bez dudlika…asi si budete muset najit jiny ritual- nechci, aby ma odpoved vyznela arogatne, chapu, ze kdyz dite breci, clovek hleda kde co, taky jsem to zazila, ale tak zkus ji dat plenu do ruky, treba bude zmoulat rozek pleny, nebo - ikdyz je to brzo - ju muzou jiz zacit rust zubya proto asi place pri usinani, nebo trpi na prdiky…Nepomohla jsem asi tak, jak jsi chtěla, ale jsou děti, co dudliky prostě odmitaji a z prsu přejdou rovnou na hrneček…
Sutka
Ahoj Leontyno
,
ber to opravdu jako výhodu, jestliže jsou malé už 4měsíce, je vážně podle mě zbytečné ji dudlík dávat…alespoň ji to nebudeš pracně odnaučovat
. Mimochodem, lékaři ho většinou doporučují jen první půl rok, takže… ![]()
První syn měl dudlíka do 1,5roku, druhý ho neměl nikdy a věř, že jsem byla moc ráda… ![]()
Neboj se nic, bez dudlíka to zvládnete úplně hravě, zvládly jste to doteď …jo a rady babiček o dudlíku hodˇ za hlavu
.
![]()
Iriss + kluci
Ahoj, tak my jsme dudlíka do 5 měs. vůbec nepoužívali. Pak se začal tlačit zoubek a to přišel dudlík na milost. Malá si to určila sama. Teď máme dudlík na usínání. Někdy nám tím naznačuje, že je unavená. A nebo, když je nemocná, tak má dudlíka.
S tím usínáním - usínala u kojení a prostě, když vytuhla, tak pusinku otevřela a já jsem mohla vstát. Na spaní dudlík nepotřebovala, jenom později na to usínání. Ale už usnula i bez něho, ale byla hodně unavená.
Míša
psala jsem dlouhý příspěvek a celý se mi smazal:(( ve zkratce-nesouhlasím s tím, že když do 4 měsíců dítko bez dudlíku vydrží, neměl by se už dávat. zažila jsem totéž-dítě řvalo a řvalo a neuslo jinak než u prsu, dudlík nechtěl, a vzal si ho až kolem těch 4 měsíců. Chce to zkoušet, třeba dát do ruky jako jinou hračky, ať si ho prohlíží a ožužlá, třeba si ho sama dá do pusy… u nás byl dudlík nutný a řeknu vám, že se mi tím přijetím parádně ulevilo! a taky vím, že na něm nebude takový závislák, jako je dodnes na kojení a mém prsu-odstavení bude problém-ale bez dudlíku se obejde. Užívám ho výhradně na usnutí doma i v kočáru, poté ho sám vyplivne, přes den ho skoro nemá a když, tak jen když rostou zuby, anebo je rozmrzelý a potřebuje uklidnit.
Tolik má zkušenost:)
K.
Ahoj Leontyna,neboj nie si sama kto riesil tento „problem“
Starsia dcerka mala dudlik do 2rokov.Ked sa rozplakala alebo isla spinkat to bola jedina vec ktora zabrala a ukludnila.Syn je uplny opak od narodena dudku nechce ani vidiet.Skusala som vsetky mozne druhy a nic.Ma 10mesiacov a nezaspi inak len pri prse.Najhorsie na tom bolo,ze nevedel ani pit z flasky.Cize nehrozilo ako niekam odist na par hodin a spolahnut sa na to,ze mu daju MM do flasky
Naucil sa to az v 8mes.ale nepije z dudlika ale z takeho bieleho pititka od Avent.Boj s dudlikom som vzdala,ked ho proste nechcel nebudem mu ho dalej nutit.Ma to vyhodu aspon za ne usetrim
ked ich nemusim kupovat
Jedina nevyhoda je v tom uspavani.V tom pripade by som dudlik brala hned.Mame proste trosku ine deti
co sa bez tej veci v puse zaobidu ![]()
Souhlas s Kristain, naše malá vzala dudlík až v pěti měsících zničeho nic. Byla jsem ráda, protože nám výrazně pomohl v usínání. Co bych za to dřív dala, kdybych tu vřeštící pusinku ve dne v noci, doma venku, mohla ucpat dudlíčkem! ![]()
Odnaučování vůbec neřeším, taky ho má jen na usínání, když se probudí, najde si ho v postýlce a různě si s ním hraje, ale když jí řeknu - vytáhni si dudinka a dej mámě, tak mně ho radostně odevzdá …
No jo, je nedudlíková - dudlík bych jí nenutila. Je spousta dětí, co vyrostly bez dudlíka, u prsu. Petra
Ahoj,
tak tenhle problém moooc dobře znám. Ale asi ti nepomůžu. Zkoušej jí dudlíka občas dávat - třeba jej na milost vezme.
Naší princezně je 17m a dodnes dudlík nevzala na milost. Tolikrát jsem to zkoušela, ale jediné čeho jsem docílila byla zuřivost dítěte, protože z něj nic neteklo. No než ještě větší brek tak jsme to nakonec přestali zkoušet. Takže dodnes má svůj „mlíčkový dudlík“. A je na něm neskutečně závislá a její nejoblíbenější usínání je dodnes u prsu.
Už jsem si zvykla. Pravda někdy to bylo dost náročné.....s horečkou to šlo těžko, ale nakonec i to se dá zvládnout. Zato máme usměvavé a spokojené dítko.
My jsme ani lahev s dudlíkem nikdy nepoužívali - malá si s ní akorát hrála a stříkala se vodou - takže jsme rovnou zavedli hrneček s pítkem.
Na druhou stranu kojené děti prý jsou chytřejší… Tak alespoň něco na útěchu.
Katka
Leontyno,
uplne Te chapu,mame,meli jsme stejny problem, mame sbirku Nuk,Mam,Avent,dudl za 15kc,Bebe-jou…a taky to usinani s prsem v puse na balone znam,navic i kojeni v galanterce,kicarkarne,aute…kvuli hysterickemu revu znam…
nasla jsem radu v knizce Karpa:Nejsyastnejsi miminko v okoli. Zkus ji davat dudlika i kdyz je v klidu a jak ho ma v puse zkousej ji ho jemne vzit,ona bude o to sat silneji,pac co je v puse je jeji
nam nas malej takhle vzal na milost Nuk a Bebejou, ma furt nejradeji prso,pak svoje rucicky,ale pri uspavani mu davam dudlik a usina stejne jak u prsu,hopsam na balone.kdyz usne,sam povoli a dudlik vypadne. jo v kocarku ma vzdy plinu,kterou pusinkuje kdyz usina…
hodne uspechu D
Ahoj Leontyno,
my jsme take nedudlíkový, a asi tak i zůstaneme. Nad dudlíkem totiž zvítězil palec, má ho v pusince pořad a když jí ho vydělám a dám dudlík tak si tam ten palce narve i s ním nebo řve. Taky máme už pěknou sbírku, ale nejsme asi moc trpělivý jí ho tam držet v tý pusince, hlavně v noci teda, to se vždy tím palcem uspí. Radost z toho nemám, má uplně rudé patro v pusince…Snad to přejde až začne dumlat hračky.
Takže to chce asi trpělivost a špunty do uší.
Míša
Holky, děkuju všem za odpovědi. Těší mě, že nejsme jediní odpírači dudlíků. Řeším to hlavně proto, že jsme chtěli docílit jiného uspávání a ne jenom u prsu a navíc ji pomocí dudáku naučit na flašku. Budu totiž muset za měsíc začít občas chodit do práce
a nevím, jak manžel zvládne krmení a uspávání beze mě (flašku a pítko nechce a manžel prso nemá
). Ze lžíčky si to sice vezme, ale podle doktorky je na příkrmy brzo (až po 6. měsíci) a lžíčkou dávat mléko dost trvá a neumím si představit, jak bude naše malá hladovka trpělivě čekat na lžíčku s mlíčkem.
""http://lilypie.com/pic/060404/H6oR.jpg":http://lilypie.com/…404/H6oR.jpghttp://b1.lilypie.com/BbrFp2/.png
tak v nejhorším stříkačkou do pusinky, jak se dokrmují mimina v porodnici…
Ahojky Leontynko! Teda po pravde receno Ti spis zavidim. Ja mam 4 mesicni dvojcata a jsou od mala naucene na dudaka - hruza. Dudame neustale a jakmile vypadne, je zle. Bud rada ze nemas mimco naucene na dudaka a rozhodne mu ho nenut. Moje holky se treba v noci vzbudi a zjisti ze nemaji dudlik a je zle a ja letim jim ho davat a je klid:-)) Tak dej mimisovi plenku at si s ni hraje nebo ho opravdu nech napit cajiku at ti usne u lahve - budes to mit mnohem lepsi. Mej se krasne, Martina
Ahoj Leontýnko, jen mě tak napadlo: zkoušel Tvému mimču dávat láhev někdo jiný, nebo jenom ty? Občas pomůže, když maminka není vidět, není ani v místnosti, a láhev dává někdo jiný.