Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky,
teď už si opravdi připadám jako blázen, Samuel je opět nachlazený, nebo se mi to alespoń zdaá, protože když pláče tak chraptí, ale je už mi hloupé jít k doktrorce, když jsem tam ve čtvrtek, kvůli boulí na hlavičce, tak to nás poslala na vyšetření do nemocnice, ale naštěstí dobré, v pátek kvůli žabce v posince, a teď bych tam měla jít kvůli kašli. Už mám strach tam jít, co mi řekne? Koupila jsem mu dneska hedelix, nevíte kolik stojí na recept? Ale nevím, mám tam zajít?
Hedelix je super na kasel, je prirodni, pojistovna na nej nic nedava, takze i kdybys mela recept,platila bys celej ![]()
jinak jestli ma i rymu,tak vincentku do nosu, cerstvy vzduch v pokojiku…
pa D
zÁLEŽÍ na cekovém stavu - teplota, jak jí a pije, jak se cítí a chová.
Já třeba chodím prakticky pokaždé když má malá horečku.
Minulou neděli v noci měla 40, zvracela, už jsem se lekla, že má i křeče. Celou neděli pokašlávala a trošku chraptěla a mě to silně připomnělo můj kašel při laryngitidě, podpořená tím, co jsem tu o ní četla (průběh u malých dětí je krapet jiný než u dospělých a i tam to je hukot), tak jsem k dr naběhla. Setřela mě (zastupující dr) s tím, že to teda kašel laryngitidy není a že má jen virozu a nic víc a ještě ten den večer už jsme pádili na pohotovost - s laryngitidou, záchvat kašle a přidušovala se. Ve středu při kontrole už měla nález na poslech a má ATB.
Takže to je na tobě. Já se řídím tím, že lepší asi zbytečně, ale vždycky dávám dokupy celý stav. Jenže u nás to je jednoduchý, vždycky u toho máme horečky (ne jen zvýšenou), takže mě to moc přemáhání nestojí.
GaB
Pokud nemá teplotu nebo nějakej ošklivej kašel k Dr bych nechodila. Kluk měl také kašel a dávala jsem mu Hedelix a stříkala do nosu kapky z mořské soli a po týdnu je OK. Ale jestli ti to nedá tak si k Dr. dojdi, určitě je na to zvyklá…vůbec bych neřešila jestli bude něco říkat nebo nebude
Ještě bych dodala, vem taky v úvahu, jak jsi na tom s dostupností k dr.
Nás to chytá většinou koncem týdne, takže se jístím návštěvou dr před tím, abych jela pak nap ohotovost a další věc je, že náš dr je ve vedlejším městečku a tam je blbé spojení a vlakem a autem moc možnost nemám, to musí zůstat doma manža a jet s námi ráno.
Neboj, doktorka je na to zvykla. Zkus ji treba napred jenom zavolat, treba ti poradi po telefonu. Ja jsem to tak vzdycky delala, dokud byla Jessy mala. Pamatuji si, kdyz mela 14 dni, tak jsem k ni bezela s tim, ze se mi zda, ze spatne dycha. Trosku chraptela, coz je u miminek bezne. Takze jsem tam sla zbytecne. Doktorka mi rekla, ze se musime spolu zit (miminko a ja)a zvyknout si na sebe, vypozorovat reakce atd..Proste me uklidnila, ze i kdyz jsem tam bezela zbytecne, tak ji to vubec nevadi.
Ahoj,
přesně jsk řekla Lenka - taky bych zkusila nejdřív zavolat. Já jednu dobu byla s Aničkou u dr. taky pečená vařená - prvně testy moči, pak mykóza a skončilo to laryngitidou. A to takovou ze začátku ne moc typickou, takže jsem - i když poučená - nepoznala, o co jde a dr. jsem taky nejdřív volala. Odpověď byla - okamžitě sem, od ní nás už vezla houkačka. Prostě dr. podle mého popisu sama posoudí, jestli chce Aničku vidět hned nebo až za několik dní. Např. když má teplotu (nebo i horečku), ale jiné příznaky nemoci nemá, obvykle po telefonické dohodě čekám 3 dny a pak teprve k dr. naběhnu. Ale jak už tady zaznělo - radši 10× zbytečně, než 1× pozdě.
Světlana
ACHOJ ACHOJ…náš malý kašle poměrně často,jednou když byl menší nechala sem ho poslechnout /má starost,že?/ a byl čistý.Taak sem se styděla,že by se ve mně krve nedořezal,že snad simuluju,ale máme dobrou doktorku takže to vzala v pohodě.Pak sem se bavila s kamarádkou a ta říká pokud ti nekašle v noci nechod k dr. jenže tedkom kašle i v noci a má rýmičku a tak zítra ač si říká dr. co chce jdu raději k ní.Nu a také nechci,aby mi kluka depovali zbytečně práškami kašleme totiž skoro stále,ale je to spíš kašel návykový nebo já nevim jak to napsat.Je možný,že časem se z toho vyvine alergie,ale zatim nemáme moc velké problémy tak to neřeším.A to máme jít ve středu prosím na 10.měsíční kontrolu myslela sem,že to počká do středy,ale bohužel.No tomu se říká pech.Pa Nikkol
Ahojky,
já si nemyslím, že je důležité hned chodit k doktorce. Pokud jsi mu koupila Hedelix, tak bude za chvíli určitě po kašly - teda pokud nekašle od rána do rána.
No a pokud se snad objeví nějaká vyšší teplotka, tak mu dej paralenový čípek - dá se koupit bez receptu, za pár kaček a na rýmu Vincentku ve spreji. Určitě neplaš a neběhej k doktorce s každým píchnutím - to neměla být kritika. Ale mám sestru, která běhala s dcerou k doktorce snad dvakrát týdně, kvůli každé hlouposti a když pak malá dostala zápal plic, tak jí doktorka poslala domů s tím, že jí má dát sirup na kašel a že s dítěte udělá hypochondra - no a malá skončila v nemocnici v dost špatném stavu. Takže pokud ten tvůj brouček nekašle nějak extra hodně a nemá vysokou teplotu, tak to určitě zvládnete sami i bez doktora
Ahojky,
já si nemyslím, že je důležité hned chodit k doktorce. Pokud jsi mu koupila Hedelix, tak bude za chvíli určitě po kašly - teda pokud nekašle od rána do rána.
No a pokud se snad objeví nějaká vyšší teplotka, tak mu dej paralenový čípek - dá se koupit bez receptu, za pár kaček a na rýmu Vincentku ve spreji. Určitě neplaš a neběhej k doktorce s každým píchnutím - to neměla být kritika. Ale mám sestru, která běhala s dcerou k doktorce snad dvakrát týdně, kvůli každé hlouposti a když pak malá dostala zápal plic, tak jí doktorka poslala domů s tím, že jí má dát sirup na kašel a že s dítěte udělá hypochondra - no a malá skončila v nemocnici v dost špatném stavu. Takže pokud ten tvůj brouček nekašle nějak extra hodně a nemá vysokou teplotu, tak to určitě zvládnete sami i bez doktora
Ahoj, jde o to, jak mu je celkově. Jestli má teploty nebo horečky, rýmu apod. U nás doma řádila v únoru pěkně neodbytná viróza, jen naše malá ji nechytla (naštěstí), jinak jsme všichni lehli. Nicméně pak začala trošku chraptět a chrčelo to v ní, ale bez teplot a jinak byla v pohodě, takže jsem na:,–(ila Hedelix sirup a za 4 dny bylo vše OK. Dr. mi říkala, že by jí stejně nic jiného nedala. Ale pokud má malý teploty, tak bych k Dr. určitě šla, lepší jít víckrát, než něco zanedbat a pak to léčit déle.