Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Prosím všechny maminky o jejich zkušenosti.Matyáš se už skoro 2 měsíce plazí.Teď začal,když má možnost se něčeho přidržet,vstávat na nohy.Je si na nich docela jistý.Tak se chci zeptat,jestli je možné přeskočit lezení po čtyřech a začít rovnou chodit.Díky za zprávičky.
No, možné to asi je, ale všude píší jak je lezení potřeba, mimčo se tím hodně procvičí.
Ale ještě se naraduj, to, že ti vstává, neznamená, že začne hnedka chodit. U nás to bylo a je tak, že se Pepi začal plazit v 6m, v 7,5 si začal stoupat pak se hnedka v 8 rozlezl a od té doby nic. Prostě už 3,5měsíce stojí a dělá úkroky kolem nábytku, ale že by se chtěl pustit a někam jít, to ho ani nenapadne
. Taky jsem si říkala, že bude chodit děsně brzo, ale myslím, že budu ráda, když první samostatné krůčky budou v tom roce ![]()
Co nejmíň pádů,
Věrka
Kazde dite je jine a kazde se vyviji jinak - takze se vubec netrap, ze neco preskoci - stejne s tim nic nenadelas ![]()
Lesina
Tak my jsme na tom naprosto stejně. Malý několik měsíců provozuje plazení a teď si rovnou začal stoupat o nábytek, hračky, případně o mě nebo cokoliv, co má na dosah
Takže to prozatím vypadá, že i my jsme lezení po čtyřech přeskočili, ale možná ne tak docela. Zjistil totiž, že když se o něco potřebuje zvednout, chce to na kolínka. A když se blíží k cíli, o který se chystá postavit, tak už k němu leze po kolenou. Ovšem větší vzdálenosti pořád zdolává plazmo ![]()
Takže sice lezení přeskočil, ale možná to teprve přijde.
Ahoj,
tak náš Honzik se začal plazit v 8měsících a plazil se až se proplazil k 1roku a pak rovnou chodil, dokonce znám víc dětí co vynechali lezení po kolenou. A že se plazil ukázkově, kdejakej voják by mu mohl závidět. Tak přejem Matyáškovi at mu to dobře plazí(leze).
Všem Vám moc děkuji.Taky bych byla radši,kdyby začal chodit až na roce.Na lezení počtyrech jsem se těšila,je to strašně srandovní.Takže zatím provozujeme"meresjeva"a uvidíme,čím nás brouček překvapí.
Ahoj,
u nás to bylo podobné, Filip se od 7 měsíců plazil a proplazil se až do 10. měsíce. Od 9. měsíců si stoupal a snažil se obcházet nábytek. Měla jsem strach, že lezení přeskočí, takže jsme se přihlásili na rehabilitaci. Poradí pár cviků, jak lezení stimulovat. U někoho to pomůže, někde zase ne. Lezení je opravdu hodně důležitý vývojový krok z hlediska vývoje páteře a propojování mozkových hemisfér, pokud máš možnost, zkus požádat svou pediatričku, ať tě doporučí na rehabilitaci.
Martina a Filip (16 měsíců)
my jsme měly stejný „problém“.johanka se plazila ale nechtěla na kolínka. na plavání nám dali kontakt na dobrou rehabilitaci, ale to cvičení se malé vůůůbec nelíbilo. plakala a nechtěla spolupracovat. lézt začala až kolem 9měsíce. teď je jí skoro 13,5 a chodí jen s oporou okolo nábytku a za ručičku,jak má někam dojít sama tak na kolínka a leze!Co jsem se ale dozvěděla na rehabilitaci je, že když dítko po:,–(íme - třeba do kočárku dřív než to umí samo, tak mu blokneme přirozený vývoj… do sedu se totiž dostane většinou z kleku. a hlavně, lezení je moc důležitý pro vývoj svalů kolem páteře, takže pokud začne pozdě lézt, je dobré aby taky pozdě chodilo. zkrátka lézt co nejdéle… hlavně žádný stres že už to jiné děti ve věku našeho dítka umí!!!
Já vím,na plavču nám taky říkali,že dokud si nesedne sám,tak ho neposazovat do kočárku.Maty,když ho položím na zem,tak na kolenou vydrží chvíli stát.Ale jakmile se chce někam dostat,tak sebou plácne a zase se plazí.Ale uklidnily jste mě.Nechám tomu volný průběh a uvidíme.
Ahoj,
tak my začali asi v 7měs. „meresjevem“
, v 8měs. se začal stavět, v 9měs. chodit za ruce a sám okolo nábytku, ale na zemi se stále jen plazil po bříšku a v 11měs. chodil sám a až v té samé době teprve začal lézt po čtyřech. Taky jsem se na to těšila, ale moc to nepraktikuje, protože chození je mnohem větší zábava
Takže klid, je to asi normální ![]()
hrouda - nic si z toho nedělej, i to se stává, že dítko něco přeskočí, nic s tím stejně nenaděláš. Každé dítko je jiné! Matyášek na to přijde sám a sám si taky určí, co dřív udělá a potom se k tomu vrátí…