Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den, ráda bych se zeptala jestli nevíte prosím co by to mohlo být. Syn 5let měl cca před 7 dny antibiotika, kolem soboty začala rýma a přidal se kašel vše bez teploty a v úterý ráno se mi vzbudil celý flekaty pupinkaty nebo co to má a večer už i horečky
tak jsme ještě odpoledne běželi k dr, a ta nám řekla že je to alergická reakce na antibiotika ale mě se to moc po 7 dnech nezdá. Nemate s tím někdo prosím zkušenost, nemohla by to být nějaká dětská nemoc? Dekuju za odpověď ![]()
A co měl za ATB? Amoksiklav / Augmentin nebo Sumetrolim? Ty to dělají často. Imunopatologické reakce opožděného typu bývají s odstupem, typicky 7 až 10 dnů.
@Doctus Áno Amoksiklav, takže tohle je opravdu alergická reakce? Na živo to vypadá ještě hůř než na foto
mám doma ještě další dvě starší a zatím jsem se s tímhle ještě nesetkala. Děkuji
@Certicek 29
Není to až tak časté, ale občas se vyskytne. Anafylaktická reakce z toho naštěstí nemůže být. Ale do budoucna bude vhodné se vyvarovat penicilinům a aminopenicilinům.
@Doctus Ještě jednou mockrát děkuji, a ještě bych se ráda zeptala co se týče kombinace léků dávám Stoptusin na kašel plus klasika Nurofen čípek prášek mi moc nechce
a dr nám teď napsala k tomu Dithiaden a Zodac nemůžu tohle vše může najednou nemuzu mu ublížit? ![]()
@Certicek 29
Pokud je kašel suchý, tak Sinecod / Levopront / Robitussin / Stoptussin. Při horečce Nurofen. Z antihistaminik Dithiaden, nebo Zodac (raději ne současně, ale riziko předávkování nehrozí, zcela bezpečné jsou až 4násobky běžných dávek, a to i pro dlouhodobé užívání). Vyrážka většinou moc nereaguje na antihistaminika, protože je mediovaná jiným mechanismem než klasické alergické (IgE) reakce.
@Certicek 29 píše: Více
syn měl taky alergickou reakci na atb vypadalo to stejně začalo to po asi 5 -6 dnech
@Doctus píše: Více
můžu se zeptat u reakce na atb nemůže být anafylaktická reakce?
@ka2ka
Jedině u časné alergické reakce, která vzniká časně po podání ATB.
@Doctus píše: Více
díky moc, syn se mi taky takkhle osypal a mudr mě dost vyděsila že dostane anafylaktický šok a zakázala mu jíst všechny alergny dokud bude osypaný
Zdravím maminky, syn byl přes týden nemocný rýma kašel, bez teplot, dr nám předepsala Pamycon do nosu, rýma kašel ustupují teplotu pořád nemáme ale syn se mi dnes ráno vzbudil se strašnou vyrazkou, vůbec netuším co by to mohlo být, naše dr je nemocná a zástup nereaguje navíc ho máme přes půlku města a jsme bez auta. Nejdřív to měl kolem podpazi říkala jsem si potnicky ale začíná se mu to rozšiřovat má to na zádech, podbřiško, ruce, hlava kolem vlasů, uši už i mezi prsty na rukou u pusy
![]()
Dekuju za případne reakce.
Nebude to zase alergická reakce na ATB? Asi bych víc Pamycon nedávala..
@Certicek 29
Nejspíše půjde o parainfekční exantém, na Pamycon celkové reakce moc nebývají, systémová absorpce je zanedbatelná, to by jej primárně štípalo v nose.
Dával bych Zyrtec ve dvojnásobném dávkování (zcela bezpečné jsou i 4násobky běžného dávkování).
@Leontodon, taky si nemyslím že by to byla alergická reakce hlavně už je máme několikrát po sobě a nikdy se mi právě takhle po nich neosypal.