Červotoč nebo tesařík - co s nimi?

57
23.2.11 08:25

červotoč nebo tesařík co s nimi???

Včera jsem objevila ve střeše domečku pro panenky otvor a pod ním piliny - hned mi bylo jasné, že se tam usídlila ňáká potvora, co nám ho chce sníst. Chytla jsem jí a zneškodnila a bohužel spláchla do záchodu dřív, než jsem se podívala na internet co to může být. Mám pocit, že by to mohl být nejspíš tesařík:
Příznaky výskytu

• Výletové otvory: oválné, 4×10 mm
  • Neporušený povrch dřeva s výletovými otvory rozmístěnými pouze řídce
  • Požerové piliny vyplňují chodbičky a vypadávají z trhlin ve dřevě. Děsí mě, že má až 600 vajíček a já našla jen jednoho, bydlíme v domečku v podkroví - to by byl mazec dostat se to do krovů…

Nemáte někdo zkušenost co s tím? Nechce se mi ten domeček vyhazovat, dcerka ho dostala loni k vánocům a nebyl nejlevnější…díky moc za cokoliv

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
10141
23.2.11 08:48

Rychle ten domeček dej někam na mráz a do sucha, ať to vymrzne. Kdyby se to dostalo do krovů :nevim:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10141
23.2.11 09:01

http://hobby.idnes.cz/…by-domov.asp?…
Když vymrznutí nepomůže… (třeba na vajíčka tesaříků), v článku píšou, že buď chemie či nechat ozářit gama zářením - to prý pomáhá na tesaříka i červotoče.
Hodně štěstí, ať se toho brzy zbavíte :andel:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
andela
23.2.11 09:04

jsme natírali nábytek nějakým mořidlem … červi z toho začli vylejzat a pochcípali … ale je to už dávno :think:
Zeptala bych se někde truhláře co s tm …

• Citovat
  • Upravit
8793
23.2.11 09:04

není ten domek ještě v záruce?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1648
23.2.11 09:24

tesařík, měli jsme taky červotoč dělá jen malé dírky a skulinky tohle je tesař jak vyšitý, kup si v Hornbachu antičerv, je neškodný pro děti nesmrdí a je hlavně účinný, stačí dva až tři nátěry, nám to zachránilo i pergolu, nejen krov, mrcha se nám dostal do palubek v dětském pokoji taky z dřevěné hračky. housenka byla určitě bílá a tlustější s varhánkama aspoň takhle bych to popsala já. Mráz nepomůže, přežili v pergole zimu jedině ten antičerv. máme už 5 let pokoj i když už natíráme raději preventivně

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Betty03
23.2.11 09:25

Existují různá napouštědla, co ty potvory hubí. Jako larev se zatím bát nemusíš, ty jsou uvnitř, a trochu se mi nezdá, že by byly v dětském domečku, to bych spíš tipla červotoče. Navíc poslouchej, ty tesaříci, to je rachot, když by v tom byly a žrali, to byste nepřeslechli. Červotoč spíš vrže, tesařík chroustá. Měli jsme v jednom trámu jednoho chroustala, tak jsme trám napustili čím to šlo, ona larva jakoby žere a roste vevnitř, riziko je, až vyroste, že si vykouše chodbičku ven, vyletí, rozmnoží se a naklade ty stovky larev, co sežerou střechu. POkud je tam jedna, vy to napustí sajrajtem, tak až se v den D bude chtít dostat ven, tak ji to zabije. U nás po čase chroustání přestalo, asi když se rozhodl vyletět a hledat „kamarády“, dokousal se k tomu „napuštěnému“ :lol:
Jestli bydlíte v podkroví, tak snad dneska když se dělá střecha, tak je to rovnou napuštěné těmi protibroukovými svinstvy, ne?
Známým se teda brouci do střechy dali, neb dědeček který stavěl (s vnukem - ale dědeček stavbu platil), odmítl napustit, a do 3 let najednou před spaním slyšeli divné chroustání. Po týdnu už to byl takový rachot, že se u toho nedalo spát! To člověk prý fakt nepřeslechne. Takže museli oddělat izolaci a celou střechu vystříkat a ještě pak chodili se stetoskopem a kde to chroustalo, vrazili vrtačku a pak injekci s hubičem. No, ale to byl extrém. Ale zbavili se, zadělali a v pohodě. :palec: Jen té práce navíc. :zed: :roll:

• Citovat
  • Upravit
9454
23.2.11 09:31

chce to necim rychle osetrit (holky uz psaly vyse) jinak se to umi neuveritelne rychle mnozit a prelezt na ostatni nabytek a nedej boze strechu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
57
23.2.11 10:36

Moc děkuji všem za rady, jdu koupit ten přípravek. Našla jsem tam brouka tak nevím jestli to byl ten s té housenky, nebo jiný a housenka už si v podobě brouka někde jinde pochutnává a klade další?! Taky by mě zajímalo jestli jsme si to přinesli v tom domku nebo to tam vlezlo až u nás? Trámy máme něčím zeleným napuštěné, tak snad to skončí u domečku pro panenky a ne v našem podkrovním bytě. Nevím jestli bych uspěla s reklamací, že mi z domku vylezl brouk a že jsem to s ním koupila?!?! Nic moc jsme neslyšeli, ale fakt je, že v tom pokoji spíš jenom dcera spí a jinak si hračky nosí do obýváku a tam si hraje…všechno ostatní co máme v bytě ze dřeva je lakované a akorát ten domeček vypadá, že ne…pod ním je dřevěná komoda takže ji budu muset pořádně prohlídnout.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
57
23.2.11 10:57

Četla jsem si odkaz a není špatný nápad nechat ten domek před natřením ozářit, ale nebude to špatné pro dceru když tam spí? Nezůstane to záření v domku? Asi je to blbost, že? Jinak by to snad nedělali!!! Děsí mě, kde může být zbytek těch potvůrek.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28.11.17 11:05

Mikrovlny profi

Ohledně likvidace mikrovlnami se zkuste obrátit sem: *** edit admin - odstraněn odkaz

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný