Češi a úspory
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Já se přiznám, že žijeme z ruky do huby. Ale přijdu si bohatá, protože jsme se vyhrabali z dluhů. Takže jsem šťastná, že jsme bez dluhů a máme novější auto, i když našetřeno máme z hlediska této diskuze jen ubohých pár desítek tisíc. Za měsíc se nám skoro nic nepodaří ušetřit, nemáme žádné majetky, akcie, investiční nemovitosti.
- Citovat
- Upravit
@svejk441 píše: Více
Ja jsem opravdu samozivitelka, podnajem me stoji 15 tis, vydelam cca 20+alimenty (3 deti) a nemam narok na zadny prispevek. Loni jsem teda jeste dostavala na deti, ale protoze jsem dostala vanocni premie nebo udelala par prescasu abych nam prilepsila, tak mi vse sebrali ![]()
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše: Více
Dopisuju, ze nastesti se ted budeme stehovat do sveho, tak se mi financne hodne ulevi
- Citovat
- Upravit
Našetřeno máme necelý milión, ale kupujeme nové auto, větší a bezpečnější. Se třemi dětmi se už do našeho malého auta nevejdeme a musíme dovybavit postele nás a dětí, takže budeme zase na nule. Platíme hypotéku na dům a ještě pár let platit budeme.
- Citovat
- Upravit
@Moringa píše: Více
Chodí. Má tu víc profilů. Ale nesmím prozradit víc. (Já to nejsem.)
- Citovat
- Upravit
Hele tady ti všichni budou tvrdit, že mají miliony a plat samozřejmě minimálně 100 litrů, že za míň by nevylezli z postele. Realita je taková, že většina lidí vydělává 30-40 a jsou rádi, že jsou rádi. Myslím, že většina má našetřených pár desítek tisíc a šlus. Já to tak taky mám.
- Citovat
- Upravit
Kdybych se byvala nestsrala roky o deti a pracovala na kariere jako ex, byla bych dnes trochu jinde, takhle dnes vydelavam kolem 50k, pricemz 10 % z toho jsou prescasy a dost dela sleva na deti. Nejake rezervy mam, ovsem oproti ex jsou smesne. Presto jsem stastna zenska ![]()
- Citovat
- Upravit
No, tak to je hodně zjednodušené, že jo, ono ani nemusíš vydělávat 100 měsíčně 👀.
Jde o to, kdo má děti, kdo bydlí v nájmu a kdo ve svém, a hlavně, jaké má každý priority. My třeba máme našetřeno daleko víc, protože oba se kariérně snažíme, ale hlavně jsme zatím bez dětí. Naší prioritou je se zabezpečit tak, abychom se nemuseli bát, že s dětmi nebudeme schopní jezdit po světě a mít nějaký udržitelný komfort. Takže se peníze dávají bokem daleko snáz. K tomu se přidává mentalita, z domu jsme byli naučení, jak s penězi správně hospodařit, takže uspořit nekolik tisíc už v první práci nebyl problém. Vždycky jde o přístup a vzorce, které si každý nese z rodiny. U nás jsme se po škole (a i během školy brigádně) snažili vydělat co nejvíc, abychom se měli dobře a zároveň si mohli užívat.
Měla jsem bývalou kolegyni, která neustále fňukala, jak na konci měsíce už nemá z čeho vyžít, přitom žila v nájmu, kde se dělila o náklady s partnerem. Když se o to s ní člověk bavil, říkala, že měsíčně uspoří sotva 500 korun, že zkrátka nevyžije, ale když by ses podívala na její výdaje, tak to bylo úplně jinak. Neustále si kupovala nové hadry, kabelky, chodila do restaurací, tisíce za kosmetiku… Peníze jí prostě lítaly oknem, a to vše místo toho, aby se zaměřila na to, jak se zabezpečit do budoucna. To je přesně ta mentalita, která spočívá v okamžitém uspokojení, místo aby člověk měl dlouhodobý plán a šetřil na důležitější věci. Takže opravdu jde o přístup, jak se k penězům chováš.
Takže je to opravdu hodně o mentalitě a tom, jak k tomu životu zkrátka přistupuješ. Já vždycky říkám, jaký si to uděláš, takový to máš.
- Citovat
- Upravit
Moje úspory jsou sedmi ciferné. Plat nemám ani průměrný, ale jsem finančně velmi gramotná. A moje děti mají našetřeno každé půl mega. Když tohle zvládnu já, musí to zvládnout všichni. Pochopení pro lidi, co to mají jinak, nemám. A ještě navíc, když jsou na to v rodině dva, tak to vůbec nechápu.
- Citovat
- Upravit
Před deseti lety jsme měli úspory asi 200tis (vše šlo do hypo a zarizeni), na tyto diskuze jsem se dívala a cítila se strašně nejistě. Pět let zpět se povedlo OSVČ jako vedlejší příjem v našich oborech a udělali jsme si velký finanční polštář. Nyní už máme zaměstnání takové, které nás opravdu hodně jistí i např přes firemní akcie. Tzn velmi se to mění s věkem a možnostmi. Vždy jsme šetřili a zároveň žili - tzn sem tam kino, nebo večeře, dovolená pak svatba, pak ještě trocha toho většího cestování.
Aktuálně nám je 34 a 42, finančně ještě nejsme na vrcholu, ale ano povedlo se to v co jsme doufali a teď už tvoříme polštář snad pro mládě. Pokud se tu v té Evropě moc nesemele.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Je to spammer a idiot, vůbec se s ním nebav.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Je hezké, že nemáš pochopení, ale nenapíšeš k A i B. Jaké máš skutečné příjmy a hlavně jaké máš výdaje, jak žijete a také jak dlouho na to šetříš?
- Citovat
- Upravit
Ano, tady každý vydělává tolik peněz, že já bych snad ani nevěděla, co s tím. Mám hodně nízký příjem, ale nasetreno mám opravdu hodne. Jak to tak vypadá, vetsina padne na zdravotní věci děti. Ale já nepotřebuji auta za statisíce, dovolené za statisíce.
- Citovat
- Upravit