Češi a úspory
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Reakce:
@Anonymní píše: Více
6 mesicnich platu? Asi myslis na 6 mesicnich vydaju. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ono to chce i kontext - věk, bydlení. Někdo má našetřené 2mil., ale plánuje je za rok vrazit do vlastního bydlení a vzít si k tomu hypo na 30let na 5mil., a někdo tou samou částkou loni umořil zbytek dluhu a bydlí ve svém za náklady, ale na účtu aktuálně „jen“ 300tis. Kdo má „víc“?
Mně je 45, bydlíme ve svém splaceném bytě, jsme bez dluhů. Úspory ihned dostupné okolo těch 500tis., asi 700tis. akcie, 400tis. stavebka, pak něco v penzijkách, cca 200tis. zlato. Jedno auto relativně nové, druhé budeme muset měnit.
Ale kdybychom chtěli velký dům a pokojíčky pro děti a návštěvu, tak to všechno dáme pryč a stejně nám bude dost chybět ![]()
- Citovat
- Upravit
Uspořeno nemáme nic moc (nebude to víc než 100 tis), naopak máme dluhy (hypotéka + má manžel bezúročnou půjčku od zaměstnavatele). Pro případ výpadků příjmů jsme pojištěni a také by nám v případě nouze pomohla rodina, tím jsem si jistá.
- Citovat
- Upravit
Uspořeno máme dost, ale díky manželovi co má vysoké příjmy. Já šetřím pár tisícovek z výplaty jak mi to vyjde, většinou pak za to kupuju něco co chci a je to pro mě jakoby kravina navíc.
Ale co mám ve svém okolí lidi, tak mají hypotéky a běžný příjem, takže asi nežijí od výplaty k výplatě, ale statisíce na účtu taky nemají. Dost záleží i na lokalitě kde člověk bydlí, jestli dostal bydlení nebo si ho musí splácet, jestli je na rodičáku jeden atd. Myslet si, že má každý slušnou finanční rezervu je dost naivní a zbytečně to v některých může vyvolat pocit, že jsou na tom špatně.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Sem se ti přijdou pochlubit jen ti, kteří mají dost
To je tady ve všech diskuzích o penězích, průměrná mzda sto litrů, vlastní obří nemovitosti. Diskuze vždycky přitáhne jen ty, kteří se chtějí pochlubit, že se jim daří, a nemusí to myslet špatně jako vychloubání, třeba jsou za to jen rádi.
Pro mě kdokoliv, kdo vydělá víc než utratí a má o financích přehled, podpoří děti ve vzdělání a vychová je tak, že se nemusí bát o svoje stáří, je boháč. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
My momentálně takové úspory nemáme volně k dispozici, vše jsme dali do nového velkého domu, jsem na RD, nějakou rezervu máme, pak máme spoustu vázaných peněz, ke kterým se nyní postupně dostaneme, uděláme něco ještě na domu, koupíme nové auto, protože se nám jedno rozbilo a něco si uložíme, aby vydělávalo…jinak vše neutratíme, máme spoření dětem, potom jedno stavebko nám dobíhá ke konci roku, tak budem řešit, kam to dceři dáme, druhé ještě běží, máme penzijka, akcie, investice, pojistky,…nevím, kde je ta hranice socek, momentálně si tak připadám, i když vím, že za 2 až 3 měsíce dostaneme 600tis…hlavně chceme, aby děti žádnou nouzi nepocítily a rozvíjely se, takže mají kroužky, divadla, výlety, k moři starší poletí 2×, menší 1×…atd
Příspěvek upraven 21.03.25 v 09:49
- Citovat
- Upravit
Sice naspořeno těch 500 000 Kč mám, ale za to nevlastním žádnou nemovitost, tu vlastní manžel ještě před SJM. A už mám také čtyřicítku na krku.
- Citovat
- Upravit
No moooozna těch 6 měsíčních výdajů bych dohromady dal ihned k dispozici. Pak jsou peníze různě po akciích, stavebkach apod. Ale když má někdo barák a rodinu, tak se pořád do něčeho vráží prachy.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
My máme na účtu jen to, co opravdu potřebujeme pro běžné výdaje a krátkodobou rezervu. Všechno ostatní necháváme pracovat jinde, kde peníze neztrácí hodnotu kvůli inflaci. Držet stovky tisíc na účtu, kde se jen válí a každý rok reálně ztrácí kupní sílu nám nedává smysl.
- Citovat
- Upravit
Škoda, že sem už nechodí Zdeněk IV… tohle téma je pro něj jako dělané ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Lidé mají enormní množství peněz. Když stát rozhazuje již 4. rokem o stovky miliard navíc než před tím, ty peníze jsou mezi lidmi a lidé je utrácí a toho využívají podnikatelé ke zvyšování cen a to roztáčí inflační spirálu v Česku.
Za současný růst cen všeho může především to, že lidé nemají potřebu šetřit a akceptují zvyšující se ceny, tak je podnikatelé pořád zkouší zvyšovat. Stát rozdává, lidé pořád utrácí, tak je zase zvýší a to je naše inflace…
- Citovat
- Upravit
V mém okolí (lidi do 30) mají více našetřeno jen ti, kteří dostali od rodiny dům/byt a platí jen provozní náklady.
Ostatní co znám mají našetřeno jen několik desítek tisíc, aby jim to pokrylo náklady na 2-3 měsíce většinou.
Sama se šetřit snažím, posílám peníze na investování apod., ale jde to pomalu.
- Citovat
- Upravit
Naspořeno máme nyní dost, ale je to přesně jak tu někdo zmiňoval, půjde to na hypo a rezerva se hodně stáhne. Na druhou stranu máme pojištěnou u obou dlouhodobou pracovní neschopnost, aby jsme v případě tohoto výpadku neměli finanční problémy.
- Citovat
- Upravit
Přehrabuju doma prachy vidlema. Asi s nimi začnu tapetovat ![]()
Tyhle diskuze jsou na prd. Chodí se sem akorát chlubit ti, co mají, nebo si umí vymýšlet. Kolik sem přijde těch, co napíšou, že žijou z ruky do hu.by?
A nejlepší byla nedávno diskuze, jak si ukládáme peníze my ostatní, myšleno nějaké bambiliony, oni totiž mají štrůdl nemovitostí a přemýšlí, co a jak dál. Jo jo, každý tady vlastní celou Pařížskou. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Zaujala mě vedlejší diskuze. Jak jste na tom s úsporami? Samozřejmě anonymně. Češi prý mají uspořeno průměrně mezi 300 až 500 tis. Kč, přitom jen 1/3 domácností má na účtu doporučovanou finanční rezervu, tj. asi 6 čistých měsíčních platů. Jak jste na tom vy? Já mám kolem těch 500 tis. Kč, ale větší část padne bohužel na nové auto.