Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojky,letos už druhý rok vozím dcerku (4 roky) do školky autobusem.Vozím i druhou dcerku (nyní 2 roky) v kočárku.Výdy platím pouze za sebe.Dneska po mně chtěl řidič peníze i za obě dvě dcerky.Ptal se na věk dětí.Řekla jsem mu,že mám pouze 9 korun pro sebe a jinak dvoustovku.Povídal,že dneska teda platím jen za sebe,ale příště i poloviční za obě děti.Po odvedení dcerky do školky jsem se šla zeptat na autobusové nádraží,jak to je,ale bohužel jsem se na nikoho nedotloukla,i když by na informacích měly být.Akorát jsem vyčetla,že děti do 6 ti let mají přepravu zdarma.Jak to tedy je?
nataluska píše:
Ahojky,letos už druhý rok vozím dcerku (4 roky) do školky autobusem.Vozím i druhou dcerku (nyní 2 roky) v kočárku.Výdy platím pouze za sebe.Dneska po mně chtěl řidič peníze i za obě dvě dcerky.Ptal se na věk dětí.Řekla jsem mu,že mám pouze 9 korun pro sebe a jinak dvoustovku.Povídal,že dneska teda platím jen za sebe,ale příště i poloviční za obě děti.Po odvedení dcerky do školky jsem se šla zeptat na autobusové nádraží,jak to je,ale bohužel jsem se na nikoho nedotloukla,i když by na informacích měly být.Akorát jsem vyčetla,že děti do 6 ti let mají přepravu zdarma.Jak to tedy je?
Ano, do šesti let zdarma.
Za syna jsem do šesti neplatila nikdy. Za dceru jen 5kč za kočárek, jako zavazadlo.
Ahoj,
nenapsala jsi odkud si a kam presne deti vozis, ale nezavisli dopravci muzou mit jizdne upravene jinak, nez bezne MHD. Chce to najit prepravni podminky a prostudovat.
j
Záleží kde bydlíš, třeba tady v Praze jezdí děti do 6 let zadarmo.
zdravím, upravuje to cenový výměr ministerstva financí a děti do 6let jezdí zdarma. Ale zatímco u vlaků to platí pro 2 děti, které jedou s dospělou osobou u autobusů to platí jen pro 1 dítě. Pak záleží jak to má, která společnost upravené.
Kdyby se tedy řídili tím cenovým výměrem, tak bys měla platit za sebe + poloviční jízdé za druhé dítě.
Tak jsem studovala přepravní podmínky a můžu mít sebou jen jedno dítě do 6 ti let,další už platí.Mají ale napsáno,že kočárek se přepravuje zdarma.Nevím tedy,jestli když dcerka sedí v kočárku,tak za ním platím,nebo ne?To už jsem nevyčetla.
Jak jsem psala výše, je to stanovené cenovým výměrem MF (něco jako vyhláška). To jestli máš dítě posazené v kočárku nebo ho držíš v náručí není rozhodující. Když máš 2 děti, za 1 zaplatíš poloviční jízdné.
nataluska píše:
Tak jsem studovala přepravní podmínky a můžu mít sebou jen jedno dítě do 6 ti let,další už platí.Mají ale napsáno,že kočárek se přepravuje zdarma.Nevím tedy,jestli když dcerka sedí v kočárku,tak za ním platím,nebo ne?To už jsem nevyčetla.
V Praze je ted nově MHD zdarma do 15-ti let, za kočár se neplatí. V autobusech ČSAD to vždy bylo zdarma pro děti do 6 let. Ale jestli se platí za kočár, to fakt nevím???
MUFICE píše:
V Praze je ted nově MHD zdarma do 15-ti let, za kočár se neplatí. V autobusech ČSAD to vždy bylo zdarma pro děti do 6 let. Ale jestli se platí za kočár, to fakt nevím???
Pokud, vim, tak do těch 15ti to bylo jenom o prázdninách, ne?
A za kočár neplatíš, když je v něm dítě, za prázdný ano, to je zavazadlo.
Temaho píše:MUFICE píše:Pokud, vim, tak do těch 15ti to bylo jenom o prázdninách, ne?
Myslím, že to stále platí, pt min.týden to bylo ve zprávách a rodiče se tam rozčilovali, že dítě od 6 let musí mít Opencard, aby mohlo jezdit zdarma. Jasně, myslela jsem kočár s dítětem ![]()
Zkopírováno ze stránek DPP:
Děti od 6 do 15 let pozn. a Senioři od 65 do 70 let pozn., kteří vlastní opencard s nahranou aplikací „Jízdné zdarma“ (cena aplikace 120,– Kč), jezdí na území Prahy zdarma.
Příspěvek upraven 29.09.11 v 11:12
V takovém případě jsem vždycky platila za sebe, kočák a jedno poloviční za dítě.
Pokud byl dobrý řidič, vezl děti zdarma.
Také jsem se setkala, že jiný dopravce jedoucí stejnou cestou měl v podmínkách, že poloviční platí děti již od 4 let.
Podívej se na smluvní podmínky dopravce.
MUFICE píše:Temaho píše:Myslím, že to stále platí, pt min.týden to bylo ve zprávách a rodiče se tam rozčilovali, že dítě od 6 let musí mít Opencard, aby mohlo jezdit zdarma. Jasně, myslela jsem kočár s dítětemMUFICE píše:Pokud, vim, tak do těch 15ti to bylo jenom o prázdninách, ne?
Nejsem pražák,tak nevím jistě, ale opencard u šestiletého měla platit asi od nového roku (nyní stačí nějaký průkaz s fotkou a datem narození), ale nelíbí se to EU, takže to asi bude jinak.
Evkaxxx píše:MUFICE píše:Nejsem pražák,tak nevím jistě, ale opencard u šestiletého měla platit asi od nového roku (nyní stačí nějaký průkaz s fotkou a datem narození), ale nelíbí se to EU, takže to asi bude jinak.Temaho píše:Myslím, že to stále platí, pt min.týden to bylo ve zprávách a rodiče se tam rozčilovali, že dítě od 6 let musí mít Opencard, aby mohlo jezdit zdarma. Jasně, myslela jsem kočár s dítětemMUFICE píše:Pokud, vim, tak do těch 15ti to bylo jenom o prázdninách, ne?
Jo, ještě jsem se dočetla, že ta opencard bude povinná pro děti od 6-10 let od 1.2.2012, ted ukazují průkazku, kde je jméno, datum narození, fotka.
nataluska píše:
To fakt asi záleží na tom, odkud jsi. U nás se za děti do 6ti let neplatí (teď jste mě ale nahlodali jak to je u nás, když jede jeden dospělý a dvě děti
) a za kočár, pokud v něm dítě sedí se též neplatí. Pokud bude dítě sedět na sedadle a ne v kočáře, tak už za kočár platit musím.