Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý den,
Chtěla jsem se zeptat zda mi bude stačit pro 2,5měsíční dceru RL na cestu do Německa? Bohužel až teď jsem si uvědomila, že musí mít pas nebo OP, ale nestíhám jej zařídit.. zapsanou v OP malou nemám.. mám pouze RL a kartičku pojištěnce.. malou kojím takže varianta nechat jí u babiček nelze..
děkuji za rady
No rozhodně nestačí, potřebuje pas nebo občanku, pokud náhodou dojde na kontrolu, bude problém. Kojené dítě lze nechat babičkám s odstříkaným mlékem
Neriskovala bych. My jezdíme co měsíc do nemecka na nakupy a to jen kousek za hranice do Pirny nebo Drážďan a pro malou jsem k vůli tomu nechala udělat pas. Myslim ze RL a kartička nedokazuje ze patří k dítěti a pri pripadne kontrole by mohly nastat problémy a starosti.
Mam jeste 12leteho kluka a zapomněl u ex pas, chtěli jsme dat víkend Maďarsko ale raději jsme nejeli…
@Zanet16 A tobě by RL stačil? Je to cizí stat jako každý jiný. V pripade ze vas budou kontrolovat na hranicích nebo se stanete např. ucastniky dopravní nehody a ty neprokazes totožnost dítěte může to být velký průšvih. Ja bych to neriskovala
A neexistuje třeba nějaké „potvrzení“ od úřadu které vystaví hned?
@Zanet16 ne musí to být cestovni doklad s fotkou a musí si být dítě podobny.Ja dělám co půl roku novou obcanku
@mission84 a neexistuje nějaké „potvrzení“ které vystaví ihned na nějakém úřadě?
@Zanet16 nebo si nech vystavit rychlo pas budeš ho mít za 6dni ale stojí 2000,– jestli s se to tedy vyplatí když budeš za půl roku dělat nový
@Zanet16 píše:
Dobrý den,
Chtěla jsem se zeptat zda mi bude stačit pro 2,5měsíční dceru RL na cestu do Německa? Bohužel až teď jsem si uvědomila, že musí mít pas nebo OP, ale nestíhám jej zařídit.. zapsanou v OP malou nemám.. mám pouze RL a kartičku pojištěnce.. malou kojím takže varianta nechat jí u babiček nelze..
děkuji za rady
Dnes už to nejde, musí být pas. Pokud vím, tak by ti ani zápis ve tvém OP/pase nepomohl, to se snad v rámci EU taky zrušilo před několika lety.
@Zanet16 píše:
A neexistuje třeba nějaké „potvrzení“ od úřadu které vystaví hned?
@Zanet16 píše:
@mission84 a neexistuje nějaké „potvrzení“ které vystaví ihned na nějakém úřadě?
Ne, neexistuje ![]()
Když se něco stane, ano pravděpodobnost malá, dítě ti odebere policie za asistence jejich sociálky, dokud se neprokáže jeho totožnost, což může trvat. Protože s RL byste mohli krást děti a pašovat je kamkoliv, a nikdo by nedokázal, jestli to dvouměsíční meně je to s údaji v RL. Je to v podstatě ochrana našich dětí. A my jednou jeli z týdenního lyžování, byla noc, hodně po půlnoci, kousek od hranic už, byly jsme na silnici sami, najednou světla, policejní auta, zásah jak z akčního filmu. A policejní kontrola, co jsem pochopila z rozhovorů v Němčině, ztratilo se dítě a ono ho hledali, prohledávali mimojiné každé auto snažící se překročit hranice na hraničních přechodech v okolí. Děti tvrdě spaly, vzbudit, vytáhnout z auta, podrobná kontrola pasů, kontrola auta a to včetně skiboxu na střeše. Mít tam dítě be dokladu, RL není doklad, sebrali nás i dítě a to dokazování pak trvá. Náhoda je prostě blbec. Moje děti mají zřizované pasy úplně od narození, protože vím, že musím vycestovávat.
@terinka4444 ty jo, to musel byt zazitek! ![]()
My jedeme do ciziny tak 2-3× rocne a detske pasy uzijeme hlavne na prokazovani veku deti kvuli ruznym slevam na ubytovani a vstupy. Kontrolovali je snad jen jednou policajti pri navratu trajektem ve Francii, to bylo den po teroristickem utoku v Nice.
Ale je fakt, ze bych to neriskovala, zrovna dnes jdu vyvednout nove pasy. Ovsem nechali jsme je delat az na konci platnosti, po 5 letech. Jak tu nekdo psal kazdeho pul roku nova obcanka, to by me nebavilo. A starsi deti si na fotkach uz jsou podobne, jen nejmladsi byla na puvodnim pase focena jako rocni mimino, tam uz to chtelo trochu vic zkoumani. ![]()
@Titty me je taky nebaví dělat co půl roku, ale mladymu jsem dělala 1.OP asi ve dvou měsících a tam pak podoba ve 3/4 roce nebyla takže nový. Av podmínkách je ze si ma byt dítě na dokladu podobne. Náhodou narazíme na stourala a budou jen problémy raději ho zajdu udelat, ale teď už jen až si nebude podobné.
@mission84 tak jestli jsi nechala udelat obcanku po pul roce jednou, tak to chapu. Z toho prispevku mi prislo, ze to tak delas nekolik let. ![]()