Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Za predpokladu, ze ti dceru vezmou do skolky a ty budes pracovat na praze 1 bych volila variantu, aby chodila do skolky v Praze.
Jako vstavaní bych neřešila myslím si že až ji budeš davát buď do školky tvého nynejšího bydliště nebo do prahy 1 vždy bude muset brzy vstavat, protože ty se budeš muset poté dopravit do práce, ale jestli se ty podaří tak bych jsem ji dala spíš do prahy 1…měla bys to po cestě a po práci bys ji vyzvedla a jela bys s ní domu..nemusela by si jít ještě na druhý konec vesnice a možna by v Praze mohla být školka otevřena i delší dobu než u tebe na vesnici cpž v případě nutného přesčasu by bylo pro tebe lepší
Dala bych ji.do místa bydliště - vesnice a našla bych si pani na hlidani, ktera by ji vyzvedávala ze školky nebo v pripade nemoci nechala u sebe dona, nez dojedes z prace.
@Granda píše:
Dala bych ji.do místa bydliště - vesnice a našla bych si pani na hlidani, ktera by ji vyzvedávala ze školky nebo v pripade nemoci nechala u sebe dona, nez dojedes z prace.
To je určitě dobrý nápad, protože nemocí se bojím nejvíc. To bych v práci asi dlouho nezůstala, kdyby byla dcera pořád nemocná
No jo, ale taková paní něco stojí a já nevím jestli na to budu mít finance. Ještě mě čeká hodně ošklivej rozvod. Nějak už nemám sílu na nic.
@michalka76 píše:
To mě zajímá. Nemohu si tedy vybrat jakoukoliv školku na Praze 1 a jak zjistím pod kterou spadáme my??? Jsme ze starého města…Děkuji
jasne, ze nemuzes. Podle ulice je dana spadova skolka/skolky. Melo by to byt dane na strankach dane skolky. Nebo tam zavolat a zeptat se.
@michalka76 píše:
Ano, školky na Praze 1 mají velkou kapacitu a jako jediní berou i nerezidenty, protože tam bydlí málo dětí. Takže je to jistota. A pokud se zázrakem tatínkovi rozsvítí, tak by ji mohl někdy vyzvednout i on.
to teda nevim. Ale p1 bere predevsim rezidenty. Proc by byl jinak problem s umistenim 3letych deti?
Mohu porovnávat, moje děti chodily v Praze do školky jak do centra, tak v místě bydliště.
Pro porovnání:
a) Cesta do centra obnášela celkem 50 min (z domu až do školky, kombinace metro-bus). Poté 15 min ze školky do práce.
b) Cesta do školky „v místě bydliště (uvozovky protoze i tato skolka byla dost daleko“ obnášela 25 min (opět z domu do školky, bus), poté 50 minut do práce.
Jednoznačně doporučuji variantu b), jelikož:
a) tahat malé dítě každý den MHD tak daleko je hodně náročné, pro něj i pro Vás. Navíc počítejte s tím, že přestupy s dítětem jsou mnohem delší než když pujdete sama, třeba to přestupování na hlavním nádraží…
b) Pokud budete do centra jezdit bez deti, ziskate cenny cas pro sebe, byt treba abyste si po ceste rozmyslela nakupy, neco precetla apod. Pokud budete jezdit s ditetem, budete o dve hodiny denne dele odpovidat na otazky proc ci cist krtecka.
c) v místě bydliště najdete mnohem snáze někoho, kdo Vám pomůže ráno či odpoledne dítě odvézt/vyzvednout ze školky.
Na obtize typu co budete delat, kdyz Vám zavolaji, ze si mate pro dite z duvodu nemoci prijit, bych nepomyslela, to jsou vzacne krizove situace a vzdycky se daji nejak resit. Ale daleka cesta MHD bude Vaše denni realita.
Stastnou volbu.
Já když chodila do školky, tak mě máma vozila přes celou Prahu do místa její práce a byl to pro mě horor. Hlavně v zimě po tmě se trmácet MHD, byla to hrůza. Je mi už docela dost, ale tohle si pamatuju živě. ![]()
@michalka76 Já už bych asi předem koukala i na to, kam bude jednou chodit do školy - vždycky je lepší, když pak nastoupí s dětma ze školky, přičemž díky školce v místě bydliště bude mít v místě bydliště i kamarády a pokud tam ty nikoho neznáš, tak se ve školce seznámíš (a co ty víš, pak si navzájem pomůžete s vyzvedáváním, případně i kdyby dítě onemocnělo a tak, taky to takhle mám s kamrádkou, občas se stane, že prostě nemůžu dorazit do školky včas, tak jí jen zavolám a ona mi malou vyzvedne a vezme k sobě domů…).
Takže bych na to pohlížela i z téhle stránky ![]()
@kaaaja píše:
Mohu porovnávat, moje děti chodily v Praze do školky jak do centra, tak v místě bydliště.
Pro porovnání:
a) Cesta do centra obnášela celkem 50 min (z domu až do školky, kombinace metro-bus). Poté 15 min ze školky do práce.
b) Cesta do školky „v místě bydliště (uvozovky protoze i tato skolka byla dost daleko“ obnášela 25 min (opět z domu do školky, bus), poté 50 minut do práce.Jednoznačně doporučuji variantu b), jelikož:
a) tahat malé dítě každý den MHD tak daleko je hodně náročné, pro něj i pro Vás. Navíc počítejte s tím, že přestupy s dítětem jsou mnohem delší než když pujdete sama, třeba to přestupování na hlavním nádraží…
b) Pokud budete do centra jezdit bez deti, ziskate cenny cas pro sebe, byt treba abyste si po ceste rozmyslela nakupy, neco precetla apod. Pokud budete jezdit s ditetem, budete o dve hodiny denne dele odpovidat na otazky proc ci cist krtecka.
c) v místě bydliště najdete mnohem snáze někoho, kdo Vám pomůže ráno či odpoledne dítě odvézt/vyzvednout ze školky.Na obtize typu co budete delat, kdyz Vám zavolaji, ze si mate pro dite z duvodu nemoci prijit, bych nepomyslela, to jsou vzacne krizove situace a vzdycky se daji nejak resit. Ale daleka cesta MHD bude Vaše denni realita.
Stastnou volbu.
souhlas. jen teda B mi pijde ve chvíli, kdy je dítě celodenně ve školce jako výhodu - můžu s ním být i po cestě, probrat s ním školku, co se událo. Já se vcelku na děti po práci těším ( jiná situace je po celém dni doma, to bych byla za tu cestu bsem sama ráda).
Ale je fakt, že ta cesta s dítětem je prostě delší.
Já bych se hlavně rozhodovala jistotou práce. Pokud víš, že ji budeš mít, tak i kvůli vyzvenání bych volila centrum. Jestli nevíš, tak vesnici. Ono v případě, kdybys nemohla nic sehnat, tak dávat peníze za vlak a mhd vlastně 4× denně je fakt zásah do financí. ![]()
Radši bych ji dala do toho centra. jestli má školka dejme tomu od půl 7 do 5, tak v centru si můžeš najít práci v rozmezí 7-16:30, to není beznadějný. pokud bys to měla daleko do práce, už se můžeš bavit jen o práci 8-15:30, abys to měla všechno v pohodě, ne na doraz
náročný to bude, ale pokud bude chodt včas spát, zvládne to
Ohledne B zalezi na tom, jake deti jsou. Moje deti chodi do skolky nerady (mam dva kousky), tj. casto rano minimalne jedno celou cestu fnukalo ci primo rvalo, ze do skolky nechce. A odpoledne nasledovalo to same, za trest, ze musely byt ve skolce.
Ale ani s milymi detmi si 2 hodiny denne v MHD proste neuzijete, to mi verte. Dalsi velkou vyhodou samostatne cesty je, ze lze zaridit po ceste spooustu veci, pokud je potreba. POkud mas dite, musis ho nejprve dat do skolky a pak se teprve vydat smer lekar, banka, rychly nakup, ci cosi dalsiho, protoze s detmi to vsechno trva mnohem dele a navic to vecne riziko pruzeni, kort u 3 leteho ditete…
@Amys píše:
@michalka76 Já už bych asi předem koukala i na to, kam bude jednou chodit do školy - vždycky je lepší, když pak nastoupí s dětma ze školky, přičemž díky školce v místě bydliště bude mít v místě bydliště i kamarády a pokud tam ty nikoho neznáš, tak se ve školce seznámíš (a co ty víš, pak si navzájem pomůžete s vyzvedáváním, případně i kdyby dítě onemocnělo a tak, taky to takhle mám s kamrádkou, občas se stane, že prostě nemůžu dorazit do školky včas, tak jí jen zavolám a ona mi malou vyzvedne a vezme k sobě domů…).Takže bych na to pohlížela i z téhle stránky
S tím souhlasím. Jde o to, že podnájem máme jen na rok…Pak se musíme přestěhovat. Máma chce, abych se nastěhovala zpět do rodného města, že by mi pomáhala s malou. Ale tam bych práci nesehnala už vůbec… Takže mě podobné rozhodování čeká znovu ![]()
@kaaaja píše:
Ohledne B zalezi na tom, jake deti jsou. Moje deti chodi do skolky nerady (mam dva kousky), tj. casto rano minimalne jedno celou cestu fnukalo ci primo rvalo, ze do skolky nechce. A odpoledne nasledovalo to same, za trest, ze musely byt ve skolce.Ale ani s milymi detmi si 2 hodiny denne v MHD proste neuzijete, to mi verte. Dalsi velkou vyhodou samostatne cesty je, ze lze zaridit po ceste spooustu veci, pokud je potreba. POkud mas dite, musis ho nejprve dat do skolky a pak se teprve vydat smer lekar, banka, rychly nakup, ci cosi dalsiho, protoze s detmi to vsechno trva mnohem dele a navic to vecne riziko pruzeni, kort u 3 leteho ditete…
tak neříkám, že užiju, ale problém mi to nedělá. cestuji pravidelně. nákupy stejně tak jinak, než s dětma nenakupuju. Nehledě ma to, že ppokud pracuje 8,5 hod. denně, 2 hodiny cesta,, školka otevřená 10,5 hod děnně, tak prostoru na pochůzky moc nezbývá. Stejnak letím z práce jak sílená, vyzvednu dítě a stejnak mi nákupy s nimi čekají.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.