Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Hezký podvečer všem, už dlouho přemýšlím kam přihlásit malou do školky. Nedávno jsem se přestěhovala do podnájmu a nemám tu (zatím) trvalé bydliště. Práci si budu muset najít novou, zatím asi jen na částečný úvazek kvůli vyzvedávání ze školky(jsem na všechno sama). Ale co řeším je cesta do školky. Mohla bych ji přihlásit v novém bydlišti, ale i tak je školka až na konci „vesnice“,což nějakou dobu zabere a pak bych letěla zpátky na mhd a jela do práce někam do centra Prahy nebo jí brát ráno s sebou do centra, kde máme zatím trvalé bydliště a vzali by jí tam určitě. To by ale znamenalo ráno vstát hodně brzo, vzít jí s sebou na vlak (mhd), dojet na hlavní nádraží, odtamtud do školky. Pěšky asi ne, spíše nasednout na tramvaj, dál kousek pěšky, tam jí převléknout…a pak běžet do práce. Věřím, že na pze 1 práci seženu popř. poblíž. No a odpoledne to samé. Zas kdyby chodila v našem novém bydlišti, tak než se dostanu do práce a následně z práce, at už odkudkoliv, tak bych to na pátou rozhodně nestíhala. Vymýšlím, kombinuji a stejně stále nevím jak z toho ven. Každopádně mi přijde na 3 leté dítě ranní dlouhé cestování docela náročné. Snad jsem to popsala srozumitelně. Děkuji za každou radu.
@michalka76 asi bych volila tu variantu, že seženeš školku v místě práce - Pha1
protože když bude dítko tak daleko, stačí málo - Tobě např ujede spoj a máš problém ![]()
Školku bych brala na P1 i s prací. Stačí aby ti volali ze školky, že je jí špatně…
@Bunnies píše:
Budeš mít jistou práci v centru Prahy?
To je ten další problém. Sehnat práci, která bude vyhovovat časově s dáváním a vyzvedáváním ze školky…Jsem ochotná dělat cokoliv, třeba v obchodě prodavačku nebo tak a na Praze 1 je spousty obchodů. Ted si hledat práci bez školky nemůžu a přihlásit jí musím už v březnu.
Jde o to, jestli si vůbec můžeš vybírat. Zdá se mi nepravděpodobné, že by ti v Praze vzali do školky tříleťáka mimo trvalé bydliště. Nebo jde o soukromou školku?
Jinak těžko říct. Pro dítě je cestování naprd, ale když to nestíháš, tak to asi jinak nepůjde. ![]()
@Lama Lama Samozřejmě bych si trvalé bydliště změnila, kdyby bylo třeba. To je jasné.
@michalka76 - tak a máš jistotu, že ti dítě vezmou alespoň do jedné? Pokud budeš mít jistou práci, přikláněla bych se k centru, jestli ne, tak do té vesnice.
@michalka76 píše:
@Lama Lama Samozřejmě bych si trvalé bydliště změnila, kdyby bylo třeba. To je jasné.
Tak bych dala tam, kde je větší šance, že ho vemou. TO jsi si přijetím tak jistá? To by bylo asi první, co vůbec řešit.
@Oter píše:
@michalka76 - tak a máš jistotu, že ti dítě vezmou alespoň do jedné? Pokud budeš mít jistou práci, přikláněla bych se k centru, jestli ne, tak do té vesnice.
Ano, školky na Praze 1 mají velkou kapacitu a jako jediní berou i nerezidenty, protože tam bydlí málo dětí. Takže je to jistota. A pokud se zázrakem tatínkovi rozsvítí, tak by ji mohl někdy vyzvednout i on.
No nevim o jake casti p1 mluvis. Jsem z p1 a ver mi, ze 3lete deti maji s umistenim problem. Navic v casti kde bydlime my jsou 2 skolky kam spadame podle bydliste, to, ze se mi libi jina nikoho nezajima.
A spadame pod 2 skolky. Nelibi se mi ani jedna. Zvolili sme proto cestou soukrome skolky. Tim ti nechci brat iluze, ale neni to tak jednoduchy
@Vemas píše:
No nevim o jake casti p1 mluvis. Jsem z p1 a ver mi, ze 3lete deti maji s umistenim problem. Navic v casti kde bydlime my jsou 2 skolky kam spadame podle bydliste, to, ze se mi libi jina nikoho nezajima.
A spadame pod 2 skolky. Nelibi se mi ani jedna. Zvolili sme proto cestou soukrome skolky. Tim ti nechci brat iluze, ale neni to tak jednoduchy
To mě zajímá. Nemohu si tedy vybrat jakoukoliv školku na Praze 1 a jak zjistím pod kterou spadáme my??? Jsme ze starého města…Děkuji
@michalka76 píše:
Ano, školky na Praze 1 mají velkou kapacitu a jako jediní berou i nerezidenty, protože tam bydlí málo dětí. Takže je to jistota. A pokud se zázrakem tatínkovi rozsvítí, tak by ji mohl někdy vyzvednout i on.
taky by mi zajímalo o jaké Praze 1 mluvíš. Pochybuji, že by rodičům dělalo problém dítě odit do jiné školky na P1 - vím minimálně o 2 školkách, kde neberou tříleťáky ani rezidenty.
@Lama Lama píše:
taky by mi zajímalo o jaké Praze 1 mluvíš. Pochybuji, že by rodičům dělalo problém dítě odit do jiné školky na P1 - vím minimálně o 2 školkách, kde neberou tříleťáky ani rezidenty.
A které to jsou prosím? Já jsem ted hlavně řešila, abychom měly kde bydlet a co jíst. Ted budu řešit školku…
Je pravda, že v centru najdeš snadněji práci. Bude to ale stejně těžké. Polovičních úvazky je málo. Ale nějaké jsou…
Mě syn nastupuje do školky příští týden a jsme taky mimopražský. Syn bude stejně jako dcera v naší vesnické školce a já taky plánuji pracovat v Praze. My ani na výběr neměli, šli sem podle TP. Snažím se představit tvoji situaci. Možná bych ale stejně dala vesnickou školku. Třeba mé děti by nebavilo ráno jet vlakem, pak tramvaji, pak pěšky…To samé odpoledne. To ani nemluvím, kdyby se jim udělalo špatně ve školce. Kdyby si měla auto, tak jsem jasně pro pražskou školku, ale tahat se MHD nevím nevím. Beru to podle té malé. Prostě nemoci ke školce patří. Je lepší, když se malé udělá ve školce špatně, počká po boku paní učitelky než dorazíš a odneseš ji kousek domů. Pokud máte dobré spoje do Prahy, tak jsi doma za chvilku. Vše má výhody a i nevýhody. No stejně pokud máš TB v Praze, tak máte větší šanci se tam dostat. I když nad tím přemýšlím, tak ani to není jisté. Přihlaš se do obou a máš ještě čas na zvážení.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.