Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojte všichni,
chci se zeptat, jak vypadá vůz nebo oddíly vyhrazené pro cestující s dětmi do 10 let?
Zítra jedu poprvé na dalekou cestu vlakem s malým mimčem (už jsme párkrát vlakem jeli, ale jen osobákem a kousek). Teď pojedeme 3hodiny a chceme si sednout do toho vozu speciálně pro maminky…Ale nikdy jsem v něm neseděla…je to tam nějaké jiné než v klasickém hnusném rychlíku? Nebo na co se mám připravit. Děkuji
Je to tam uplně stejné, jen je prostě vagon vyhrazený pro děti. Nějaké speciální zařízení bohužel nečekej.
je to podobné, aqle oddělené sedadla se semišem místo koženky(nebo měl by být, je to hned u zavazadlového oddílu kam se vejde kočárek, a okno nelze stahovat úplně dolů.. toť vše.. pracuju na dráze jako průvodčí.. teď momentálně na rodičáku ![]()
Je to úplně stejné, jen tam mají přednost na sezení maminky s dětma narozdíl od ostatních cestujících, ale ti tam sedí taky, pokud není potřeba nějaký mamině uvolnit místo.
Já jezdila (pokud to šlo) s hlubokým kočárem v oddíle pro invalidy. Musela jsem se teda vždycky domluvit s průvodčí(m) a musela bych odejít, kdyby nastoupil vozíčkář, ale bylo tam hafo místa na kočárek a měli jsme soukromí. Oddíl pro matky s dětmi už ti ostatní odpověděly, je stejný..
Jelikož rodiče bydlí 350 km od nás, jezdíme i se synem poměrně často a jen málokdy nejde stáhnout okýnko dolů. je to tam prostě úplně stejné jako v ostatních vagonech, jen je opravdu ten půlený se zavazadlovým prostorem. Ale sedačky jsou tak pokaždé jiné, záleží jaké na ně budeš mít štěstí. Jezdíme většinou přes týden, kdy se často stane, že máme celé kupé pro sebe, tudíž si syn může i lehnout. Občas jsou ale mezi sedadlama mezery, tak to nelze. Fakt záleží, vlak od vlaku, kyždý je jiný. Ale žádný extra komfort navíc.
holky díky, no tak to jsem v háji…a jako kde mám mít to malé miminko 3hodiny dané…jako ho chovat? nebo na sedačce? to je přece blbost…navíc táhnu těžkou krosnu, k tomu tašku na kočárku a ještě v kočárku jídlo pro malýho…
Jéééžiši,co sem si to zase vymyslela!Dívala jsem se a to místo pro invalidy najdu kde? Jedu obyč rychlíkem a obávám se, že tam ani nic takového není…
No a když si dám kočárek do úschovy, tak jak mám sama dotáhnout kočár, krosnu a ještě dvě tašky na nádraží?
a když vemu autosedčku, ať má malej aspoň kde ve valkiu být, tak to neutáhnu už vůbec…chce se mi brečet
Vůz bývá kolikrát horší kvality a hlavně permanentně obsazený, většinou si o místo musíš říct. Pokud jedeš s malým mimčem, doporučuju spíš dokoupit jedničku (první třídu), tyhle vozy jsou prostornější a je tam čistěji a málo lidí. Jezdím se synem od 9 týdnů štreku 450 km, teď už jedničku beru jen v případě narvaného vlaku, ale do cca 3 let jsem jí kupovala pravidelně. Jinak pokud dáváš kočárek do úschovny, tak si najeď k vozu, vlakvedoucí Ti s tim pomůže, navíc ten oddíl pro děti je v tom samém voze co úschovna. Nebreč, půjde dobře, žádný stres.
Příspěvek upraven 03.05.12 v 16:42
mmchdm, oddíl pro invalidy je v témže voze, je to takový speciál (úschovna, oddíl pro děti, kupé pro invalidy), záleží, kterou trasu jedeš. My jezdíme Ostrava-Kolín-Rumburk, fakt se to dá, mám praxi ![]()
@matescece oddíl pro invalidy je u oddílu pro matky s dětmi, ale nevím jak široký máš jkočárek, některé neprojedou a musíš mít kočár v úschově,ale jestli ti jde sundat korba z podvozku tak bych si korbu vzala sebou a dala si ji na sedačky a hotovo..
Kolik je mimču? Napíšu ti, jak bych to řešila já. Došla bych na nádraží a informovala se přesně jaké oddíly má daný vlak. Pokud má místo pro invalidy, tak by to neměl být problém. Jinak většinou mívá i oddíl pro úschovu během přepravy, tak tam by šlo určitě něco dát. Já bych vzala nosítko a věci pro malého (plus deku) s sebou do vlaku a zbytek dala do úschovy. Tašky dáš pod kočárek, krosnu na záda.
Nevím jak u vás, ale u nás by se už v kočárku vztekal (je mu 5 měsíců), tak bych rozložila deku na sedačku a hlídala ho, aby se nepřekulil. Jinak to chce hodně hraček…
Mrkni na Idos, budeš tam mít řazení vlaku, tam zjistíš, jak je daný vlak sestaven, jestli je tam úschovna + invalidé. Pak můžeš mít kočárek v chodbě, je tam přes 120 cm místo na šířku, hodně mamin to tak vozí. Navíc kočárek naložíš přes úschovnu, kde jsou velké posuvné dveře.
do kupé si můžeš vzít klidně korbičku. Krosnu bych dala do úschovy taky, ať ti nepřekáží. Budeš za to sice asi něco platit, ale bude to pohodlnější. A s sebou dostatek hraček a plínek. Neboj to bude v pohodě. Hlavně se snaž být v klidu, ať z tebe mimčo necítí nervozitu a není protivné.
Je fakt, že v obyč rychlících jsou strašně úzké chodbičky, tak možná ten kočár fakt budeš muset dát do úschovy během přepravy. S tím ti pomůže průvodčí. Já tak jela taky jednou obyč rychlíkem (jinak EC, jak jsem psala to s odd. pro invalidy), malé byly 4 měs. Navíc mě u vlaku vyzvedávali autem, takže jsem potřebovala i vajíčko. Dala jsem ho vzhůru nohama na korbu kočáru (jela jsem se sporťákem, abych měla boudu u madla a mohla si tam to vajíčko opřít). Všechny věci jsem narvala do krosny, abych nemusela mít nic pod kočárem. A dobře jsem udělala, protože když byl v té úschově, kdo ví, jestli by se mi to někde nerozkutálelo, nebo bych něco z toho mohla potřebovat. Malou jsem si teda na cestu dala do toho vajíčka a kočár cestoval zvlášť. Průvodčí věděl, kde budu vystupovat a už na mě čekal.
A s tou 1.třídou, to je dobrý nápad. Jsou tam většinou širší uličky, takže je reálná šance, že se tam vejdeš. Akorát nevím, jestli obyč rychlíky mají 1.tř.
A není možnost jet raději EC/IC nebo dokonce Pendolinem? Tam si sice připlatíš myslím 200 za místenku, ale zase je to daleko nejpohodlnější.
Dívala jsem se na řazení, je to R704 Momír do Prahy…a nic jako invalidy tam nevidím…navíc jsem si volala na informace, kde mi přeochotný pán řekl, že teda jako kočárek si mám odložit v úschově a že se neplatí,ale na stránkách čd čtu, že když ho dám do úschovy, tak se platí…ehm…Taky mne napadlo vzít si korbičku s sebou,ale já ji asi neunesu, malej má 5 měsíců,ale skoro 8kilo! plus musím mít tašku s plínama a ještě termosku a lahvičky, ty se mi už do té tašky nevlezou…takže druhá taška a v ní ještě hračky…a krosna
První třida dobrý, ale kočárek asi neřeší…