Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Tak pokud mas vyloženě strach z černého kašle, tak se výhybejte vysokému počtu lidi a kdo přijde na návštěvu ať má roušku/respirator a miminku moc pozornosti nevěnuje….
Ale musíš se rozhodnout tak, jak to citiš ty sama. A ať už se rozhodneš jakkoliv, ostatní to musí respektovat.
Každopádně pokud je mimi stále nemocné, tak očkováni stejně nestihate - aby bylo účinné.
Každopádně ano, i doma muže cokoliv chytit.
Ano, pokud poletíte s tak malým a neočkovaným dítětem, tak riskujete. Letiště jsou semeništěm nemocí a to je prostě fakt, i kdyby tě tu kdokoliv uklidňoval, že je to ok.
Do ciziny jsem se všemi dětmi létala až po očkování (cca v 1 roce). Dříve bych se bála.
Já bych se taky bála. Nejde starší dítě nechat doma, ať chvíli netahá žádné infekce, a zkusit aspoň to základní očkování ještě stihnout? Samozřejmě mimino nic chytit nemusí, ale klidně taky může a budeš si to akorát vyčítat.
A mimochodem, i oslavu Vánoc jde ze zdravotních důvodů posunout. Zažila jsem to a žádná tragédie to nebyla. Jde o to se sejít ve zdraví, nemusí to být nutně 24. prosince. ![]()
Samozřejmě, že riskuješ, když chytla černý kašel tvoje mamka, tak zjevně někde tam kolem litá a ano, letos je ho dost…a navíc letadlo je notoricky prostor, kde můžeš potkat ledacos
Musíš zvážit ty, jestli je to riziko pro tebe přijatelné. Jo, že školky může taky starší něco přitáhnout, ale nedá se to úplně srovnat s tím, být X hodin zavřená v tubuse s několika stovkami lidi, z nich bude polovina klidne chrchlat, a který nejde vyvetrat.
Letěla jsem s podobně starým miminem, ale mělo už 2 dávky, kde jsm žili, očkovali od 6 týdnů a ve 4 měsících dostalo druhou.
@Beruska999999 stihnu max jednu davku, ta bohužel co jsem četla neochrani. Prý ale chrani kojení 🤷♀️nevím co je na tom pravdy..
Za mě to risk je. Nechala bych staršího doma a zahájila očkování.
@Anonymní píše: Více
kojení nechrání. Proti černému kašli se doporučuje očkovat na konci těhotenství, právě kvůli tomu, že kojení nechrání.
@Anonymní píše: Více
Nechrání, to pomáhá proti virozam, co by dostalo mimino od tebe.
Na druhé straně, jsou i neockujici rodiče, co cestuji, ta volba je na tobě, musíš zvážit riziko vs přínos ![]()
Ahojte, tak jsme zjistovali u dr v Česku i u nás a rozhodli jsme se malou první naockovat.. Nicmene jeste mé zajimaji názory.. První očkování bude zítra a další za 4 týdny. Vychází to tak, že by jsme na druhý den po očkování leteli. No z toho moc nadšená nejsem protože nevím jak zareaguje..procházi reakce hned nebo to trvá? A nevíte..jeste se zeptám Dr.. Ale nevíte zda to ucinkuje okamžitě? Nebo po jaké dobre to ucinkuje? Muzu brát hned po druhé davce že je chranena?🤦♀️Dekuji za názory..nejde o let ale i to, že prý se černý kašel. muze držet až nekolik týdnu na tom miste kde byl clovek nemocný…
Ahojte, jdu si pro názory, sice to asi nič nezmeni, ale možná uklidní, snad🙏ziju s detmi v cizine a po 1,5 roce se chystáme fo Česka za rodinou na svátky. Mám 5M miminko, které bohužel jeste nemá žádné očkování jelikož má od 3M často rýmu, kterou starší taha že Školky a tak to furt nevycházelo.. Bojím se s ní cestovat, jelikož v Česku prý je hodne černý kašel, moje maminka ho mela minulý mesic… Apod.. Jeste k tomu poletime. Nekdo rika, že plasim zbytečné nekdo opak.. Budeme v Česku minimálně do konce roku. Tak nejak se uklidnuji, že i tady muze cokoliv chytnout, ve školce mají porad neco 🤦♀️nemám v plánu ji tahat po všech certech, žádné davy lidi apod.. Nekdo tvrdi, že je lepší očkování až na jare.. Co myslíte? Riskuju?🤦♀️
Příspěvek upraven 06.11.24 v 13:39