Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj. My jedeme letos poprvé s dítětem, sami takto cestujeme a je to bomba. Záleží, zda chcete svůj vůz, nebo zapůjčit… Potom se všechno odvíjí od vybavení (kuchyň, WC, koupelna…) Nejdůležitější je zjistit pravidla jednotlivých zemí - kde se může stát a pod. Téměř všude je dovolené pobývat pouze v kempu, Řecko to má volné. Takže taková ta představa, že člověk zastaví kdekoli a už dovolenkuje je špatně.
@cverunka děkuji za odpověď. My si právě chceme koupit vlastní
.
Díky, ta pravidla bychom si samozřejmě zjistili. Láká nás hlavně Itálie, Francie a Španělsko. Pro začátek. Dcerce budou za chvíli 3, tak si myslím, že už by to zvládla v pohodě.
Aha, já četla, že to právě s obytňákem není problém, zastavit kdekoli, že je to problém s karavanem. Ten musí být v kempech. Četla jsem diskuse lidí, co takhle cestují s dětmi i třeba do Alp a zastaví si přímo pod sjezdovkou. Možná že se to už změnilo, ta diskuse nebyla aktuální.
A kam jedete?
A může se prcek při jízde volně pohybovat v obytňáku nebo musí být připoután k sedačce?
V noci prý není problém ho dát spinkat na postel, když si k němu lehneš i za jízdy - v obytňáku. V karavanu je to zakázané.
@Martooni píše:
A může se prcek při jízde volně pohybovat v karavanu nebo musí být připoután k sedačce?
V noci prý není problém ho dát spinkat na postel, když si k němu lehneš i za jízdy - v obytňáku. V karavanu je to zakázané.
No s tou sedačkou to řešíme teď taky. Podle toho, co jsme zatím našli by mělo být dítě v sedačce pořád, ale nevíme to jistě. My se chystáme do Chorvatska a Itálie.
@Martooni píše:
@cverunka děkuji za odpověď. My si právě chceme koupit vlastní.
Díky, ta pravidla bychom si samozřejmě zjistili. Láká nás hlavně Itálie, Francie a Španělsko. Pro začátek. Dcerce budou za chvíli 3, tak si myslím, že už by to zvládla v pohodě.Aha, já četla, že to právě s obytňákem není problém, zastavit kdekoli, že je to problém s karavanem. Ten musí být v kempech. Četla jsem diskuse lidí, co takhle cestují s dětmi i třeba do Alp a zastaví si přímo pod sjezdovkou. Možná že se to už změnilo, ta diskuse nebyla aktuální.
A kam jedete?
No ale hlavě s tím parkováním… Problém je, že stejně je člověk na ten kemp nakonec odkázaný, protože jestli vyjede na 2 týdny, tak prostě ta zásoba vody na všechno nemusí vydržet, takže se musí třeba dotankovat. Wc je potřeba vynášet - prostě to nemůžeš vylít pod sjezdovkou… A takových špeků je prostě víc, takže nakonec ten kemp je dost pohodlnější.
Hele pokud to bylo nekde najednudve noci tak nebyl nikdy problem to nechat imimo kemp, samozrejme jsme vzdycky respektovali zakazy. Elektriku nepotrebujem, manzel dal vsude ledky, takze cca 14dni v pohode, s vodou a zachodem vystacime 4-5 dni. Podle predpisu musi vsichni sedet pripoutani, stejne jako v aute, ikdyz jedemna noc taknedavame holky spatdoposzele. Nikdy nevis kdy ti tam nejakejblbec vjede…
Zdravím, zkusím oživit tuto diskuzi. Letos se chystáme poprvé s manželem a tříletým synem na dovolenou v obytňáku, pravděpodobně na Chalkidiki. Teď jsem těhotná a v době dovolené budu na přelomu 24.-25. TT. Máte někdo zkušenosti s takovou dovčou v těhotenství? Obytňák je plně vybavený, včetně koupelny a WC. Má i vlastní solární panely. Díky za případné rady a tipy ![]()
@Pitrísek123 píše:
Zdravím, zkusím oživit tuto diskuzi. Letos se chystáme poprvé s manželem a tříletým synem na dovolenou v obytňáku, pravděpodobně na Chalkidiki. Teď jsem těhotná a v době dovolené budu na přelomu 24.-25. TT. Máte někdo zkušenosti s takovou dovčou v těhotenství? Obytňák je plně vybavený, včetně koupelny a WC. Má i vlastní solární panely. Díky za případné rady a tipy
Nezapomeň na bezpečnost. Jih evropy se ohledně cestování obytňákem dost změnil. Doby, kdy člověk nechal obytňák skoro kdekoliv, vyrazil se na půl dne cournout po okolí a našel ho ve stavu, v jakém ho zanechal, je už pryč. Kdo byl zvyklý na používání aplikace All4camper a podobné, tak bývá v poslední době překvapený, protože se podle ní evidentně začaly řídít i zlodějské partičky. Nejsou už ničím zvláštním ani vykrádačky v noci, kdy spíte uvnitř. A to nechceš se ráno vzbudit a zjistit, že někdo byl uvnitř, pohyboval se u tebe a ty to nevíš. Takže dodatečné zámky, alarmy, osvětlení na pohybová čidla…
@rmot píše:
Nezapomeň na bezpečnost. Jih evropy se ohledně cestování obytňákem dost změnil. Doby, kdy člověk nechal obytňák skoro kdekoliv, vyrazil se na půl dne cournout po okolí a našel ho ve stavu, v jakém ho zanechal, je už pryč. Kdo byl zvyklý na používání aplikace All4camper a podobné, tak bývá v poslední době překvapený, protože se podle ní evidentně začaly řídít i zlodějské partičky. Nejsou už ničím zvláštním ani vykrádačky v noci, kdy spíte uvnitř. A to nechceš se ráno vzbudit a zjistit, že někdo byl uvnitř, pohyboval se u tebe a ty to nevíš. Takže dodatečné zámky, alarmy, osvětlení na pohybová čidla…
Jasně, díky za upozornění. Nemáme v plánu kempovat úplně na divoko, když najdeme pěkný kempík zakotvíme i tam.
@Pitrísek123 Ahoj, super téma
ráda se připíchnu. My jezdíme s T5. Loni jsem těhotná projela s manželem Rakousko a Itálii. Bylo to super. Myslim jsem byla 13tt cca. A začínalo mi byt líp konečně. Takže za mě na dovolenou 2 trimestr určitě, před tím jsem byla nepouzitelna
Pak po 20tt jsme byli ve Francii ale už ne s dodávkou a to my uz bylo skvěle. Letos už s miminem plánujeme Slovinsko. Uz jsme tam byli za svobodna tak trošku vime co čekat. Jen váhám s termínem kdy to s ohledem na miminko bude nejlepší. Jinak my teda spíš po horách a jezerech jak moře. Ale občas sjedeme až k moři se ohřát ![]()