Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Maminky mám dotaz, máme vycestovat za 14 dní na Slovensko a nevím zda nám stačí pro dítě rodný list, nebo musíme mít občanku či pas. Jak je to? Našla jsem jen staré diskuze. Popřípadě jestli nevíte jak dlouho trvá vytvoření té občanky nebo pasu. Děkuji za odpovědi ![]()
@Gabča09 platný doklad totožnosti- pas nebo občanka
standardní doba je měsíc
@Gabča09 RL není žádný doklad totožnosti. Risknout to můžeš, ale pokud natrefíš na vola, co bude mít chuť vás lustrovat, tak nastane problém. Buď občanku nebo pas.
Menší města tu standardní dobu zvládají dřív, nebo si zaplať zrychlené řízení. Ale to se výrazně prodraží.
@Gabča09 Pas se dá udělat myslím rychleji, za příplatek cca 600,–kc ![]()
Měla bys mít pro dítě pas nebo občanku, ale vzhledem k tomu, že jsou otveřené hranice a pravděpodobně vás nikdo nikde kontrolovat nebude, tak bych to určitě nijak výrazně neřešila, pokud to už před cestou nestihnete. My jsme taky byli s malým v půl roce v Rakousku bez dokladů.
No ted jsem volala na úřad a OP i PAS trvá 3týdny. Zrychlený pas je za 14dní stojí 1000,– platnost půl roku…tak nevim za 14 dní odjíždíme otázka je jestli to stihnou ![]()
Okresní město a i před prázdninami byl pas hotový do dvou týdnů. Stejně se pasy i OP tisknou pro všechna města na jednom místě. Zeptej se na úřadě, jaké jsou nyní reálné lhůty.
@barca77 píše:
Měla bys mít pro dítě pas nebo občanku, ale vzhledem k tomu, že jsou otveřené hranice a pravděpodobně vás nikdo nikde kontrolovat nebude, tak bych to určitě nijak výrazně neřešila, pokud to už před cestou nestihnete. My jsme taky byli s malým v půl roce v Rakousku bez dokladů. [/citace
To bych určitě neriskovala..navíc při vycestovani má vždy jeden doklad nebo rodný list zustat doma.. Je to kvuli identifikaci (při ztrátě dokladu nebo nedejbože, kdyz se neco stane)
Na Slovensko bych to riskla a jela bez pasu, či občanky… RL bych měla.
My jsme byli taky na Slovensku, když měla malá půl roku bez dokladu. Ale už bych nejela, nikdy nevíš na koho natrefíš a pak zbytečné problémy. U nás mě paní řekla, ať si dojdu za měsíc pro občanku, že dřív to nemá smysl, jdu tam zítra. Teď už bych to neřešila být váma a jela, ale na tu občanku zajděte, pro sichr na příště ![]()
A jakou má vůbec platnost ta občanka? Je fakt že na Slovensko jezdíme často tak aby byla doma. No přinejhorším to budu muset nějak ukecat když se to nestihne…a konec konců co mi můžou, jaký hrozí trest když ji nebudeme mít? nevíte někdo?
@Gabča09 : můžou ti i odebrat dítě a ty budes muset dokázat, že je tvoje a že ho nekrades/neunasis. Stoji to za to? Udělej rychlopas, tam je to vždy na domluvě, třeba u nás ho dělají do druhého dne. A teď, když jsou kontroly kvůli uprchlíkům, tak bych se bála ještě víc, že nás budou kontrolovat. Jdi dnes na úřad a udělen rychlopas a hned zazadej o OP, ten má platnost 5 let, i když fotka musí být aktuální, takže ideálně po roce, dvou udělat nový.
@Gabča09 Můžou ti zabavit dítě a nechat si ho tam dokud neprokážeš jeho totožnost… a jinak platnost Op je 5 let, ale měla by se vyměnit, pokud si dítě přestane být na fotce podobné.
No zajedu tam a uvidím…zeptám se jak jsou na tom třeba se to stihne, kamarádka říkala že měla pro holku udělanou občanku za 10 dní teď na konci prázdnin nejsou takový návaly.
Osobně mám taky strach bez dokladu ![]()
Bod 13. Takhle to mají u nás
http://www.praha4.cz/…dokladu.html